Με μία νέα οξύτατη ανακοίνωση επανέρχεται ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία και ιδιαίτερα την διδασκαλία στο προαναφερόμενο Ίδρυμα, θεωρώντας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία τέτοια εκπαιδευτική πρακτική χωρίς κινδύνους εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.
Μάλιστα εκτός από τις ευθύνες που επέρριψε στην προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο εν λόγω Σύλλογος, στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και φυσικά στην υπουργό κ. Κεραμέως, τώρα ασκεί κριτική και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου διότι δεν «βρήκε ούτε ένα ορθολογικό επιχείρημα να αντιτάξει στον εγχώριο “τραμπισμό” ενημερώνοντας παράλληλα ως οφείλει και την ελληνική κοινωνία», όπως αναφέρει δηκτικά.
Επιχειρηματολογώντας γι’ αυτόν τον χαρακτηρισμό, τον οποίο τον συνδέει με την ανυπαρξία των αναγκαίων όρων ασφαλείας για την διδασκαλία τονίζει:
«Για όσους θεωρούν ότι ίσως υπερβάλλουμε με τον όρο “τραμπισμός”, να υπενθυμίσουμε ότι με τις ανωτέρω ΚΥΑ ο συνωστισμός στα μαθήματα δεν ευνοείται απλά, αλλά ρητά επιβάλλεται. Αμφιθέατρα, χωρίς παράθυρα και με μηδενικό αερισμό, οφείλουν να λειτουργούν με «μέγιστη πληρότητα», που σημαίνει ορθίους και καθήμενους στα σκαλοπάτια, όπως γίνεται σε κάθε αρχή εξαμήνου. Την ίδια στιγμή τα γήπεδα για παράδειγμα, αν ακια ανοικτοί χώροι, λειτουργούν με πληρότητα έως το 80% της χωρητικότητάς τους».
Διευκρινίζεται επιπρόσθετα πως χωρίς αερισμό και με κλιματισμό ο οποίος διαδίδει τον κορονοϊό τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. «Να το εξηγήσουμε για τους επιτελείς της αριστείας: Ανύπαρκτος αερισμός σημαίνει χωρίς παράθυρα ενίοτε με ανακύκλωση του αέρα μέσω κλιματιστικών, που έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι συντελούν τα μέγιστα στη διάδοση της COVID19 . Επαναλαμβάνουμε: “Χωρίς παράθυρα“ σημαίνει αυτό ακριβώς που κατάλαβε ο αναγνώστης: χωρίς κανένα παράθυρο. Ελπίζουμε να είναι σαφές».
Για τις πολλαπλές παρενέργειες μιας τέτοιας αρνητικής κατάστασης για την οποία η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «φορτώνει», στο ΕΚΠΑ, ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του Ιδρύματος , αναλυτικά αναφέρει:
«Ως σύλλογος, εγκαίρως, ταχθήκαμε υπέρ της διεξαγωγής των μαθημάτων με φυσική παρουσία ζητώντας όμως αυτό να γίνει βάσει σχεδίου, με κατάλληλα μέτρα προστασίας/ελέγχου, και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση (βλ. ανακοίνωση μας της 5ης Αυγούστου). Η ΚΥΑ που ακολούθησε ενάμιση μήνα μετά σχετικά με την επαναλειτουργία των ΑΕΙ (Β΄4337/18.09.2021) ήταν παντελώς αντιφατική και ανεφάρμοστη, όπως δείξαμε αναλυτικά με την από 24/09 ανακοίνωση μας. Ακολούθησε εσπευσμένα δεύτερη ΚΥΑ (B΄4406/24.09.2021) χωρίς να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό πέρα από την έμμεση αναγνώριση ότι οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού κοκ ήταν ανέφικτοι.
Διαπιστώνουμε με θλίψη ότι η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, ιστορικού ιδρύματος με τις αρχαιότερες Ιατρικές και Νομικές Σχολές της χώρας και καθ’ ύλην αρμόδιες για το ζήτημα, δεν βρήκε ούτε ένα ορθολογικό επιχείρημα να αντιτάξει στον εγχώριο «τραμπισμό» ενημερώνοντας παράλληλα ως οφείλει και την ελληνική κοινωνία. Για όσους θεωρούν ότι ίσως υπερβάλλουμε με τον όρο «τραμπισμός», να υπενθυμίσουμε ότι με τις ανωτέρω ΚΥΑ ο συνωστισμός στα μαθήματα δεν ευνοείται απλά, αλλά ρητά επιβάλλεται. Aμφιθέατρα, χωρίς παράθυρα και με μηδενικό αερισμό, οφείλουν να λειτουργούν με «μέγιστη πληρότητα», που σημαίνει με ορθίους και καθήμενους στα σκαλοπάτια, όπως γίνεται σε κάθε αρχή εξαμήνου. Την ίδια στιγμή τα γήπεδα για παράδειγμα, αν και ανοικτοί χώροι, λειτουργούν με πληρότητα έως το 80% της χωρητικότητάς τους.
Έχουμε συρθεί στην έναρξη των μαθημάτων χωρίς τους πιο στοιχειώδεις και αναγκαίους όρους ασφάλειας. Για πολλοστή φορά διαπιστώνουμε ότι η αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων είναι προσχηματική. Ισχύει όταν τα ΑΕΙ πρέπει να βρουν χρήματα για να λειτουργήσουν, μέσω π.χ. της «κολλεγιοποίησης» τους (βλ. την από 20/07 ανακοίνωση μας) αλλά από την άλλη, απαγορεύεται να εκτιμήσουν τα ίδια πόσοι χωράνε με ασφάλεια σε αίθουσες και αμφιθέατρα που είναι σε αδιάλειπτη χρήση από το πρωί μέχρι το βράδι και μεταξύ πολλών άλλων ελαττωμάτων διαθέτουν κακό ή ανύπαρκτο αερισμό. Να το εξηγήσουμε για τους επιτελείς της αριστείας: Ανύπαρκτος αερισμός σημαίνει χωρίς παράθυρα, ενίοτε κιόλας με ανακύκλωση του αέρα μέσω κλιματιστικών, που έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι συντελούν τα μέγιστα στη διάδοση της COVID19. Επαναλαμβάνουμε: «Χωρίς παράθυρα» σημαίνει αυτό ακριβώς που κατάλαβε ο αναγνώστης: χωρίς κανένα παράθυρο. Ελπίζουμε να είναι σαφές.
Το πρώτο και κύριο μέλημα για όλους μας είναι η διασφάλιση κατά το δυνατό της υγείας όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μας ανησυχεί όμως επίσης ότι η απουσία ουσιαστικών και εφαρμόσιμων υγειονομικών πρωτοκόλλων αφήνει έκθετους τους προέδρους των τμημάτων, τους διδάσκοντες και δυνάμει όλο το προσωπικό του ΕΚΠΑ σε απροσδιόριστες πειθαρχικές και ίσως και ποινικές ευθύνες. Δεν είμαστε νομικοί ειδήμονες αλλά ποιος φέρει την ευθύνη αν δεν μπορούν να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται; Για παράδειγμα, η παρ. 2 του άρθου 14 της δεύτερης ΚΥΑ αποφασίζει και διατάσσει:
«Το Α.Ε.Ι. μεριμνά για την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων των Α.Ε.Ι. όπου διεξάγεται εκπαιδευτική διαδικασία (αίθουσες, αμφιθέατρα, εργαστήρια κλπ), όπως και τη διασφάλιση επαρκούς αερισμού και τον συχνό καθαρισμό τους με την εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες, όπως έδρανα, πάγκους εργασίας και εργαστηριακό εξοπλισμό.»
Είναι χαρακτηριστική η μετάθεση ευθυνών που επιχειρείται ανερυθρίαστα. Προσδιορίζονται παντελώς ανεδαφικοί όροι λειτουργίας και αν αυτοί δεν μπορούν να τηρηθούν, απλά «κόψτε τον λαιμό σας». Ως ένα ακόμα παράδειγμα, αναρωτιόμαστε πώς να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι χώροι διδασκαλίας όταν τα μαθήματα γίνονται συνεχόμενα το ένα με το άλλο και οι αίθουσες δεν επαρκούν ώστε να υπάρξουν ενδιάμεσα χρονικά κενά για «πολυτέλειες» όπως απολυμάνσεις και καθαρισμούς. Το αν υπάρχει επαρκές σχετικό προσωπικό δεν το εξετάζουμε καν. Για το ανέκδοτο της «διασφάλισης επαρκούς αερισμού», μιλήσαμε ήδη. Για επιδημιολογική επιτήρηση, πρόβλεψη για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους και άλλα πολλά, ας μην μιλήσουμε καλύτερα.
Η κατάσταση που εκθέσαμε επιγραμματικά πιο πάνω είναι απολύτως οικεία σε όποιον έχει θητεύσει στα ελληνικά πανεπιστήμια και αναρωτιόμαστε γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη από το υπουργείο και τις διοικήσεις των ΑΕΙ. Έστω και την ύστατη ώρα ζητάμε το αυτονόητο: τα τμήματα σε συνεργασία με τους πλέον αρμόδιους, τους διδάσκοντες, να κρίνουν αν το κάθε μάθημα διεξάγεται σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Αν όχι, πρέπει να μπορεί να διακόπτεται η διεξαγωγή του και να λαμβάνεται κάθε αναγκαία απόφαση για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας