Με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πρόκειται για λήξη σύμβασης και όχι για καταγγελία κινήθηκε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Φ.Ε.), που διοικεί τα Αρσάκεια, έναντι όσων της καταλογίζει η απολυμένη δασκάλα, Βάσια Βαγενά, δηλαδή την αδιαλλαξία και την εκδικητική στάση τόσο προς την ίδια όσο και προς την πλειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων που διατύπωσαν ενυπόγραφα τους προβληματισμούς τους για τις κάμερες στις τάξεις.
Η μάρτυρας της Φ.Ε. δεν δέχτηκε ότι υπήρξε άρνηση διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη. Απεναντίας, κατέθεσε ότι οι προβληματισμοί τους ήταν εύλογοι και δεν ενόχλησαν τη διοίκηση. Στο ερώτημα γιατί δεν καταγράφηκαν σε πρακτικό όσα είπαν οι εκπαιδευτικοί στη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, η μάρτυρας απάντησε ότι ήταν μια «ενημερωτική συνάντηση», για το γεγονός δε ότι η επιστολή που συνυπέγραψαν εν συνεχεία τα 2/3 των εκπαιδευτικών του σχολείου έμεινε αναπάντητη, η μάρτυρας σημείωσε ότι δεν αποτελεί δείγμα κακής πίστης, αλλά συνέβη επειδή η διοίκηση ακολούθησε τις οδηγίες του υπουργείου. Για την ιστορία, βέβαια, τον Ιούνιο 2020 το μέτρο ήταν προαιρετικό και δεν προβλεπόταν για τους μαθητές που πήγαιναν στο σχολείο εκ περιτροπής.
Το παράδοξο της υπόθεσης
Στο γιατί δεν ανανεώθηκε τελικά η σύμβαση εργασίας της εκπαιδευτικού στάθηκαν με επίμονες ερωτήσεις οι συνήγοροι της απολυμένης αλλά και η πρωτοδίκης, όταν η μάρτυρας της Φ.Ε. κατέθεσε ότι ήταν καλή στη δουλειά της και είχε καλή συνεργασία με τους προϊσταμένους της. Η μάρτυρας δήλωσε ότι συχνά δεν ανανεώνονται συμβάσεις μετά τη δοκιμαστική περίοδο της διετίας, όμως δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί καμία ανάλογη περίπτωση απομάκρυνσης δασκάλας από το Αρσάκειο Δημοτικό της Πάτρας.
Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας κατέθεσε ως μάρτυρας ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του αναστατωμένη η Β. Βαγενά πολύ πριν καταγγελθεί η σύμβασή της, μεταφέροντάς του ένα κλίμα τρομοκρατίας προς όσους είχαν υπογράψει την επιστολή. Επιπλέον, επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρχουν παράπονα για το έργο της και δεν έγινε μείωση προσωπικού στο σχολείο, η απομάκρυνσή της είναι στοχευμένη εξαιτίας του πρωταγωνιστικού της ρόλου στη σύνταξη της επιστολής. Συνέδεσε δε την αδιαλλαξία της διοίκησης για την τοποθέτηση καμερών στην τάξη τον Ιούνιο 2020, μετά το πρώτο λοκντάουν, με την απαίτηση προς τους γονείς να καταβληθούν ακέραια τα δίδακτρα.
Εντύπωση προκάλεσαν όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια και αφορούν το σχήμα διοίκησης –και κατανομής των ευθυνών– εντός της Φ.Ε. Η μάρτυρας της Φιλεκπαιδευτικής, σε μια προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση, κατέθεσε ότι, παρά τον ρόλο της ως αναπληρώτριας επόπτριας όλων των Αρσάκειων Δημοτικών, δεν λαμβάνει ενημέρωση από τους διευθυντές για το έργο των δασκάλων ούτε ενημερώνει με τη σειρά της το Διοικητικό Συμβούλιο. Στις επίμονες ερωτήσεις πώς λαμβάνει τελικά γνώση το Δ.Σ. και βάσει ποιων κριτηρίων αποφασίζει τις ανανεώσεις συμβάσεων, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τα κριτήρια (!), για να το κάνει ακόμη χειρότερο λέγοντας ότι δεν γνωρίζει ούτε τα κριτήρια πρόσληψης στα Αρσάκεια σχολεία! Στις αρμοδιότητες της Εποπτείας, βέβαια, όπως καταγράφονται στην ιστοσελίδα της Φ.Ε., διαβάζουμε ότι: «Εισηγείται στο Δ.Σ. τα εκπαιδευτικά θέματα και επισημαίνει τις ανάγκες των Σχολείων σε προσωπικό».
Το ιστορικό βάρος
Συνειδητοποιώντας μάλλον το ατόπημά της, η μάρτυρας θέλησε να αποκαταστήσει το κύρος του Δ.Σ. επικαλούμενη ιστορικά μέλη της Φ.Ε., όπως τον Κολοκοτρώνη και τον Μαυροκορδάτο. Πέρα από τη θυμηδία του ακροατηρίου, η συγκεκριμένη αναφορά λειτούργησε τρόπον τινά ως μέτρο σύγκρισης και είχε το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πράγματι, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έχει μεγάλη ιστορία. Στήριξε στο παρελθόν, σε δύσκολες εποχές, τη μόρφωση των γυναικών και την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων ως δασκάλων. Το γεγονός, λοιπόν, ότι σήμερα μια νέα γυναίκα, δασκάλα και απόφοιτος του Αρσακείου Πατρών καταθέτει αγωγή εναντίον της Φ.Ε. συνιστά από μόνο του ένα πλήγμα στο κύρος του σχολείου. Μένει να δούμε ποια θα είναι η δικαστική εξέλιξη της καταγγελίας της 287ης αποφοίτου των Αρσακείων, που δεν σιώπησε.
Στο πλευρό της απολυμένης εκπαιδευτικού στάθηκαν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ο ΣΙΕΛ Αχαΐας καθώς και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Δεκάδες σωματεία και φορείς έχουν εκφράσει, επίσης, την αλληλεγγύη τους με ψηφίσματα. «Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η συνάδελφος διεκδίκησε το αυτονόητο, να μην τοποθετηθούν κάμερες στις αίθουσες. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα της, αλλά και τον αγώνα όλων των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση που μοναδικός τους γνώμονας είναι η μόρφωση των παιδιών σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς ομίλους που το μόνο τους κριτήριο είναι το κέρδος», μας λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δ. Μαρμούρτας, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ προσθέτει: «Η υπόθεση της συναδέλφου από το Αρσάκειο Πατρών καταδεικνύει την αναγκαιότητα σε χώρους παροχής δημόσιου αγαθού να υπάρχει εξαντλητικός έλεγχος της πολιτείας στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Η απόλυση ενός εκπαιδευτικού επειδή διεκδίκησε θεμελιώδη δικαιώματά του, επειδή εξέφρασε με θεμιτό τρόπο τις ενστάσεις του, θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα και να ακυρώνεται, όπως συνέβαινε πριν ψηφιστεί ο ακραία φιλεργοδοτικός νόμος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας