Με ένα αχρείαστο ρίσκο για τη δημόσια υγεία μετά από σχεδόν δύο μήνες αυστηρής καραντίνας θα ξεκινήσει η επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» με την κυβέρνηση να ανοίγει τα σχολεία, αρχικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια για τις υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Παρά τους εκφρασμένους φόβους από γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και επιστήμονες ότι πρόκειται για επικίνδυνη και αχρείαστη κίνηση, το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στέλνοντας εγκυκλίους στα σχολεία με οδηγίες του τύπου:
«Παρακολουθήστε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται» και «αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα».
Το κυβερνητικό αφήγημα όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα λάμβανε σοβαρά υπόψη πάνω από όλα τις οδηγίες των επιστημόνων. Ενώ λοιπόν ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 2 Μαΐου όρισε ως ασφαλή αναλογία τον έναν μαθητή ανά 7 τ.μ., την επομένη η σαφέστατη αυτή οδηγία αντικαταστάθηκε αιφνιδίως από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για εκ περιτροπής μαθήματα, τάξεις έως 15 άτομα και απόσταση 1,5 μ. (διαγωνίως) του ενός μαθητή από τον άλλο.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντέδρασαν έντονα στις εξαγγελίες, με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θεόδωρο Τσούχλο να δηλώνει: «Το χρονικό διάστημα είναι μικρό, η ύλη έχει προχωρήσει επαρκώς και για λίγες μέρες δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσουμε πολλά πράγματα. Εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και λειτουργικά δεν ήταν κάτι απαραίτητο. Αντίθετα, εγκυμονεί κινδύνους».
Στα νησιά
Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί σε νησιά θέτουν παραμέτρους που φαίνεται να έχουν αγνοηθεί πλήρως από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων κάνει λόγο για κακές κτιριακές συνθήκες που οδηγούν ενδεικτικά σε λειτουργία με διπλές βάρδιες (Μήλος), για συνωστισμό 400 μαθητών σε εξαιρετικά μικρό προαύλιο (Μύκονος) και για μικροσκοπικές αίθουσες και πολυάριθμα τμήματα (ΕΠΑΛ Σύρου).
«Σε πολλά σχολικά κτίρια έχουν δημιουργηθεί αίθουσες με παρεμβάσεις που έγιναν σταδιακά, προκειμένου να δοθούν λύσεις στις πιεστικές ανάγκες δημιουργίας σχολικών τάξεων, με τις ανάλογες χωροταξικές συνέπειες.
»Βοηθητικοί χώροι, βρύσες και τουαλέτες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ τα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής είναι περιορισμένα, με τα παιδιά να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να μοιράζονται εργαλεία και υπολογιστές.
»Ως αποτέλεσμα αυτών είναι αδύνατον μέσα στις περισσότερες αίθουσες να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας» αναφέρει η τοπική ΕΛΜΕ στη σχετική ανακοίνωση, δίνοντας παράλληλα ακόμα μια διάσταση, αυτή της αδυναμίας κάλυψης των διδακτικών ωρών σε περισσότερες από μία σχολικές μονάδες:
«Με τις οδηγίες για το σπάσιμο των τμημάτων είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολλοί εκπαιδευτικοί αδυνατούν αντικειμενικά να καλύψουν το σύνολο των ωρών τους, αν μετακινούνται σε πάνω από ένα σχολείο. [..] Το πιο κρίσιμο σημείο όμως είναι ότι οι συνάδελφοι αυτοί βρίσκονται σε διαρκή μετακίνηση και πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των ατόμων με τα οποία έρχονται σε επαφή».
Δύο μέρες πριν από το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του Λυκείου και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα αν τα παιδιά είναι ασυμπτωματικοί σούπερ φορείς του ιού ή αν δεν τον μεταδίδουν εύκολα, αφήνοντας έτσι το περιθώριο στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτή την «γκρίζα ζώνη» πιθανότατα σε βάρος της υγείας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, που στην πλειονότητά τους είναι άνω των 50 ετών, αλλά και των οικογενειών των μαθητών.
Παρ’ όλα αυτά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ισχυρίζεται ότι «τα σχολεία ανοίγουν γιατί τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα, τώρα που έχουμε περισσότερα στοιχεία και το γνωρίζουμε», προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία και ότι έχουν γίνει ενέργειες για τον καθαρισμό τους, τον οποίο πάντως επωμίζονται συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες, απλήρωτες εδώ και μήνες!
Κι ενώ για τα σχολεία το κυβερνητικό αφήγημα συμπλέει κατά κάποιον τρόπο με την Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, τα πράγματα είναι διαφορετικά αναφορικά με τη λειτουργία των τμημάτων προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, που ξεκινούν και πάλι μαθήματα τη Δευτέρα, παρά τις διαφορετικές ισχυρές συστάσεις του καθηγητή Τσιόδρα για συνέχιση της τηλε-εκπαίδευσης.
Το πείραμα
Τους κινδύνους επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου, καθώς οι αίθουσες των φροντιστηρίων είναι μικρότερες των 30 τ.μ. και εκεί μέχρι πρότινος έκαναν μάθημα ακόμα και εννέα μαθητές.
Μέχρι και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ - Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) συστήνουν τη συνέχιση της τηλε-εκπαίδευσης, γνωρίζοντας ότι οι χώροι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας, αλλά και επειδή η τηλεργασία τούς συμφέρει, αφού είναι «από κακοπληρωμένη έως απλήρωτη», όπως λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Ενα μεγάλης κλίμακας κυβερνητικό-υγειονομικό πείραμα ξεκινάει τη Δευτέρα, τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν ύστερα από δύο εβδομάδες.
Big Brother στη σχολική αίθουσα
Με τη συνήθη πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προώθησε, χθες, ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με τη δυνατότητα ταυτόχρονης αναμετάδοσης του μαθήματος εντός των τάξεων, με τεχνικά μέσα, για μαθητές που δεν θα βρίσκονται εντός των αιθουσών.
Αγνοώντας πλήρως τις αντιδράσεις από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) που θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης διεθνών κανονισμών και προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αλλά και τις πολιτικές αντιδράσεις όπως αυτή του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ότι με αυτόν τον τρόπο διαρρηγνύεται ο «δεσμός εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή», η υπουργός δύο μέρες πριν από την επαναλειτουργία των τμημάτων της Γ’ Λυκείου προχωράει πραξικοπηματικά σε αυτήν τη ρύθμιση υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «η διάταξη συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», χωρίς βέβαια να μπαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας