Παρέμβαση από την πρόεδρο της δίκης της Χρυσής Αυγής, Μαρίας Λεπενιώτη, κατά τη σημερινή 34η ακροαματική διαδικασία μετά τις αντιπαραθέσεις, που υπήρξαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου.
Απευθυνόμενη προς τους συνηγόρους, τόνισε ότι «εδώ είναι αίθουσα δικαστηρίου και δεν θα την μετατρέψετε σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης», ενώ προειδοποίησε και τις δύο πλευρές των συνηγόρων ότι θα ληφθούν μέτρα.
Χθες σημειώθηκε ένταση μεταξύ των δικηγόρων που αλληλοδιακόπτονταν και νουθεσίες από την έδρα κατά τη συνέχεια της κατάθεσης της Π. Καραγιαννίδου με την υπεράσπιση να αμφισβητεί την αξιοπιστία της και να οργίζεται με τον χαρακτηρισμό των κατηγορουμένων ως ναζί.
Η κ. Λεπενιώτη σήμερα έπειτα από μια ακόμη μικρής διάρκειας διακοπή της δίκης διάβασε από έδρας δήλωσή της, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Εδώ είναι αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζονται συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Δεν επιτρέπεται ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η πόλωση για πολιτικούς λόγους είναι ανεπίτρεπτη και δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχει θέση σε δικαστική αίθουσα».
Η σημερινή ένταση προκλήθηκε ύστερα από ερωτήσεις της υπεράσπισης προς την Π. Καραγιαννίδου, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Π. Φύσσα, πολλές από τις οποίες κατέτειναν στον παραλληλισμό συγκεντρώσεων πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, με αυτές της Χρυσής Αυγής.
Στο τέλος της εξέτασης της μάρτυρα, ζητήθηκε από την υπεράσπιση να κρατηθεί και να της ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία, καθώς όπως υποστηρίχτηκε είπε ψέματα ότι δεν γνώριζε τους φίλους του Π. Φύσσα, ενώ αποδείχτηκε ότι είναι διαδικτυακοί φίλοι.
Ειδικότερα, ενδεικτικές είναι μερικές από τις στιγμές της έντασης που επικράτησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Υπεράσπιση: Είπατε ότι είδατε το βίντεο με τον Μιχαλολιάκο ...σας το περιέγραψαν ή το είδατε στα ΜΜΕ;
Μάρτυς: Στα ΜΜΕ.
Υπερ.: Σε ποιο σημείο ακούτε τον Μιχαλολιάκο να λέει «είμαστε φασίστες;»
Μαρ.: Είπε είμαστε σπορά των ηττημένων του '45 και λίγο αργότερα είπε «είμαστε φασίστες».
Υπερ.: Ακούγεται να λέγεται ότι θα πολεμήσουν το '45.
Πρόεδρος: «Είμαστε στο 2015 και πάρτε το απόφαση, δεν είμαστε ούτε στο '40 ούτε στο '45».
Στην συνέχεια, ο συνήγορος επιδεικνύει στη μάρτυρα φωτογραφίες από συγκεντρώσεις πολιτικού κόμματος.
Υπερ: Συμμετέχουν εδώ και παιδιά που σηκώνουν αριστερή γροθιά;
Μαρ.: Ναι.
Υπερ.: Γνωρίζετε αν αυτός είναι σταλινικός χαιρετισμός;
Πρόεδρος προς μάρτυρα: Δεν απαντάτε.
Υπερ.: Εκπροσωπείται η Χ.Α. στη Βουλή;
Μαρ.: Ναι.
Υπερ.: Ποια θέση κατέχει σήμερα.
Στο σημείο αυτό ακούγονται ειρωνικές φωνές από την πλευρά της πολιτικής αγωγής.
Πρόεδρος: Αμοιβαία είναι αυτά κι οι κραυγές κι όλα, γίνονται και από τις δύο πλευρές.
Υπερ.: για ποιο λόγω αισθάνεστε υποχρεωμένη να υπερασπιστείτε το ΚΚΕ;
Πρόεδρος προς μάρτυρα.: Δεν απαντάτε.
Υπερ.: Η πληροφόρησή σας είναι μεμονωμένη μόνο για την Χ.Α. ή ενημερώνεστε για όλα τα κόμματα;
Μαρ.: Δεν χρειάστηκε να ψάξω για την Χ.Α., υπάρχουν παντού.
Υπερ.: Γνωρίζετε πως είναι οργανωμένα άλλα κόμματα ;
Μαρ.: Όχι
Πρ: Γνωρίζετε εάν στο κόμμα της ΧΑ υφίσταται συγκεκριμένη πειθαρχία;
Μαρ.: Ότι περιμένουν τις εντολές από πάνω δεν είναι πειθαρχία;
Υπερ.: Είναι πρωτοφανές ή το έχετε ξανακούσει;
Μαρ.: Δεν το έχω ξανακούσει.
Υπερ.: Ξέρετε αν σε άλλο κόμμα η προδοσία τιμωρείται;
Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση. Εχουμε πάει 50 χρόνια πίσω, αυτή είναι πόλωση ανάμεσα στους δικηγόρους.
Υπερ: Υπάρχουν άλλα κόμματα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο;
Μαρτ.: Δεν το γνωρίζω.
Πρόεδρος: Υπάρχει πόλωση μεταξύ των συνηγόρων, οι κατηγορούμενοι δεν είναι εδώ, μόνο πέντε άνθρωποι υπάρχουν κι αυτοί δεν μιλάνε.
Υπερ.: Έχετε ακούσει μέλη της ΧΑ να προτρέπουν σε βία;
Μαρ.: Ναι.
Υπερ.: Τι λέγανε δηλαδή;
Μαρ. : Ό,τι κινείται, σφάζεται
Υπερ.: Εσείς καταδικάζετε τη βία από όπου κι αν προέρχεται;
Μαρ.: Είμαι κατά.
Πρόεδρος: 'Αλλη ερώτηση.
Υπερ.: Τι γνωρίζατε πριν για το κόμμα της ΧΑ;
Μαρ.: Ότι είναι ναζί, υποστηρίζουν τον Χίτλερ.
Υπερ.: Από που το ξέρετε;
Μαρ.: Από σύμβολα και τέτοια κι από γνωστούς.
Υπερ.: από ποιον;
Μαρ.: Από άτομα της ΧΑ που γνώριζα πριν από χρόνια.
Υπερ: Τι σας έχουν πει;
Μαρ.: Τα πιστεύω σας.
Πρόεδρος: Όχι σας, μιλάτε σε δικηγόρο.
Υπερ: (Βάσω Πανταζή, συνήγορος Στ Μπούκουρα): Δεν μου αρέσει ο εμπαιγμός.
Υπερ.: Κομματικά γραφεία στη γειτονιά σας έχετε δει, πώς είναι;
Μαρ.: Έχουν την ταμπέλα του κόμματος.
Υπερ.: Τα γραφεία της ΧΑ είναι διαφορετικά
Μαρ.: Την ταμπέλα του κόμματος έχουν κι αυτοί.
Υπερ.: Ο βουλευτής είναι ένα πρόσωπο που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό;
Πρόεδρος: 'Αλλη ερώτηση που να αφορά το κατηγορητήριο.
Υπερ.: Πολιτικές θέσεις της ΧΑ γνωρίζετε; Το κοινοβουλευτικό τους έργο το γνωρίζετε;
Πρόεδρος: Επόμενη ερώτηση.
Υπερ.: Ποια η διαφορά των κονταριών και των σημαιών της ΧΑ με τα αντίστοιχα κονταριά των αριστερών κομμάτων. Σας προκαλεί φόβο το κοντάρι του χρυσαυγίτη ή του αριστερού;
Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.
Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2105.
Επίσης, απορρίφθηκαν από το δικαστήριο το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης της κ. Καραγιαννίδου με αστυνομικό-μάρτυρα της υπόθεσης όπως και το αίτημα να κρατηθεί και να διωχθεί η μάρτυς για ψευδορκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας