Η στρατιωτική εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν αυτή που αναδείχτηκε κατά την 36η ημέρα της δίκης, η οποία κατά τα άλλα άργησε δύο ώρες να ξεκινήσει λόγω απουσίας του δικηγόρου τού Ρουπακιά.
Οταν διαπιστώθηκε ότι ο Γ. Ρουμπέκας ήταν απών, η διαδικασία διεκόπη προκειμένου να βρεθεί δικηγόρος να εκπροσωπήσει τον Ρουπακιά, όμως κανένας συνήγορος υπεράσπισης δεν δεχόταν να το κάνει.
Αυτή η απροθυμία προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια της ναζιστικής οργάνωσης να σκεπάσει τις ορατές διασυνδέσεις της με τον Ρουπακιά, τη στιγμή που ξέρουμε ότι ήταν σημαίνον στέλεχος του Πυρήνα της Νίκαιας (αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος) και εμφανίζεται σε πλήθος φωτογραφιών και βίντεο να συμμετέχει σε εκδηλώσεις, γυμνάσια, εκδρομές, στην κατασκήνωση της Νέδα και συνήθως να φορά τη γνωστή αμφίεση των ταγμάτων εφόδου, ενώ από απολογίες του ίδιου και συγκατηγορουμένων του προκύπτει ότι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε συντεταγμένα από τα γραφεία της Τ.Ο. Νίκαιας μαζί με το υπόλοιπο τάγμα εφόδου, το οποίο συγκεντρώθηκε εκεί έπειτα από εντολή του πυρηνάρχη Πατέλη.
Ο Γ. Ρουμπέκας προσήλθε τελικά στην αίθουσα κατά τις 11 και η διαδικασία ξεκίνησε με την πρόεδρο να τον επιπλήττει λέγοντας «σας περιμένουμε εδώ πάνω από εκατό άνθρωποι, είναι αδιανόητο και να μην επαναληφθεί» και να του ζητά να συνεννοηθεί με άλλο δικηγόρο για εκπροσώπηση, καθώς διαφορετικά θα ορίσει το δικαστήριο. «Εχω προσπαθήσει, αλλά υπάρχει δεδικαιολογημένη απροθυμία», απάντησε ο συνήγορος του Ρουπακιά.
Στη συνέχεια η πρόεδρος ζήτησε από τους δικηγόρους να λάβουν άδεια από τους Συλλόγους τους σχετικά με την εξαγγελθείσα αποχή του κλάδου από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η δίκη τις επόμενες μέρες, με τους δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα να ενημερώνουν ότι έχουν ήδη ζητήσει την άδεια, η οποία τελικά και δόθηκε.
Κατά την εξέταση της αυτόπτη μάρτυρα Παρασκευής Καραγιαννίδου από την πολιτική αγωγή, ο Θανάσης Καμπαγιάννης τής επέδειξε τις δύο φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», οι οποίες αποτελούν ντοκουμέντα από την εκπαίδευση των χρυσαυγιτών με μαχαίρια και πιστόλια μέσα στα γραφεία της Τ.Ο. Νίκαιας.
«Το μαχαίρι που φαίνεται, προς τα πού το κατευθύνει ο μαθητής;» ρωτά ο δικηγόρος και η μάρτυρας απαντά «προς την καρδιά».
Στη συνέχεια ο Θ. Καμπαγιάννης ρωτά εάν οι εικόνες αυτές «συνάδουν με τη λειτουργία κοινοβουλευτικού κόμματος», με την πρόεδρο να επεμβαίνει και να μην επιτρέπει την ερώτηση, προκαλώντας την απορία του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής. Τέλος, η μάρτυρας είπε ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Παπαδάκη, ότι «ειδικά η φωτογραφία με το μαχαίρι» παραπέμπει σε όσα έζησε το βράδυ της δολοφονίας.
Η πολιτική αγωγή αναφέρθηκε και στα βίαια πεπραγμένα κατά την προηγούμενη δικάσιμο, του Στ. Καρυδομάτη, συνηγόρου υπεράσπισης του Πανταζή, δηλώνοντας ότι έρχονται να προστεθούν «σε σωρεία άλλων περιστατικών τραμπουκισμού, ύβρεων και απειλών σε βάρος μαρτύρων, συγγενών θυμάτων, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από συνηγόρους χρυσαυγιτών και κατηγορουμένους με προφανή στόχο τον εκφοβισμό πρωτίστως μαρτύρων και δημοσιογράφων, ώστε να παρεμποδιστεί η αποκάλυψη του εγκληματικού-ναζιστικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης οργάνωσης» και ζήτησε από το δικαστήριο να «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας