Την επίθεση, με μπροστάρη τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μίχο, στην Πάρο τον Φεβρουάριο του 2013, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαμαρτυρίας στο νησί, αφηγήθηκε χθες ο Σάββας Μαυρίδης ως μάρτυρας στη δευτεροβάθμια δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.
Εκείνη τη μέρα οι βουλευτές Ηλ. Παναγιώταρος, Ν. Μίχος, Ι. Λαγός μαζί με στελέχη της Χρυσής Αυγής επισκέφθηκαν το νησί με τη συνοδεία διμοιριών των ΜΑΤ, με πρόφαση την κοπή της πίτας σε τοπική ταβέρνα. Κάτοικοι της Πάρου, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διοργάνωσαν αντιφασιστική συγκέντρωση όπως και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την ακροδεξιά στα σχολεία. Η συγκέντρωση, γεμάτη από οικογένειες με παιδιά, διαλύθηκε από τα ΜΑΤ και ο μάρτυρας μαζί με μια φίλη του, τη νηπιαγωγό Μαρία Τρούλου, επίσης μάρτυρα στη δίκη, είδαν έναν μαυροφορεμένο άντρα να εμφανίζεται ανάμεσα από τις διμοιρίες. Ο δράστης σε έξαλλη κατάσταση («ωρυόταν χωρίς να βγάζει ήχο») έπιασε τη γυναίκα από τα μαλλιά και της χτύπησε το κεφάλι σε ένα τοιχίο με δύναμη («ήταν τόσο δυνατό που άκουσα τον γδούπο»).
«Νόμιζα ότι λιποθύμησε. Προσπάθησα να την απομακρύνω από εκεί, αλλά ταυτόχρονα ήρθαν προς εμάς από τα γύρω στενά 5-6 άτομα. Οι υπόλοιποι με χαρακτηριστικές μαύρες μπλούζες κρατούσαν σίδερα. Η κ. Τρούλου λούστηκε στο αίμα, το όλο περιστατικό κράτησε περίπου 1,5 λεπτό», περιέγραψε. Οπως είπε, δέχτηκαν και οι δύο πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικά αντικείμενα, ενώ ο βασικός δράστης τούς κρατούσε ακινητοποιημένους: «Ηταν σαν να έδειχνε στους υπόλοιπους ποιους να βαρέσουν [...] αυτός ήταν ο καθοδηγητής και οι άλλοι υπάκουαν, εκείνος κατεύθυνε την επίθεση».
Αυτός ο βασικός δράστης, όπως αναγνώρισαν τα δύο θύματα της επίθεσης αργότερα, ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ν. Μίχος. «Αν δεν τον σταματούσε τον Μίχο ο αστυνομικός εκείνη την ώρα, μπορεί αντί για “Φύσσας” να λέγαμε τώρα “Μαυρίδης” ή “Τρούλου”», είπε χαρακτηριστικά.
Μόνο ένας από τους δεκάδες αστυνομικούς που υπήρχαν στο σημείο προσπάθησε να περιορίσει τον τότε βουλευτή ώστε να σταματήσει την επίθεση. Αποτέλεσμα ήταν, η νηπιαγωγός να φέρει ένα μεγάλο ανοιχτό τραύμα στο κεφάλι και ο ίδιος ο κ. Μαυρίδης να χρειαστεί, όπως τόνισε, περίπου 17 ράμματα, επίσης στο ίδιο σημείο.
Πόζες θριάμβου
Στον μάρτυρα επιδείχθηκε φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει η ίδια η Χρυσή Αυγή στην ιστοσελίδα της, κομπάζοντας για την επίθεση στους αντιφασίστες. Στο πνεύμα της ασυλίας που απολάμβανε η εγκληματική οργάνωση, η ομάδα των βουλευτών (Παναγιώταρος, Μίχος, Λαγός) μαζί με άλλα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Γ. Πατέλης (πυρηνάρχης Νίκαιας και με καταγωγή από την Πάρο), ποδοπατούσαν αντιφασιστική σημαία που είχαν αρπάξει από την πορεία. Ο κ. Μαυρίδης αναγνώρισε πως η ομάδα των χρυσαυγιτών ποζάρουν στον φακό ακριβώς δίπλα από το σημείο όπου τραυματίστηκαν τα θύματα.
«Στη φωτογραφία αυτή είναι τέσσερις από τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Φύσσα», σημείωσε η υποστήριξη της κατηγορίας. Αμέσως μετά, στον μάρτυρα επιδείχθηκε και οπτικοακουστικό υλικό που απαθανατίζει το περιστατικό της επίθεσης στην Πάρο. Το βίντεο βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του Γ. Καζαντζόγλου που εντοπίστηκε στο αμάξι του Γ. Ρουπακιά το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα. «Εχετε κάποια εξήγηση για ποιο λόγο το συγκεκριμένο βίντεο βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο που κατασχέθηκε μέσα από το αμάξι του Ρουπακιά;» ρωτήθηκε. «Μόνο σαν ταυτοπροσωπία μπορώ να το εκλάβω, ότι είναι το ίδιο πρόσωπο και εκεί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας