Αύριο ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, θύμα της δολοφονικής επίθεσης του τάγματος εφόδου του Περάματος, θα περιγράψει εκ νέου ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μία από τις ενδεικτικότερες οργανωμένες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής.
Με τη μαρτυρική του κατάθεση ανοίγει στη δευτεροβάθμια δίκη ο φάκελος της υπόθεσης των Αιγύπτιων αλιεργατών και θα περιγράψει 11 χρόνια μετά όσα έζησε τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012, όταν, λίγες ώρες μετά τη σχετική προαναγγελία του Γιάννη Λαγού σε καφετέρια του Περάματος, χτυπήθηκε βάναυσα με σιδηρολοστούς στο σώμα και στο κεφάλι από χρυσαυγίτες, που τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο και ημιθανή.
Ο Αμπουζίντ όπως και η οικογένεια Αμπού Χάμεντ, θύματα της δολοφονικής επίθεσης, που θα καταθέσουν τις επόμενες εβδομάδες είναι μπροστά σε μια δικαστική μάχη με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις ποινές των πέντε κατηγορουμένων, αφού οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών θα διεκδικήσουν να επιβληθεί μεγαλύτερη κάθειρξη. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός πως στα τέσσερα μέλη της τοπικής οργάνωσης Περάματος καθώς και στον πυρηνάρχη τους, Α. Πανταζή, επιβλήθηκαν ποινές από 7 έως 10 χρόνια, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται να επιβάλει μικρότερη ποινή από αυτήν που αποφάσισε το πρωτόδικο, έπειτα από την έφεση που είχε ασκήσει λίγες μέρες μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, ο αναπληρωτής εισαγγελέας στην πρωτοβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής.
Εν όψει της 43ης συνεδρίασης του δικαστηρίου, αντιφασιστικά συνδικάτα και αντιρατσιστικές κινήσεις καλούν αύριο, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους, σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο (8.30 π.μ.), ενώ χθες η ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε το θύμα της αιματηρής επίθεσης. Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, όπως και άνθρωποι του αντιφασιστικού κινήματος.
«Είναι αδιανόητο το δικαστήριο να τους επιβάλλει τόσο μικρή ποινή. Εγώ τότε παραλίγο να πεθάνω. Μη μας σκοτώνετε ξανά στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο», δήλωσε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, τονίζοντας πως εξαιτίας της επίθεσης, που τον οδήγησε στην εντατική, η υγεία του μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.
«Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς οι αρμόδιες κρατικές αρχές δεν επέδειξαν τη δέουσα προσοχή», τόνισε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης. «Η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν ασχολήθηκε με τον Αμπουζίντ και όταν κλήθηκε κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης διαδικασίας να στείλει ιατροδικαστική έκθεση στο δικαστήριο, προφασίστηκε ότι δεν βρήκε τον Αμπουζίντ στο νοσοκομείο», είπε, συμπληρώνοντας πως οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στους υπόλοιπους Αιγύπτιους που διέμεναν στο κάτω σπίτι αντιμετωπίστηκαν ποινικά ως «ενοχλητικοί επισκέπτες», με ποινικές διώξεις για πλημμελήματα φθοράς ξένης περιουσίας και διατάραξης οικιακής ειρήνης.
«Στο πρόσωπο του Αμπουζίντ στοχοποιήθηκαν όλοι οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και δέχτηκαν δολοφονική επίθεση για το χρώμα του δέρματός τους, τη θρησκεία τους, για το γεγονός ότι ήρθαν από άλλη χώρα», υπογράμμισε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης. «Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρωτόδικη απόφαση δεν κάνει λόγο μόνο για τον επιχειρησιακό μηχανισμό της Χ.Α. και τις εντολές που λάμβαναν τα τάγματα εφόδου, αλλά και για τον ρατσιστικό λόγο. Η δήθεν “μεταναστευτική απειλή” δημιουργούσε δράστες που δεν είχαν κανέναν ηθικό φραγμό να μπουν σε ένα σπίτι και να χτυπήσουν έναν άνθρωπο που ήταν ξένος αλιεργάτης στην Ελλάδα».
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, τόνισε πως με την εκδίκαση της έφεσης «οι χρυσαυγίτες μπορούν να καταδικαστούν σε μεγαλύτερες ποινές από τις πρωτόδικες. Και αυτό να γίνει μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε καμιά επιστροφή των φασιστών». «Τα συνδικάτα είναι ο κορμός του αντιφασιστικού κινήματος. Ο ρατσισμός δεν χωράει πουθενά και διεκδικεί ανοιχτά νοσοκομεία και δομές για όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτό θα διεκδικήσουμε στις 8.30 το πρωί της 26ης Απριλίου», κατέληξε η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός, μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας