Τις συνθήκες δολοφονίας του Παύλου Φύσσα περιέγραψε χθες στην κατάθεσή του ο αστυνομικός Χρήστος Δεληγιάννης, ο οποίος το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 ήταν στην ομάδα ΔΙΑΣ Περάματος που κλήθηκε στο Κερατσίνι λαμβάνοντας σήμα «πενήντα άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια Κοράλλι». Πρόκειται για τον αστυνομικό στον οποίο ο Παύλος υπέδειξε τον δολοφόνο του, δείχνοντας τα τραύματά του και λέγοντας «αυτός με μαχαίρωσε». Η κατάθεσή του έχει βαρύνουσα σημασία καθώς ο αστυνομικός ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ένας άνθρωπος πέθανε στα πόδια μου, ήταν πολύ δύσκολη η διαχείριση, ακόμα και σήμερα είναι».
Ο μάρτυρας αποδόμησε τον βασικό ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής, ότι δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου διέπραξε μεμονωμένα ο Γιώργος Ρουπακιάς. «Οταν φτάσαμε έξω από την καφετέρια βρήκαμε γύρω στα τριάντα άτομα μαζεμένα. Μου προκάλεσαν ανησυχία και φόβο επειδή δεν είχαν λόγο να είναι εκεί, μες στη μέση του δρόμου. Είχαν μαύρα ρούχα και κρατούσαν κράνη. Το σήμα από το Κέντρο Επιχειρήσεων έλεγε για ρόπαλα, δεν μπορούσα να διακρίνω καθαρά, θα μπορούσε να ήταν ένα που είδα. Ηταν όλοι μαζί, σαν μια ενότητα, όχι μεμονωμένα άτομα», κατέθεσε ο αστυνομικός, επιβεβαιώνοντας ότι το τάγμα εφόδου της Νίκαιας βρισκόταν στο σημείο οργανωμένα.
Αν και η αρχική πληροφόρησή του ήταν για ένα λήξαν επεισόδιο μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, ο ίδιος όχι μόνο δεν είδε αναρχικούς στο σημείο, αλλά αργότερα έμαθε ότι ο Παύλος και η παρέα του μόλις βγήκαν από την καφετέρια, δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν επειδή οι χρυσαυγίτες είχαν σταθεί μπροστά στα αυτοκίνητά τους. Ο Δεληγιάννης πήγε στους χρυσαυγίτες. «Τους ρώτησα γιατί στέκονταν εκεί, τους ζήτησα να διαλυθούν. Δεν μου έδωσαν καμία σημασία. Σε λίγα λεπτά ξεκίνησαν να βρίζουν και να τρέχουν όλοι προς μία κατεύθυνση, προς την Παναγή Τσαλδάρη. Ηταν περισσότεροι από μας, ακουγόταν οχλαγωγία και προκαλούσαν φόβο».
Με τη συνάδελφό του Αγγελική Λεγάτου ο μάρτυρας ακολούθησε τους επιτιθέμενους και στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 62 (εκεί που σήμερα βρίσκεται το μνημείο του Παύλου Φύσσα): «Είδα τον Ρουπακιά και τον Φύσσα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Πίσω από τον Ρουπακιά ήταν τέσσερα-πέντε άτομα, δικοί του, που έβριζαν και προσπαθούσαν να χτυπήσουν τον Φύσσα. Στο απέναντι πεζοδρόμιο ήταν πολλά άτομα, φώναζαν, η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να ήταν εμψυχωτική στον Ρουπακιά, ίσως και να τον εμψύχωναν».
O αστυνομικός επιχείρησε να συλλάβει έναν από τους χρυσαυγίτες που ήταν πίσω από τον Ρουπακιά. «Εβγαλα χειροπέδες για να τον συλλάβω. Κάποιος που ήταν δίπλα του με έσπρωξε, τον πήρε και πέρασαν απέναντι, εκεί που ήταν οι άλλοι. Γύρισα και είδα τον Ρουπακιά να κατευθύνεται στο αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο ανάποδα. Δεν ήταν αγχωμένος, περπατούσε ήρεμα. Ο Φύσσας είπε “αυτός με μαχαίρωσε”. Συνάδελφός μου βρήκε το μαχαίρι στη ρόδα του αυτοκινήτου, συνέλαβε τον Ρουπακιά και κάλεσε το ΕΚΑΒ».
Η κατάθεση του μάρτυρα προκάλεσε εκνευρισμό στην υπεράσπιση καθώς αποτυπώνει μια οργανωμένη δολοφονία που εκτελέστηκε από τον Ρουπακιά με τη συνέργεια άλλων χρυσαυγιτών. «Μετά το μαχαίρωμα έφυγαν όλοι, εξαφανίστηκαν», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός. Εκνευρισμό προκάλεσε και η ερώτηση της προέδρου του Εφετείου για το σύνθημα της Χρυσής Αυγής «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».
Πρόεδρος: Λέτε ότι φώναζαν το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Τι σημαίνει αυτό;
Μάρτυρας: Το σύνθημά τους είναι.
Τάκης Μιχαλόλιας (συνήγορος Ν. Μιχαλολιάκου): Ελεος, ακόμα για το σύνθημα θα ακούμε εδώ μέσα...
Πρόεδρος: Μου λέτε γιατί ρωτάω για το σύνθημα; Για μένα έχει νόημα.
Βάσω Πανταζή (συνήγορος Ηλ. Κασιδιάρη): Αυτό είναι το πρόβλημα...
Πρόεδρος: Αν δεν σας αρέσει, να ζητήσετε την εξαίρεσή μου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας