Στον ίδιο χώρο, την αίθουσα τελετών του Εφετείου, παρουσία της μάνας-σύμβολο Μάγδας Φύσσα και με δεκάδες ανθρώπους (δικηγόρους, μάρτυρες, αλληλέγγυους) γνώριμους από το πρωτόδικο δικαστήριο, ξεκίνησε χθες η δευτεροβάθμια δίκη της εγκληματικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Αν εξαιρέσει κανείς τη σύνθεση του δικαστηρίου, όλα ήταν περίπου ίδια εκτός από... τη Χρυσή Αυγή. Νίκος Μιχαλολιάκος και Ηλίας Κασιδιάρης ήταν απόντες, ο Γιάννης Λαγός εμφανίστηκε με μακριά μαλλιά, ενώ απουσίαζε ο δικηγόρος-ορχήστρα της πρώτης δίκης: ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος και αδελφός του αρχηγού Μιχαλολιάκου. Η υπερασπιστική γραμμή της οργάνωσης δεν είναι πια ενιαία και αυτό έγινε εμφανές από τα διαφορετικά αιτήματα που κατατέθηκαν.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε διά του συνηγόρου του αναβολή της δίκης επικαλούμενος τα προβλήματα που του άφησε ο κορονοϊός και η δίμηνη νοσηλεία του στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. «Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση, δεν ξέρει γιατί δικάζεται!», ανέφερε ο δικηγόρος Δημήτρης Παπαδέλλης που στο πρώτο δικαστήριο εκπροσωπούσε τον Ηλία Κασιδιάρη.
Ο Γιάννης Λαγός δεν υπέβαλε αίτημα αναβολής· αντίθετα, υποστήριξε ότι αν η δίκη καθυστερήσει (με αναβολές ή διακοπές), θα έχει εκτίσει όλη την ποινή του και δεν μπορεί να εκτελεί τα ευρωβουλευτικά του καθήκοντα. Γι’ αυτό υπέβαλε αίτημα αναστολής έκτισης της ποινής μέχρι να εκδοθεί η δευτεροβάθμια απόφαση.
Ανάλογα αιτήματα υπέβαλαν οι Γιώργος Σταμπέλλος, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης και Τάσος Πανταζής. Οι δύο πρώτοι έχουν καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, ενώ ο «Τασάρας» της οργάνωσης κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και επικίνδυνη σωματική βλάβη των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Και οι τρεις δρούσαν στην περιφέρεια όπου ήταν υπεύθυνος ο Γιάννης Λαγός και έχουν καταδικαστεί για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.
Από όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το «παρών» στη δικαστική αίθουσα (εκτός από τον Γ. Λαγό) έδωσε μόνο ο Χρήστος Παππάς, ενώ στις απουσίες των Μιχαλολιάκου - Κασιδιάρη προστέθηκαν αυτές των Ηλία Παναγιώταρου, Γιώργου Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλου. Προφανώς κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να μην παρίσταται και να εκπροσωπείται από δικηγόρο και αυτή ήταν η τακτική που ακολουθήθηκε στην πρώτη δίκη. Ομως ο Μιχαλολιάκος δεν εξουσιοδότησε δικηγόρο, επιδιώκοντας αναβολή και ως εκ τούτου αντικατάσταση των δικαστών.
Η έδρα
Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι η εφέτης Σοφία Πανουτσακοπούλου και εισαγγελέας η Κυριακή Στεφανάτου, η οποία πρότεινε να απορριφθούν και τα τέσσερα αιτήματα αναστολής έκτισης ποινής. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε και η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουλίου, οπότε θα εξεταστεί το αίτημα αναβολής του Νίκου Μιχαλολιάκου και θα νομιμοποιηθεί η πολιτική αγωγή.
Οταν το δικαστήριο μπει στην ουσία της υπόθεσης, θα ξεκινήσει από την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα. Ετσι, οι πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν θα είναι οι γονείς και η αδερφή του αντιφασίστα μουσικού. «Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα, καταδίκη», είπε χθες η Μάγδα Φύσσα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας