Με ακόμη μία ομόφωνη πρόταση το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης και έλαβε υπόψη της όσους διαχώρισαν τη θέση τους από τον Αρχηγό. Ετσι, οι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς θα έρθουν αντιμέτωποι με το υψηλότερο πλαίσιο ποινής που προβλέπει ο νόμος καθώς θα τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από 5 έως 15 χρόνια.
Το αυστηρότερο πλαίσιο ποινής θα αντιμετωπίσουν και οι, καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πρώην βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης, για τους οποίους οι ποινές θα κυμανθούν από 5 έως 10 χρόνια.
Πολύ πιο χαμηλό θα είναι το πλαίσιο ποινής για τους πρώην βουλευτές Νίκο Μίχο (του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας), Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), καθώς και Μιχαήλ Αρβανίτη (ελαφρυντικό πρότερου σύννομου βίου), στους οποίους τα έτη κάθειρξης μειώνονται από ένα έως πέντε χρόνια.
Ο Ν. Μίχος είχε διαχωρίσει εμφανώς τη θέση του από τον Μιχαλολιάκο κατά την απολογία του, όταν είχε προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη δομή, την ιεραρχία και τη δράση της οργάνωσης, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι «ο Αρχηγός ενημερώθηκε το ίδιο βράδυ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα» και ότι «η ηγεσία ήξερε ότι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αλλά δεν διέγραψε τους δράστες παρ’ όλο που το ζητήσαμε». Οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας ήταν οι πρώτοι που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Χρυσή Αυγή τον Μάρτιο του 2014.
Το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς αναγνωρίστηκε και στους Γιώργο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο, που έχουν καταδικαστεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Δήμου και Σκάλκος επέβαιναν στο ίδιο μηχανάκι που ξεκίνησε με το κομβόι των χρυσαυγιτών για το Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ο Δήμου είναι πρώτος που μίλησε με τον Ρουπακιά μετά την ανθρωποκτονία.
Στην απολογία του είχε καταθέσει τις απειλές που δέχτηκε από τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να πει ψέματα. «‘‘Τώρα που θα ανοίξουν τα τηλέφωνα από την αστυνομία, θα πεις ότι τυχαία βρέθηκες εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι, είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Είσαι ο μόνος που τον πήρε τηλέφωνο’’, αυτό μου μετέφεραν να πω», είχε πει στο ακροατήριο ο Δήμου και είχε περιγράψει την οργανωμένη πορεία των χρυσαυγιτών που πήγαιναν από τη Νίκαια «για μάχη» στο Κερατσίνι.
Το τελευταίο ελαφρυντικό που αναγνώρισε το δικαστήριο είναι της μετεφηβικής ηλικίας σε όσους κατηγορουμένους ήταν κάτω των 25 ετών το επίδικο διάστημα. Πρόκειται για τους Α. Αναδιώτη, Γ. Τσακανίκα, Αριστ. Χρυσαφίτη, Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Θ. Μαρία, Κ. Παπαδόπουλο και Χρ. Χατζηδάκη, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα πλαίσιο ποινής από ένα έως πέντε έτη συν τις ποινές για τα επιμέρους αδικήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί (πλην του Τσακανίκα που κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας