Επειτα από μακροχρόνια ανοχή και σε πολλές περιπτώσεις συγκάλυψη από το πολιτικό σύστημα, η αστυνομία «ξήλωσε» μέσα σε λίγες ώρες τη Χρυσή Αυγή, μετά από παραγγελία των δικαστικών αρχών, που και αυτές δεν επέδειξαν, τουλάχιστον σε προηγούμενες περιπτώσεις, τον απαιτούμενο ζήλο απέναντι στο ναζιστικό φαινόμενο.
Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη της ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής άρχισε χθες τα ξημερώματα έπειτα από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, στην οποία υπήρχε λίστα με 32 ονόματα, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας και πέντε βουλευτές του κόμματος, δύο αστυνομικοί, και στελέχη της Χρυσής Αυγής κυρίως από τη Νίκαια και άλλες περιοχές του Πειραιά.
Η επιχείρηση οργανώθηκε με μεγάλη μυστικότητα από τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε συνεργασία με τον αρχηγό της αστυνομίας και σχηματίστηκαν οι ομάδες των αστυνομικών, χωρίς να ξέρουν οι ίδιοι πού θα πήγαιναν. Από τις δικαστικές αρχές συμμετείχαν 10 εισαγγελείς και οι συλλήψεις ξεκίνησαν από τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τον εκπρόσωπο του κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη, καθώς και από τα σπίτια των υπόλοιπων βουλευτών.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου, στην Πεύκη, γύρω στις 6.30 το πρωί, την ώρα που κοιμόταν. Του χτύπησαν το κουδούνι και του ανακοίνωσαν τη σύλληψή του για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής δεν έφερε καμία αντίσταση. Ζήτησε μόνο να ντυθεί και παρουσία του διεξήχθη έρευνα στο σπίτι επί μιάμιση ώρα, κατά την οποία οι αστυνομικοί με τον εισαγγελέα βρήκαν και κατάσχεσαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και μία κυνηγετική καραμπίνα που ο ίδιος κατείχε παράνομα.
Επίσης στο σπίτι βρέθηκε το ποσό των 43.100 ευρώ σε μετρητά, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων, κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές και usb. Ολα τα κατασχεθέντα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για έρευνα.
Ακολούθησε η σύλληψη του Ηλία Κασιδιάρη και του Γιάννη Λαγού, ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος παρουσιάστηκε μόνος του στη ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη των υπολοίπων, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι υπήρχε παραγγελία σύλληψης και σε βάρος του. Οταν του το ανακοίνωσαν οι αστυνομικοί, τους είπε με θρασύ ύφος: «Ηρθα στους Κλουζό της αστυνομίας να παραδοθώ, γιατί τελευταία έχω αλλάξει διεύθυνση».
Παράλληλα οι αστυνομικοί μετέβησαν στα σπίτια των βουλευτών Χρήστου Παππά στην Αθήνα και Νίκου Μίχου στην Εύβοια, οι οποίοι δεν βρέθηκαν. Πληροφορίες αρχικά ανέφεραν ότι οι δύο βουλευτές κοιμούνταν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, γι' αυτό και συζητήθηκε πιθανή έφοδος της αντιτρομοκρατικής στο Κοινοβούλιο.
Πράγματι η αστυνομία απέκλεισε τον 1ο όροφο της Βουλής, αλλά για να γίνει έρευνα απαιτούνταν έγκριση από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος έλειπε εκτός Ελλάδος. Μετά το μεσημέρι εμφανίστηκε μόνος του και παραδόθηκε στην αντιτρομοκρατική ο βουλευτής Νίκος Μίχος, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα αναμενόταν και η εμφάνιση του Χρήστου Παππά. Ο τελευταίος ωστόσο, λίγο πριν από τις 12.00, μίλησε στον «Real Fm» χλευάζοντας τις Αρχές και λέγοντας: «Εγώ κυκλοφορώ ελεύθερος».
Από τους πρώτους που συνελήφθησαν ήταν ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης, και άλλα εννέα μέλη της ίδιας οργάνωσης. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί που φέρονται να έχουν σχέση με το ναζιστικό μόρφωμα.
Πρόκειται για έναν ειδικό φρουρό που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά και μία υπαστυνόμο που υπηρετεί στην Ασφάλεια Πειραιά. Η δεύτερη παραδόθηκε μόνη της στην υπηρεσία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή τους με τη Χρυσή Αυγή προκύπτει από πολλά τηλεφωνήματα που διαπιστώθηκαν μετά την άρση απορρήτου από τις εισαγγελικές αρχές.
Συνολικά μέχρι το απόγευμα είχαν συλληφθεί 19 άτομα (πέντε βουλευτές, 12 πολίτες, ο ειδικός φρουρός και η ανθυπαστυνόμος), ενώ αναζητούνταν ο Χρήστος Παππάς και οι υπόλοιποι 13 που περιλαμβάνονταν στη λίστα. Επίσης σε εξέλιξη βρισκόταν έρευνα της αντιτρομοκρατικής στα σπίτια όλων των κατηγορουμένων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά, εκτός από τα ευρήματα στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου, δεν έγινε γνωστό αν βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα.
Λίγο μετά τη σύλληψη των βουλευτών, το πρωί έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετέβησαν βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Γερμενής. Ο τελευταίος ανέβηκε στην αντιτρομοκρατική για να ρωτήσει τι συνέβαινε.
Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα στις 17.30, ενώ στις 20.00 είχαν προγραμματιστεί ανακοινώσεις για την υπόθεση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας