Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «βάζει» στη θέση του τον Άρη Πορτοσάλτε μετά το απαράδεκτο σχόλιό του για την κήρυξη της απεργίας της «Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας» και της «Ένωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» ως νόμιμη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ ανέφερε σχετικά ότι «η απόφαση θυμίζει την Αλβανία του Χότζα», για να λάβει αποστομωτικές απαντήσεις από τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου Αθηνών, την ΑΔΕΔΥ, τους ηλεκτρονικούς μηχανικούς ΥΠΑ, και τώρα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στοιχείο απολυταρχισμού δεν μπορεί να είναι ο δικαστικός έλεγχος της άσκησης ενός δικαιώματος, όπως απαραδέκτως ισχυρίσθηκε ο ως άνω παρουσιαστής, αλλά οι στοχευμένες επιθέσεις κατά αποφάσεων της Δικαιοσύνης και η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού εκ μέρους των εκπροσώπων της "τέταρτης εξουσίας", κάθε φορά που αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κρίνουν νόμιμη μια απεργία, ενοχλούν κυβερνήσεις ή επιχειρηματικούς ομίλους», σχολιάζουν αιχμηρά.
Αναλυτικά η απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Αναφορικά με τις δηλώσεις του παρουσιαστή Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος σχολιάζοντας απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε νόμιμη την κήρυξη απεργίας της «Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας» και της «Ένωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» για τις 9 Απριλίου 2025, ανέφερε ότι «η απόφαση θυμίζει την Αλβανία του Χότζα», οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Ένα κράτος, μπορεί να ορίζεται ως Κράτος Δικαίου, μόνο όταν τα δικαιώματα υπάρχουν όχι ως απλές θεωρητικές κατασκευές, αλλά για να μπορούν να ασκούνται και να εκπληρώνουν τον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν από το Σύνταγμα και τους νόμους. Ιδίως δε, το δικαίωμα της απεργίας, το οποίο, όπως κάθε δικαίωμα, ελέγχεται δικαστικά ως προς τα όρια εφαρμογής του, αποτελεί ένα από τα πιο συμπιεσμένα δικαιώματα της συνταγματικής έννομης τάξης, αφού λόγω του πολύ αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει ήδη σημαντικά τη δικαστική κρίση, μόνο το 1/10 περίπου των απεργιών που προκηρύσσονται, κρίνονται ότι πληρούν τα κριτήρια του νόμου.
Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στοιχείο απολυταρχισμού δεν μπορεί να είναι ο δικαστικός έλεγχος της άσκησης ενός δικαιώματος, όπως απαραδέκτως ισχυρίσθηκε ο ως άνω παρουσιαστής, αλλά οι στοχευμένες επιθέσεις κατά αποφάσεων της Δικαιοσύνης και η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού εκ μέρους των εκπροσώπων της «τέταρτης εξουσίας», κάθε φορά που αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κρίνουν νόμιμη μια απεργία, ενοχλούν κυβερνήσεις ή επιχειρηματικούς ομίλους. Η συνεχής δε αναφορά στο όνομα και το βαθμό της συναδέλφου, είναι ενδεικτική του ότι στόχος δεν ήταν απλώς η κριτική στη δικαστική απόφαση, αλλά η συστηματική καλλιέργεια φόβου στο δικαστικό Σώμα και ο αθέμιτος επηρεασμός της κρίσης των δικαστικών λειτουργών σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα αντιστέκεται σε τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις. Δηλώνουμε παρόντες στην προστασία κάθε κοινωνικού και ατομικού Συνταγματικού δικαιώματος. Δεν θα αφήσουμε να διαχυθεί και να κυριαρχήσει ως αντίληψη το δόγμα του εκφοβισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας