«Καμπανάκι» στο υπουργείο Υγείας χτυπάει το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε μη νόμιμη την υπουργική απόφαση του 2022 που επανακαθόριζε το περιεχόμενο του εντύπου «Ιστορικό Αιμοδότη», με αποτέλεσμα να επανέρχεται ο αποκλεισμός των ΛΟΑΤΚΙ από την αιμοδοσία, μέχρι το υπουργείο να επανεκδώσει την απόφαση με επιστημονική αιτιολόγηση.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, όταν και υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση από τον τότε υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, «Ιστορικό Αιμοδότη», περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει αιμοδότης όποιος είχε συνάψει «έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977». Η απαγόρευση αυτή ίσχυε για περισσότερα από 40 χρόνια και αναγραφόταν στο έντυπο που καλούνταν να συμπληρώσουν πριν από την αιμοδοσία οι εθελοντές αιμοδότες, στιγματίζοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με τρόπο αντιεπιστημονικό, αναχρονιστικό και ομοφοβικό, αποκλείοντάς τα από τη διαδικασία.
Για την τροποποίηση του νόμου που θα εξίσωνε πλήρως τους αιμοδότες χωρίς διάκριση σεξουαλικού προσανατολισμού, η Συμβουλευτική Επιτροπή Αιμοδοσίας είχε εισηγηθεί, ωστόσο, συγκεκριμένες προβλέψεις αποκλεισμού, γυναικών και αντρών, και περιόριζε το χρονικό διάστημα της εναλλαγής των συντρόφων σε 12 μήνες, οι οποίες όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στο έντυπο «Ιστορικό Αιμοδότη».
Σχετική εισήγηση είχε κάνει και η επιτροπή που είχε συσταθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που πρότεινε την κατάργηση πλήρους απαγόρευσης αιμοδοσίας και την αντικατάστασή της με την απαγόρευση μόνο για όσους και όσες είχαν σεξουαλική επαφή τους προηγούμενους τρεις μήνες με άτομο ή άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, δηλαδή σε κοινότητες όπου ο ιός HIV εντοπίζεται, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο.
Το υπουργείο, ωστόσο, απάλειψε πλήρως τους περιορισμούς, γι’ αυτό 6 σωματεία και πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να προσβάλουν την απόφαση. Οι δύο αιτήσεις ακύρωσης απασχόλησαν το Δ' Τμήμα Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Οκτώβριο του 2024, και η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή: «Ο καθορισμός λόγων οριστικού ή προσωρινού αποκλεισμού από την αιμοδοσία συνδεομένων με τη σεξουαλική συμπεριφορά, πρέπει να προκύπτει ότι στηρίζεται στην εκτίμηση επιστημονικών δεδομένων και, ιδίως, δεδομένων σχετικών με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα», σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης, με το ΣτΕ να θέτει προ των ευθυνών του το υπουργείο Υγείας που, στην προσπάθειά του να διορθώσει την αναχρονιστική και άδικη απαγόρευση αιμοδοσίας, παρέκαμψε δύο γνωμοδοτήσεις χωρίς σχετική επιστημονική μελέτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας