Οργή, βαθιά θλίψη, συντριβή, αλλά και ανυποχώρητη απαίτηση για την ανάδειξη της αλήθειας και την τιμώρηση των υπαιτίων εξέφρασαν γονείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, σε μπαράζ εμφανίσεών τους τις τελευταίες ημέρες σε τηλεοπτικές εκπομπές σταθμών πανελλήνιας αμβέλειας.
«Ο Κώστας Καραμανλής έχει ποινικές ευθύνες και πρέπει να διωχθεί»
Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της Μάρθης Ψαροπούλου και πρώην σύζυγος της Μαρίας Καρυστιανού, ερωτηθείς στον ΑΝΤ1 για τα συλλαλητήρια, είπε: «Εγώ θα είμαι στα Τέμπη, στο μνημόσυνο του δεύτερου έτους, μαζί με σχεδόν όλους τους συγγενείς. Νιώθω ό,τι θα ένιωθε και κάθε πατέρας που θα έχανε το παιδί του». Θέλοντας να επικεντρώσει στις δικαστικές εξελίξεις, ο κ. Ψαρόπουλος σημείωσε ότι ως δικηγόρος, εξοργίζεται με αυτά που διαβάζει στη δικογραφία για τις τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ειδικά από το 2014 και μετά, με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί. «Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, με θύματα τα δικά μας τα παιδιά», κατέληξε. «Το μεγαλύτερο κομμάτι της δικογραφίας, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες φορέων και των λειτουργών τους, για 41 από τους 43 κατηγορούμενος περιέχει ποινικές ευθύνες που είναι δεδομένες και με τα στοιχεία υπερπλήρη για αυτούς».
«Υπάρχει έλλειμμα στοιχείων σε ό,τι αφορά τους υπευθύνους της Hellenic Train, όχι από πλευράς συγγενών, αλλά με ευθύνη των δικαστικών αρχών που επιλήφθηκαν της υπόθεσης», προσέθεσε. Συμπλήρωσε πως «σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, σαφώς υπάρχουν ευθύνες και έχουν να κάνουν κυρίως με το Υπουργείο Μεταφορών, όπου υπήρχαν η γνώση για την κατάσταση του δικτύου και η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση. Σας απαντώ ως νομικός και όχι ως πατέρας, ο κ. Καραμανλής έχει και ποινικές ευθύνες και βάσει της δικογραφίας πιστεύω ότι θα βρεθεί κατηγορούμενος στο δικαστήριο και μπορεί να καταδικαστεί». Όσον αφορά στα νέα βίντεο, σημείωσε: «Οι λήψεις δεν είναι ικανοποιητικές για να μας δώσουν μια σφαιρική εικόνα για το αν και τι μετέφερε. Δεν είναι πλήρες το υλικό αυτό, είναι κατ’ επιλογήν, καταλήγω εγώ, και θα πρέπει να διερευνηθούν και οι προθέσεις των ανθρώπων που τα παρουσίασαν τώρα». Τέλος, υπογράμμισε: «Η πρόσκληση έχει γίνει από τους συγγενείς. Αν εκτιμάται από κάποιες πλευρές, από κάποια κέντρα αποφάσεων, ότι εμείς παρακινούμε τον κόσμο με πολιτικά κίνητρα, είναι εκτός πραγματικότητας. Ζητάμε από τον λαό να συμμετάσχει στην αγωνία και στον πόνο μας, ζητώντας να βγει η αλήθεια και αυτό κάνει ο κόσμος. Οι αντιδράσεις μάλλον προέρχονται από αυτούς που ενοχλούνται».
«Οι υπαίτιοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και μας κουνάνε και δάχτυλο»
Ο Χρήστος Χούπας, πατέρας της Ελπίδας Χούπα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι τον διακατέχουν ο θυμός, η θλίψη και κυρίως η οργή. Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια σημείωσε ότι «και ένα χιλιοστό πόνου να μας πάρει ο καθένας από τους συμμετέχοντες, για μας είναι σημαντικό». «Τι περίμενα να κάνει ο Μητσοτάκης; Να πει στον δολοφόνο του παιδιού μου “φέρε μου την παραίτησή σου”. Αντ’ αυτού ο Καραμανλάκος, και τον λέω έτσι υποτιμητικά, συνεχίζει να μας κουνάει το δαχτυλάκι του», δήλωσε ο κ. Χούπας, συμπληρώνοντας ότι «με θλίβει το γεγονός ότι όλοι οι υπαίτιοι είναι ελεύθεροι και εξακολουθούν να κουνάνε το δάχτυλο». Ερωτηθείς για τα νέα βίντεο και τις αναφορές στην έκρηξη, είπε: «Να μου πει κάποιος τι είναι αυτή η μυρωδιά στα ρούχα και στην βαλίτσα του παιδιού μου. Στο τέλος θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι το παιδί μου αυτοκτόνησε».
«Η αλαζονεία τους στο έπακρο»
Να ορθώσει το ανάστημά της η δικαιοσύνη ζήτησε από την πλευρά του ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της Βασιλικής Χλωρού, μιλώντας στο MEGA. «Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Αυτοί που τη χώρισαν είναι συγκεκριμένοι, είναι αυτοί που κυβέρνησαν, οι βολεμένοι και οι νοικοκυραίοι. Παλεύουμε τρεις γενιές για να μπορέσουμε στο τέλος με αξιοπρέπεια να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, πράγμα που μας έχουν στερήσει οι βολεμένοι», ανέφερε. «Το μήνυμα που θα δοθεί την Παρασκευή σε όλες τις κατευθύνσεις είναι να αφυπνιστούν όλοι, και οι πολιτικοί, που δεν το βλέπω, και η δικαιοσύνη να σηκώσει το ανάστημά της και να εφαρμόσει το Σύνταγμα όπως πρέπει και να αλλάξει τη δομή όλου του συστατικού που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, γιατί τις επόμενες ημέρες που θα έρθουν είναι αρκετά δύσκολες για όλους μας».
O κ. Κωνσταντινίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία όσον αφορά τις δηλώσεις γαλάζιων στελεχών σχετικά με τα Τέμπη και τις διαδηλώσεις. «Η αλαζονεία είναι στο έπακρο και οι ίδιοι το καταλαβαίνουν. Τις επόμενες ημέρες πιστεύω οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα μπορούν να πάνε στις περιφέρειές τους. Είναι ξεδιάντροποι τελείως. Πώς θα αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε;», διερωτήθηκε. «Για μένα είναι προβατοφύλακες, γιατί προσπαθούν να φυλάξουν το μαντρί. Το μαντρί δεν φυλάσσεται. Αυτό που πρέπει να φυλάξει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής είναι τα αεροδρόμια, γιατί αυτοί που κυβερνάνε ετοιμάζουν βαλίτσες για να φύγουν. Θα είναι τόσο μεγάλη η λαοθάλασσα που θα πλημμυρίσει τις πολιτείες και τους δρόμους», υπογράμμισε. Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας και ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να τηρήσουν το Σύνταγμα.
«Ζω με τη σκέψη ποσο πόνεσε το κορίτσι μου»
Ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας Παπαγγελή, εμφανισθείς στον ΑΝΤ1 είπε εμφανώς συγκινημένος: «Είδα τώρα σε όλες τις φωτογραφίες της ότι γελούσε. Ήταν ένας άγγελος και ακόμη πιστεύω ότι είναι ένας άγγελος εδώ δίπλα μας». Μιλώντας για τις πρώτες ώρες μετά την σύγκρουση, είπε: «Όλα με σόκαραν. Τα ασθενοφόρα χωρίς σειρήνες, το φορτηγό-ψυγείο που ήξερα ότι μέσα εκεί ήταν και το παιδάκι μου, αλλά δεν μπορούσαμε να το δούμε. Ήταν ένας εφιάλτης […]. Μας έδωσαν μια σακούλα νάιλον διάφανη, που είχε τα παπούτσια της και τα σκουλαρίκια της. Αλλά όταν τα άνοιξα ήταν σαν να έριξα οινόπνευμα στο πρόσωπο μου».
«Τα έχουμε εκεί και ακόμη μυρίζουν κάτι μεταξύ βενζίνης και οινοπνεύματος», παρατήρησε. Αναφερόμενος στο πώς έχασε τη ζωή της η Αναστασία, ο κ. Παπαγγελής είπε ότι «με την σύγκρουση έσπασε το κάθισμα και ξάπλωσε και έπεσε πάνω της όλη η οροφή και τα πράγματα και πέθανε από ασφυξία. Ήταν μαζί της ένας άλλος φοιτητής κι ελπίζω κάποια στιγμή να μιλήσει και να μάθουμε αν πόνεσε, αν είπε κάτι». Όσον αφορά το ηχητικό ντοκουμέντο, τόνισε: «Το έχω ακούσει και πονάει πάρα πολύ. Πιστεύω στον Θεό και ξέρω ότι για κάποιο λόγο γίνονται όλα, αλλά δεν ξέρω για ποιον λόγο έγινε αυτό [..]. Δύο χρόνια κανείς δεν μου έχει πει από τι πέθανε το παιδί μου. Δύο χρόνια τώρα δεν είναι κανείς τιμωρημένος. Θα μας πει κανένας τίποτα; Τουλάχιστον να βάλουν μια ταμπέλα στην πόρτα του τρένου που να λέει “εισέρχεστε με δική σας ευθύνη”».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας