Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, που διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών, και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ισχυρίζονται πως είναι δυνατόν, αν έχετε χάσει την τραπεζική σας κάρτα (πιστωτική, χρεωστική, προπληρωμένη), κάποιος τρίτος με «δικό του pin» να χρησιμοποιήσει την κάρτα σας εν αγνοία σας. Ενας τρίτος δηλαδή μπορεί να ενεργοποιήσει μια οποιαδήποτε κάρτα που έχει εκδοθεί σε όνομα άλλου. Με αυτόν τον πρωτοφανή για την κοινή λογική και την τραπεζική πρακτική ισχυρισμό, ο κ. Ζήσης, έχοντας την υπογραφή και τη συναίνεση της κ. Αδειλίνη, αρχειοθέτησε τις μηνύσεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, κατά του προσώπου-κλειδί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, Αιμίλιου Κοσμίδη, τον οποίο ο κ. Ζήσης χαρακτηρίζει «βιοπαλαιστή, υπάλληλο σε σούπερ μάρκετ».
Την αποκάλυψη για τη νέα αρχειοθέτηση, που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και ρίχνει ακόμα πιο βαριά σκιά στην αποδεδειγμένα ελλιπή διερεύνηση της υπόθεσης, έκανε χθες η δημοσιογράφος του Ιnside Story, Ελίζα Τριανταφύλλου. Yπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο είχε αποκαλυφθεί ότι στο όνομα του Αιμίλιου Κοσμίδη είχε εκδοθεί προπληρωμένη κάρτα της Εθνικής Τράπεζας με την οποία έγιναν οι αγορές των σχετικών υπηρεσιών για την αποστολή μολυσμένων γραπτών μηνυμάτων μέσω SMS center. Το άτομο αυτό δεν το ενόχλησε ποτέ κανείς -μέχρι πολύ πρόσφατα- από τους εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση.
Στους παραλήπτες των μολυσμένων SMS, εκτός από Κουκάκη και Ανδρουλάκη συγκαταλέγονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο τότε βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ο νυν υπουργός Υγείας, τότε Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, τότε Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η Μαρία Διαμαντή, τότε εργαζόμενη στο Μαξίμου και νυν συνεργάτιδα του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Καρυπίδης, μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αρης (και μέσω αυτού ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης), το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της DPG Media (συμφερόντων Δημήτρη Γιαννακόπουλου) Παναγιώτης Μπόμης, ο δημοσιογράφος και εκδότης του Πρώτου Θέματος, Τάσος Καραμήτσος. Περίπου το ένα δέκατο των γνωστών προσπαθειών επιμόλυνσης με Predator έχει προέλθει από αποστολή γραπτών sms από το προφίλ με την επωνυμία Kosmidis και από την κάρτα του Αιμίλιου Κοσμίδη.
Η «Εφ.Συν.» (όπως και το Inside Story νωρίτερα) είχε επικοινωνήσει πολλές φορές με τον Αιμίλιο Κοσμίδη, ο οποίος δήλωνε άγνοια για τη συγκεκριμένη κάρτα για τις υποκλοπές και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και τις μηνύσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη, ο Αχιλλέας Ζήσης αναγκάστηκε να καλέσει τον Κοσμίδη τον περασμένο Δεκέμβριο για ένορκη κατάθεση. Ο κάτοχος της κάρτας υποστήριξε στην κατάθεσή του, όπως είχε πει και στην «Εφ.Συν.», ότι την έχασε και ότι κάποιος άλλος, άγνωστος σε αυτόν, την ενεργοποίησε με «δικό του pin», όχι δηλαδή με το pin που στέλνει η τράπεζα στους κατόχους των καρτών. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δέχτηκε αυτόν τον ισχυρισμό.
Ο Αχιλλέας Ζήσης, εκτός από τον Αιμίλιο Κοσμίδη, κάλεσε στα μέσα Δεκεμβρίου 2024 σε ένορκη κατάθεση και τέσσερις τραπεζικούς υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων ήταν η επικεφαλής του τομέα τήρησης κανονισμών και διασφάλισης ποιότητας της Εθνικής Τράπεζας. Το συγκεκριμένο τραπεζικό στέλεχος αναφέρει ότι η φόρτιση της προπληρωμένης κάρτας με 500 ευρώ έγινε από ΑΤΜ καταστήματος στην Αγία Παρασκευή το μεσημέρι της 16ης Σεπτεμβρίου 2021 (όλα τα μολυσμένα sms που πληρώθηκαν από αυτήν την κάρτα απεστάλησαν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου 2021). Για την ιστορία θυμίζουμε ότι, με βάση τη δημοσιογραφική έρευνα, το κοινό κέντρο Predator-ΕΥΠ είχε εγκατασταθεί στο ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή. Φυσικά η κάρτα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από οποιοδήποτε ATM. Η φόρτιση της κάρτας έγινε με κατάθεση μετρητών, αναφέρει το τραπεζικό στέλεχος στην κατάθεσή του. Με αυτά τα 500 ευρώ αγοράστηκαν οι υπηρεσίες για την αποστολή των μολυσμένων με Predator γραπτών μηνυμάτων, συνολικής αξίας 25 ευρώ.
Ο ίδιος μάρτυρας καταλήγει ότι, αφού η φόρτιση της κάρτας έγινε με μετρητά, ο καταθέτης είναι άγνωστο πρόσωπο και θα μπορούσε να ταυτοποιηθεί μόνο αν υπήρχε υλικό από την κάμερα του ΑΤΜ που να τον δείχνει να καταθέτει τα χρήματα τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα, όμως το βιντεοληπτικό υλικό καταστρέφεται βάσει νόμου μετά από δύο μήνες. Ο Αρειος Πάγος καταλήγει ότι είναι ανέφικτο να βρεθεί το άτομο που χρησιμοποίησε την κάρτα και άρα έστειλε τα μολυσμένα μηνύματα. Ωστόσο το pin αυτής της κάρτας μπορεί να το έχει μόνο ο κάτοχος της κάρτας ή όποιος άλλος μπορεί να το γνωρίζει από αυτόν.
Τα αναπάντητα ερωτήματα
1. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.» και με βάση το υλικό της δικογραφίας, ο κ. Ζήσης δεν ρώτησε κανέναν από τους τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας αν είναι εφικτό κάποιος να χρησιμοποιεί την κάρτα τρίτου χωρίς να γνωρίζει το pin. Για ποιο λόγο; Καλοί γνώστες του τραπεζικού συστήματος μας ξεκαθαρίζουν πως «αυτό είναι αδύνατον». Αν ήταν ορθή η κρίση του κ. Ζήση, οφείλει να παγώσει η έκδοση νέων καρτών, η χρήση των ATM και το ηλεκτρονικό εμπόριο με χρήση καρτών και κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.
2. Η επίμαχη κάρτα στο όνομα του κ. Κοσμίδη ήταν ενεργή επί 5 χρόνια, από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι την άνοιξη του 2024. Ωστόσο ερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη οι κινήσεις της μόνο για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο τον Σεπτέμβριο του 2021 (16-23 Σεπτεμβρίου). Για ποιο λόγο; Γιατί ο κ. Ζήσης δεν ρώτησε τους τραπεζικούς υπαλλήλους για όλες τις κινήσεις της κάρτας, για την οποία γνωρίζουμε ότι είχε χρησιμοποιηθεί πριν από την αποστολή των μολυσμένων με Predator μηνυμάτων;
3. Ζήτησε ο Αρειος Πάγος με γραπτό αίτημα προς την Εθνική Τράπεζα όλες τις κινήσεις της κάρτας; Η «Εφ.Συν.» έστειλε γραπτά ερωτήματα προς την τράπεζα και αναμένουμε τις απαντήσεις της.
4. Τι απέγιναν τα υπόλοιπα 475 ευρώ που είχε η κάρτα;
5. Στο νέο πόρισμά του ο Αρειος Πάγος ξεκαθαρίζει ότι δεν βλέπει κίνδυνο για το πολίτευμα ούτε για την εθνική ασφάλεια από την παράνομη παρακολούθηση εν ενεργεία υπουργών! Στις τελευταίες μηνύσεις τους οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης ζητούσαν να γίνει νέα ποινική αξιολόγηση για δύο κακουργήματα: της κατασκοπείας και της πρόκλησης κινδύνου για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή την εθνική ασφάλεια από την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ο κ. Ζήσης θεωρεί ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για τη θεμελίωση των ανωτέρω αδικημάτων. Τι είδους έρευνα έκανε ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Ο ίδιος δεν κάλεσε κανένα από τα 116 πιστοποιημένα θύματα του Predator που υπηρετούσαν σε κρίσιμους κρατικούς τομείς και ισχυρίστηκε ότι είχαν τη διακριτική ευχέρεια να υποβάλουν έγκληση και ως εκ τούτου δεν ασχολήθηκε με όποιο θύμα δεν κατέθεσε έγκληση, ανεξαρτήτως της θέσης του». Γιατί δεν τους κάλεσε;
Πώς είναι δυνατόν να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών ή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και να μην υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας;
«Μας περνούν για ηλίθιους»
«Η Δικαιοσύνη είναι εν μέρει ανεξάρτητη. Το εξαρτημένο της κομμάτι έχει την απόλυτη ευθύνη για τη συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών. Φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τραπεζική κάρτα χωρίς να ξέρεις το pin. Δεν είναι ηλίθιοι, αλλά πιστεύουν ότι είμαστε εμείς».
Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος Θανάση Κουκάκη και συνήγορος αρκετών θυμάτων του Predator
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας