Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση του κυκλώματος τράφικινγκ «Αμαρυλλίς» με θύματα τουλάχιστον 51 γυναίκες από την Κολομβία. Με 18 χρόνια κάθειρξη και 19 χρόνια αντίστοιχα καταδικάστηκαν ο Β.Κ. και η «Ειρήνη», ενώ με 7,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν τόσο η 72χρονη «Μαρίνα» των οίκων ανοχής όσο και ο σύντροφός της Μ.Δ. Οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες ώς το Εφετείο ενώ ο Β.Κ. και ο Μ.Δ. οδηγήθηκαν στη φυλακή. Σε κανέναν από τους τέσσερις δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Ανατρέποντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Αλεξάνδρας Κοσμά, η οποία ζητούσε την αθώωση όλων για τα κακουργήματα που τους είχαν αποδοθεί, με το σκεπτικό ότι οι γυναίκες εργάστηκαν στους οίκους ανοχής με τη θέλησή τους, το δικαστήριο τελικά έκρινε ένοχους και τους τέσσερις για εμπορία ανθρώπου κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία. Ταυτόχρονα, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή ξέπλυμα χρήματος, κρίθηκαν οι «Ειρήνη» και ο B.K. στους οποίους επιβλήθηκαν και οι μεγαλύτερες ποινές. Η «Ειρήνη» κρίθηκε επιπλέον ένοχη και για παράνομη βία κατά συναυτουργία, σε βάρος κάποιων εκ των θυμάτων, ενώ ο Μ.Δ. καταδικάστηκε και για το πλημμέλημα της οπλοφορίας. Η «Μαρίνα» κρίθηκε ένοχη και για παρακράτηση διαβατηρίου μιας καταγγέλλουσας.
Την εισαγγελική πρόταση υιοθέτησαν οι δικαστές μόνο όσον αφορά τα κακουργήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, καθώς έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται επαρκώς. Ορισμένοι από τους συνολικά 26 κατηγορούμενους αθωώθηκαν καθώς αποτελούσαν βοηθητικό προσωπικό, όπως καθαρίστριες των οίκων ανοχής, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως για παράδειγμα οδηγοί που μετέφεραν τις γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και αφέθηκαν όλοι τους ελεύθεροι με αναστολή. Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας ζητούσε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, πλην δύο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και οπλοκατοχή, απορρίπτοντας τα όσα είχαν πει στις καταθέσεις τους οι καταγγέλλουσες και δηλώνοντας βέβαιη πως «οι συνθήκες διαβίωσης των γυναικών ήταν καλές». Μάλιστα, αποφαινόταν πως ήταν «εξαιρετικά πιθανό να είναι ψευδείς οι καταθέσεις τους» και πως ήθελαν «να δουλέψουν ως εκδιδόμενες. Ολες γνώριζαν τι δουλειά θα έκαναν».
«Πρόστιμα»
Ωστόσο, ήταν συγκλονιστικές οι καταθέσεις των γυναικών που αναφέρονταν εκτενώς στο πώς το κύκλωμα στρατολογούσε τις γυναίκες που έρχονταν στην Ελλάδα με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής. Πώς τις έπειθαν για τις ιδανικές συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα και παχυλές αμοιβές και στη συνέχεια παρακρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους, με απειλές, εκφοβισμούς και παρακράτηση των διαβατηρίων τους για να μην μπορούν να διαφύγουν. Πολλές από τις καταγγέλλουσες ανέφεραν πως έκαναν μέχρι και 20 ραντεβού την ημέρα με πελάτες, ακόμη και όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ όταν δεν συμμορφώνονταν με το πρόγραμμα, όπως κατέθεσαν, τους επέβαλλαν «πρόστιμα».
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται από τη Δικαιοσύνη η 72χρονη «Μαρίνα», η οποία είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες στις αστυνομικές αρχές. Η κατηγορούμενη -η οποία αφέθηκε ελεύθερη λόγω ηλικίας- έχει συνδέσει το όνομά της με δυσώδεις υποθέσεις, όπως της 12χρονης από τον Κολωνό και της υπόθεσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη (η οποία αυτή την περίοδο εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό), καθώς και με την υπόθεση Greek Police Mafia, στην οποία ήταν επίσης κατηγορούμενη, αλλά αθωώθηκε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας