Η ροή του χρήματος από ιερείς ψηλά στην ιεραρχία της ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας και συγκεκριμένα στην επισκοπή Σύρου, μία από τις μεγαλύτερες καθολικές επισκοπές στη χώρα, μέχρι τους λογαριασμούς πέντε ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στην Πάτρα μαρτύρησε το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα σκάνδαλο που χτύπησε δικαιολογημένα και την πόρτα των υψηλών κλιμακίων του Βατικανού. Η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει ενημερωθεί για το ξέσπασμα του σκανδάλου.
Αν και επισήμως η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος δηλώνει άγνοια αφού δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, ο φάκελος που έχει σχηματιστεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει ήδη διαβιβαστεί εδώ και περίπου 10 ημέρες στις εισαγγελικές αρχές της Σύρου, οι οποίες θα διερευνήσουν τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, για τους ιερείς και τους επιχειρηματίες αντίστοιχα.
Η έρευνα της ανεξάρτητης αρχής ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, όταν σήμανε «καμπανάκι» τραπεζικής αναφοράς για ύποπτη διαδρομή χρήματος ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ από το «ταμείο» της Καθολικής Εκκλησίας σε ιδιωτικό λογαριασμό. Σύντομα στο επίκεντρο της έρευνας τέθηκαν δύο ιερείς –ένας εκ των οποίων είναι και διαχειριστής των χρημάτων της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος στη Σύρο, ενώ ο άλλος δραστηριοποιούνταν στην Κρήτη– και η αρχή χαρτογράφησε τη διαδρομή για να εντοπίσει και τους πέντε –μέχρι στιγμής– ιδιώτες που κατονομάζονται ως ελεγχόμενοι για αξιόποινες πράξεις στο ογκωδέστατο πόρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πέντε αυτά πρόσωπα συνδέονται αφού ανάμεσά τους είναι και ένα ανδρόγυνο, ενώ οι άλλοι τρεις φαίνεται πως διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Ενας από τους επιχειρηματίες, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ποινικό παρελθόν έχοντας καταδικαστεί παλιότερα σε επταετή κάθειρξη για εκβίαση μητροπολίτη στην Κεντρική Ελλάδα.
Η Αρχή διαπίστωσε πως, σε βάθος οκταετίας, είχε υπεξαιρεθεί από το ταμείο της Καθολικής Εκκλησίας το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν στους πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων. Η πιο πιθανή εκδοχή για το γιατί μοιράστηκαν αυτά τα 3,5 εκατ. ευρώ σε πέντε διαφορετικούς λογαριασμούς είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην καταλήξουν σε έναν λογαριασμό που θα κινούσε απευθείας τις υποψίες των αρμόδιων αρχών.
Μάλιστα, αυτές οι αποστολές των χρημάτων, οι οποίες ήταν τακτικές και διαφορετικών ποσών, δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία αναφορικά με τους λόγους αποστολής. Ωστόσο, τα χρήματα φαίνεται να επενδύθηκαν από τα πέντε εμπλεκόμενα πρόσωπα στα νυχτερινά κέντρα ιδιοκτησίας τους στην Πάτρα. Μάλιστα, η τελευταία αποστολή χρημάτων που εντόπισε η ανεξάρτητη αρχή πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.
Στο στάδιο της έρευνας, από την αρχή προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων όπως αυτές της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γι’ αυτό ελέγχεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο ρόλος των εμπλεκόμενων προσώπων, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές για την πρόσβαση που είχαν στα χρήματα των ταμείων της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τις αρχές παρουσιάζει ένα κατάστημα τυχερών παιχνιδιών –ιδιοκτήτης του οποίου είναι ένας από τους επιχειρηματίες– και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ήταν επιχείρηση που ξέπλενε «μαύρο» χρήμα μέσω αγοραπωλησιών. Θα εξεταστούν, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι λογαριασμοί της Επισκοπής Σύρου, στους οποίους είχε πρόσβαση τουλάχιστον ο ένας από τους δύο ιερείς.
Το αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις μένει να φανεί, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστεί εμπλοκή και άλλων προσώπων που μπορεί να συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες στην υπόθεση. Ηδη, ωστόσο, η Αρχή για το Ξέπλυμα έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, προσωπικών και μη, των πέντε υπόπτων, έχοντας διαβιβάσει το πόρισμά της στην Εισαγγελία για να εξεταστούν εκ νέου τα τραπεζικά έγγραφα και τα συμπληρωματικά στοιχεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας