Την άμεση απομάκρυνση λαμαρινών του εργοταξίου στην οδό Θεμιστοκλέους αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα 103 κάτοικοι των Εξαρχείων. Με τη βούλα του δικαστηρίου η «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.» οφείλει να απελευθερώσει τον πεζόδρομο της οδού Θεμιστοκλέους από τις λαμαρίνες που εμποδίζουν μέχρι σήμερα τη διέλευση πυροσβεστικού οχήματος και ασθενοφόρου αλλά και την απρόσκοπτη απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση άμεσης ανάγκης. Αυτή ήταν μια πρώτη μικρή νίκη για τους κατοίκους των Εξαρχείων, οι οποίοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αναμένουν την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για παραβάσεις που συνδέονται με την κοπή των δέντρων της ιστορικής πλατείας και τον σχεδιασμό και την κατασκευή σταθμού μετρό στα Εξάρχεια.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου αφορά 3,5 μέτρα ελεύθερου χώρου για την πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, μία προϋπόθεση που δεν τηρούσε η εταιρεία από την περασμένη άνοιξη, κατά παράβαση του ΦΕΚ που είχε εκδοθεί για τη λειτουργία του εργοταξίου. Αποτέλεσμα, το εργοτάξιο να έχει φτάσει εδώ και μήνες μια ανάσα από τις εισόδους των σπιτιών, θέτοντας σε μεγάλη ανασφάλεια τη ζωή των κατοίκων, όπως εκείνων στην ιστορική Μπλε Πολυκατοικία και των παραπλήσιων πολυκατοικιών.
«Το κύριο επιχείρημα της “Ελληνικό Μετρό” στο δικαστήριο ήταν πως χωρίς αυτήν την επέκταση δεν μπορεί να γίνει το έργο. Παραδέχτηκε ότι ρίσκαρε την ασφάλεια όλων μας για το έργο...» ήταν η επισήμανση της ανοιχτής συνέλευσης «Οχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» που ανακοίνωσε την απόφαση. «Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, ο αγώνας μας είναι χρονοβόρος, αλλά θα νικήσουμε. Θα βρεθούμε και θα πράξουμε σύντομα, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα γίνονται κάτω από την πίεση των κινηματικών διαδικασιών και των αγώνων!» συμπληρώνει.
«Δικαίωση για τους κατοίκους, αλλά και για μας, που όσες φορές θέταμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αποδεδειγμένη έλλειψη πυρασφάλειας, σε συνδυασμό με την καταστροφή της πλατείας, των δέντρων και των γύρω κοινόχρηστων δρόμων και πεζοδρομίων που προκαλούσε η άπληστη και βιαστική επιδρομή της “Ελληνικό Μετρό”, μας έγραφαν κανονικά και απαντούσαν ότι δεν γίνεται τίποτα. Η υποχώρηση της λαμαρίνας τους πρέπει να γίνει αρχή συνολικής υποχώρησης», σημείωσε ο Κώστας Παπαδάκης, δημοτικός σύμβουλος με την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα».
Δικαίωση
«Η εν λόγω απόφαση αναγνωρίζει πανηγυρικά το δικαίωμα των πολιτών να διαβιούν σε ασφαλείς, λειτουργικές και βιώσιμες πόλεις. Τα δημόσια έργα, οσοδήποτε σημαντικά κι αν κρίνονται, δεν μπορούν να υλοποιούνται εις βάρος του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας και χωρίς καμία εγγύηση για τη διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χωρών. Η λογική τού «πάμε κι όπου βγει», που διατρέχει πολλές όψεις της δράσης του κράτους, δεν μπορεί να συνεχίσει να διαιωνίζεται. Πρόκειται για μια σημαντική δικαστική εξέλιξη που δικαιώνει έναν πολυεπίπεδο αγώνα των πολιτών για τη διαφύλαξη του αγαθού των κοινόχρηστων χώρων».
Γιάννης Κιάτος, δικηγόρος των κατοίκων, στην «Εφ.Συν.»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας