Σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο θα φτάσουν εκ νέου η κατάσταση του κράτους δικαίου και η ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα με φόντο τις τελευταίες κινήσεις και παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, αποφάσισε να προσφύγει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και να υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), ευρωπαϊκό όργανο με έδρα το Βέλγιο, ζητώντας την παρέμβασή του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικηγόροι αντιδρούν στις κινήσεις του Αρείου Πάγου, τώρα με αφορμή την υπόθεση έμφυλης κακοποίησης σε βάρος της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον Απόστολο Λύτρα. Αυτή τη φορά ωστόσο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η προχθεσινή ανακοίνωση του Αρείου Πάγου που υπέγραφαν οι εκπρόσωποι Τύπου του ανώτατου δικαστηρίου, δηλαδή ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και ο αντεισαγγελέας Κωνσταντίνος Τζαβέλλας. Με αυτή την ανακοίνωση, ο Αρειος Πάγος ασκεί ευθεία κριτική στο δικηγορικό σώμα που στηλίτευσε δημόσια την πρωτοφανή παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου με τον πειθαρχικό έλεγχο που διέταξε για τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση Λύτρα, όχι μόνο πριν καν λάβει γνώση της δικογραφίας αλλά και κατά παράβαση της νομοθεσίας.
«Με τις δηλώσεις τους», απαντούσαν οι εκπρόσωποι Τύπου, «αμφισβητούν την ανεξάρτητη λειτουργία των αρμοδίων οργάνων της πειθαρχικής διαδικασίας που επιλήφθηκαν, επιφυλάσσοντας, όμως, για τους ίδιους το δικαίωμα αυθεντικού ελέγχου της επιβολής περιοριστικών όρων ή προσωρινής κράτησης, ή ακόμα και της ασκηθείσας σε βάρος του κατηγορούμενου δικηγόρου ποινικής δίωξης». Στη συνέχεια, μετατοπίζοντας την κριτική, τόνιζαν πως είναι «γνωστό στη νομική κοινότητα» ότι δικηγόροι καταθέτουν αναφορές με αίτημα την πειθαρχική δίωξη και καταδίκη δικαστών και εισαγγελέων, «βάλλοντας, αποκλειστικά, κατά της ουσιαστικής τους κρίσης», ενώ συνέχισαν λέγοντας πως είναι οι δικηγόροι που επιχειρούν να πλήξουν τη δικαστική ανεξαρτησία, «εκφέροντες στις τηλεοπτικές κάμερες, που τους αναμένουν έξω από τις δικαστικές αίθουσες ή τα ανακριτικά γραφεία, αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές, κρίσεις, επικρίσεις και απαξιωτικά σχόλια για δικαστικές ενέργειες ή εισαγγελικές προτάσεις».
Oι δικηγόροι με τη σειρά τους απάντησαν κάνοντας λόγο για «ευθεία επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος» που επιχειρεί «να μας απαξιώσει και να μεταθέσει στο δικηγορικό σώμα τα δεινά της ελληνικής δικαιοσύνης». Υπογραμμίζουν ακόμα ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου, μέσω εκπροσώπων Τύπου, αποφεύγει να τοποθετηθεί στα θέματα της διολίσθησης του Κράτους Δικαίου και της περιστολής των δικαιωμάτων, αλλά περιορίζεται σε επικοινωνιακού τύπου κινήσεις. «Γιατί δεν έχει ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος τόσα χρόνια για τις εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί η χώρα από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ αναφορικά με τη δίκαιη δίκη; Προφανώς, ουδείς ανέλεγκτος, ούτε όμως και η ηγεσία του Αρείου Πάγου», σημειώνουν και συμπληρώνουν πως επιφυλάσσονται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας