Αντιδράσεις και ανησυχίες στον νομικό κόσμο έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στη Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι σήμερα. Μετά τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον νέο Δικαστικό Χάρτη, οι παρεμβάσεις στο ανώτατο δικαστήριο, συνδεδεμένο διαχρονικά με υποθέσεις μείζονος σημασίας, είναι η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, με πρόσχημα την «επιτάχυνση της Δικαιοσύνης». Μάλιστα, οι αλλαγές είχαν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάιο από το βήμα της Βουλής.
Η κύρια αλλαγή που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι πως πλέον θα συγκροτείται τριμελής Επιτροπή, υπό τον πρόεδρο του εκάστοτε Τμήματος και τη συμμετοχή ενός εισηγητή ή παρέδρου και ενός συμβούλου Επικρατείας, η οποία θα κρίνει αν και κατά πόσο μια υπόθεση μπορεί να προχωρήσει δικαστικά και να εισαχθεί σε ακροατήρια ή πρέπει να κριθεί προδήλως αβάσιμη ή απαράδεκτη. Στην πορεία, ωστόσο, υποβαθμίζει την προφορικότητα της διαδικασίας, μια και η διαδικασία θα γίνεται χωρίς την παρουσία διαδίκων, με αποτέλεσμα να στερεί το δικαίωμα παράστασης των πληρεξουσίων δικηγόρων.
Η δυνατότητα αυτή, δηλαδή η διαδικασία «φιλτραρίσματος» των υποθέσεων πριν οδηγηθούν στο ακροατήριο, προκειμένου να μειωθεί η δικαστική ύλη στο επιβαρημένο με υποθέσεις ΣτΕ, όπως τονίζουν δικηγόροι στην «Εφ.Συν.», έρχεται περιορίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, αφού οδηγεί σε στέρηση του δικαιώματος ακρόασης και της δικαστικής προστασίας των πολιτών. Την ίδια στιγμή, στην περίπτωση που υπάρχει από την πλευρά του αιτούντος θέληση να φτάσει στο ακροατήριο μία υπόθεση που δεν πέρασε το «φίλτρο» της Επιτροπής, επιβάλλεται 10πλάσιο παράβολο που το χρεώνεται ο αιτών. Συρρικνώνεται, ακόμη, η δυνατότητα αναβολών από μεριάς των δικηγόρων, κάτι που ωστόσο σπάνια συμβαίνει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να περιοριστούν οι υποθέσεις που φτάνουν στο ΣτΕ, το νέο σχέδιο νόμου με ειδικό κεφάλαιο μεταφέρει δικαστηριακή ύλη που χειρίζονταν οι ανώτατοι δικαστικοί σε διοικητικά πρωτοδικεία και διοικητικά εφετεία. Για παράδειγμα, εφεξής στην αρμοδιότητα των διοικητικών εφετείων θα υπάγονται οι υποθέσεις που αφορούν τον τομέα της εμπορίας φαρμάκων, δηλαδή οι αποφάσεις που αφορούν την επιβολή αυτόματης επιστροφής χρηματικών ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ (clawback), όπως και την έκπτωση επί της κατανάλωσης φαρμάκων (rebate).
Εντονη αντίθεση με το νέο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία μάλιστα καταγγέλλει πως συντάχθηκε «αποκλειστικά και μόνο από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Χωρίς διαβούλευση
«Εγινε αποδεκτό από το υπουργείο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση με το δικηγορικό σώμα και τους λοιπούς εμπλεκόμενους στη διοικητική δίκη φορείς», σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Η Ολομέλεια υπογραμμίζει αιχμηρά πως παρακολουθεί με «ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και Συμβουλίου της Επικρατείας» και διαμηνύει «προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αποδεχθούμε νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ζητήματα που μας αφορούν χωρίς τη συμμετοχή μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας