Oκτώ χρόνια κάθειρξη ήταν η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αιγαίου για τον νεαρό Αφγανό που καταδικάστηκε για συναυτουργία στη φωτιά που κατέκαψε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια.
Καταδικαστική απόφαση που επήλθε κατά πλειοψηφία και με ψήφους 5-2, αφού δύο εκ των ενόρκων δεν πείστηκαν για την ενοχή του και ειδικά για τον εμπρησμό της «ζώνης 12» του ΚΥΤ, ψηφίζοντας υπέρ της αθώωσής του.
Νωρίτερα, όπως αναμενόταν άλλωστε, η εισαγγελέας της έδρας Α. Καζαμπάκα είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορουμένου, εστιάζοντας κυρίως σε παράπλευρα γεγονότα και αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την έρευνα του οργανισμού Forensic Architecture όσο όμως και το επίσημο πόρισμα της Πυροσβεστικής, που ουσιαστικά αθωώνουν τον κατηγορούμενο. Και αυτό γιατί τα τεκμήρια προσδιορίζουν τη φωτιά στην επίμαχη «ζώνη 12» αρκετή ώρα αργότερα από τη στιγμή που ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας καταθέτει ότι είδε τον νεαρό Αφγανό μαζί με άλλους να προχωρούν στον εμπρησμό του συγκεκριμένου σημείου.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, την ίδια απαξία στο πόρισμα των ειδικών έδειξαν και οι τρεις δικαστές της έδρας που βασίστηκαν κυρίως στις καταθέσεις αστυνομικών και άλλων που κινούνταν στον καταυλισμό και οι οποίοι, παρότι ουδέποτε είδαν τον συγκεκριμένο να βάζει φωτιά, δήλωσαν ότι απλώς τον είχαν δει στη Μόρια πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο καταδικασμένος πλέον νεαρός Αφγανός ήταν δραστήριο μέλος εθελοντικής ομάδας προσφύγων την περίοδο του Covid, που στόχο είχε να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό. Στοιχείο όμως που η εισαγγελέας θεώρησε επιβαρυντικό, μια και φρόντισε στην αγόρευσή της να συνδέσει τις αντιδράσεις των προσφύγων στο κλείσιμο της Μόριας εξαιτίας του Covid με τη φωτιά, αποδίδοντας έτσι και το σχετικό κίνητρο.
Η ίδια ακόμη μία φορά έδειξε την προσήλωσή της στις αντιπροσφυγικές προκαταλήψεις, κατηγορώντας μάρτυρες υπεράσπισης και επισείοντας την απειλή προανακριτικών διαδικασιών εις βάρος τους όχι για αυτά που κατέθεσαν αλλά για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις τους! Ειδικότερα, στο στόχαστρό της βρέθηκε Γερμανίδα υπήκοος μόνο και μόνο γιατί ήρθε από το εξωτερικό να καταθέσει, προτείνοντας να ελεγχθεί για το ποιος και γιατί πληρώνει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής! «Ενας άσχετος άνθρωπος αποφάσισε να γίνει φίλος με έναν Αφγανό που κατηγορείται στην Ελλάδα; Και όπως μας είπε η ίδια, είναι μάρτυρας και στην άλλη υπόθεση των ανηλίκων. Δεν είναι φυσιολογικό, κάτι άλλο κρύβεται από πίσω. Κάποιος τους πληρώνει, να έρχεται στην Ελλάδα και να καταθέτει σαν μάρτυρας», είπε χαρακτηριστικά.
Οσο για τον κατηγορούμενο, τόνισε ότι με τα χρήματα που ξόδεψε σε διακινητές θα μπορούσε να είχε βγάλει διαβατήριο και να φύγει νόμιμα από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν με προορισμό το Ιράν ή κάποια άλλη γειτονική χώρα, όπως η Τουρκία ή και άλλες. «Υπήρχαν χώρες εκεί γύρω που μπορούσε να πάει με διαβατήριο ή σαν πρόσφυγας συντεταγμένα, όπως είδε όλος ο κόσμος τους Ουκρανούς, με τις οικογένειές τους. Είναι πρόσφυγας; Δεν είναι. Είναι μετανάστης. Ηρθε στην Ελλάδα επειδή ήρθαν όλοι οι γνωστοί του. Η εξήγηση είναι απλή, αν έπαιρνε διαβατήριο και πήγαινε νόμιμα σε μια χώρα, δεν θα του έδινε κανείς δωρεάν τροφή και στέγη», μετέφερε τα λόγια της εισαγγελέως, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η ιστοσελίδα the case, απεσταλμένος της οποίας απειλήθηκε ακόμα και με σύλληψη.
Η ίδια τοποθετήθηκε και για τον σάλο που έχει προκαλέσει η στάση της, με πολλούς, μεταξύ άλλων το ΜέΡΑ25 και ο συνήγορος υπεράσπισης, να κάνουν λόγο για ρατσισμό της εισαγγελέως. «Ακούμε εδώ συνέχεια για τους μετανάστες, που κάθισα εχθές το βράδυ και είδα να γράφεται σε ιστοσελίδες που δεν ξέρω, ότι είμαι ρατσίστρια, είπα ρατσιστικό λόγο, και θέλω να ρωτήσω αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ [ανεβάζει τόνο] που τους κατέκαψαν την ιδιοκτησία τους, την ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους και της Υπατης Αρμοστείας, ποιος τους θεωρεί αυτούς καημένους, ποιος θα τους αποζημιώσει; Οπως χαρακτηριστικά μας είπαν οι άνθρωποι αυτοί, οι μετανάστες αποτέλεσαν για το χωριό εκεί της Μόριας μια πραγματική θεομηνία».
Πρόθεση πλέον των συνηγόρων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αφενός η στάση της εισαγγελέως να καταγγελθεί ως ρατσιστική, αφετέρου να προχωρήσουν σε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο. Μεσοπρόθεσμα θα καταθέσουν και αίτημα αποφυλάκισης του νεαρού Αφγανού μια και ήδη οι διευθύνοντες στο κατάστημα κράτησης έχουν εκφραστεί πολύ θετικά για τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του. Στοιχείο που οδήγησε ακόμα και την εισαγγελέα της έδρας να του αναγνωρίζει «άκρως επιεικώς», όπως είπε, το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής, που τελικά μείωσε και την ποινή του κατά δύο χρόνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας