ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γιώργος Φλωρίδης
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οξύνονται οι αντιδράσεις για τις απαράδεκτες (νέες) αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες 

Στη διαβούλευση κυβερνητικό όραμα: Φυλακές παντού, συρρίκνωση της δικαιοσύνης, κατάργηση ασφάλειας δικαίου και αποθέωση του ποινικού λαϊκισμού 

Εν όψει των σφοδρών αντιδράσεων που ήδη είναι σαφές ότι αναμένονται από το νομικό και Επιστημονικό κόσμο για το νέο πόνημα του Γ. Φλωρίδη που έκανε πλέον περισσότερο από σαφές πώς έχει βαθιά ασπαστεί το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της δεξιάς Μητσοτάκη [βλ. Στον πάγκο του Γ. Φλωρίδη τα δικαιώματα], δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες κάθετες διαφωνίες όχι μόνο με το πνεύμα του προχειρογραμμενου σχεδίου Νόμου (βρίσκεται στη διαβούλευση) αλλά και επί των συγκεκριμένων αναχρονιστικών διατάξεων που βάζουν κοφτερό μαχαίρι στο δικαστικό έργο στη νομική προστασία και πάνω από όλα στις εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου που οφείλουν να παρέχονται στους πολίτες που δικάζονται ή που καταδικάζονται. 

Η πρώτη ηχηρή αντίδραση προήλθε από τη μειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με το εκτενές κείμενο παρατηρήσεων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους ( antimolia.gr). 

Όπως αναφέρεται στο αρχικό γενικό σημείωμα   

«Στη χώρα μας πλέον η επιστήμη έχει παραμεριστεί για χάρη ενός λαϊκού εντυπωσιασμού. Το νομοσχέδιο που έρχεται στην διαβούλευση είναι χαρακτηριστικό δείγμα αντιεπιστημονικού κειμένου που υπόκειται μόνο στην ανάγκη επικοινωνιακής πολιτικής. Και μόνο το γεγονός ότι γίνονται τέτοιες βαθιές αλλαγές σε δύο βασικά νομοθετήματα χωρίς να υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, χωρίς την σύμπραξη νομικών επιστημόνων, παρά μόνο από τους τεχνοκράτες υπαλλήλους και συνεργάτες του Υπουργείου, φανερώνει την επιστημονική ένδεια. Οι αλλαγές στους Κώδικες (σ.σ. 7 επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη)  δεν αποτελούν προϊόν ωρίμανσης μιας εξελικτικής διαδικασίας ούτε υπόκεινται στον ορθό λόγο. Γι’ αυτό είναι και θνησιγενείς. Αντικαθίστανται από νέες διατάξεις σε σύντομο χρόνο ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και την ειδησεογραφία. Οι συχνές και εκτεταμένες αλλαγές δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες και μια δαιδαλώδη νομολογιακή πραγματικότητα. Σκοπός των νομοθετικών αλλαγών δεν είναι να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών αλλά να τους εντυπωσιάσουν. Τέτοιες είναι και οι αλλαγές που προωθούνται. Και όσο στην Ελλάδα η ποινική επιστήμη αντιμετωπίζεται ως περιττό βάρος, όσο οι νομοθετικές αλλαγές στους ποινικούς κώδικες γίνονται με όρους επικοινωνιακής πολιτικής, τόσο οι πολίτες θα βλέπουν την αντινομία μεταξύ πολιτικών εξαγγελιών και πραγματικότητας ως ένα ανεξήγητο φαινόμενο που ωστόσο είναι πολύ εύκολα εξηγήσιμο. Τα στατιστικά δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύουν ότι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας το 2021, όχι μόνο δεν επέφερε μείωση της εγκληματικότητας, αλλά αύξησή της. Οι κοινωνικές αιτίες διαμόρφωσης μιας κατάστασης και η επιλογή του λιγότερου κόστους για τις κρατικές υπηρεσίες, εξισορροπούνται εύκολα με μια βαρύγδουπη εξαγγελία αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τις επί των διατάξεων παρατηρήσεις ενώ σε λίγε ημέρες αναμένεται η τοποθέτηση της Ελληνικής Εταιρεία Ποινικού Δικαίου και της Ενωσης Ελληνων Ποινικολόγων που έχουν προαναγγείλει δημόσια εκδήλωση στις 13 Δεκεμβρίου ώρα 6μ.μ. στην αίθουσα Εκδηλώσεων «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60)με θέμα: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης : Αναμόρφωση ή παραμόρφωση του ποινικού συστήματος».  Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και με live streaming.

Ηδη όπως πληροφορούμαστε ετοιμάζονται κείμενα με τις θέσεις πανεπιστημιακών, δικηγόρων κλπ. Είναι φανερό ότι αυτό το επαπειλούμενο εκτρωματικό για το Ποινικό Δίκαιο πόνημα του υπουργείου αναμένεται να προκαλέσει γενικευμένες αντιδράσεις και από τον πολιτικό κόσμο, τους «δικαιωματιστές» (όπως περιφρονητικά αποκαλεί ο υπουργός τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων), τους αντιστοίχους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν προ πολλού εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους για τη δικαιοσύνη α λα Μητσοτάκη, αλλά και από τις γυναικείες οργανώσεις για το ειδικό θέμα των μέτρων που εξαγγέλλει σε ότι αφορά την ενδοοικογενεική βία.

Προς το παρόν για το σκέλος αυτό παρατηρείται στη διαβούλευση το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και στο νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια με τους «αγανακτισμένους μπαμπάδες σχολιαστές» να βομβαρδίζουν με σχόλια παρεμφερή και copy paste απαιτώντας ακόμα λιγότερες εγγυήσεις για την προστασία γυναικών και παιδιών με το κατασκευασμένο επιχείρημα της «γονεϊκή αποξένωσης». Θυμίζουμε επιγραμματικά το πόσο απαγορευμένος (από διεθνείς οργανισμούς Π.Ο.Υ., Ο.Η.Ε., GREVIΟ) και επικίνδυνος είναι ο όρος εφεύρημα του ψυχίατρου Richard Gardner, «γονεϊκή αποξένωση». Ο ψυχίατρος αυτός έβγαζε χρήματα ως μάρτυρας και πραγματογνώμονας σε δίκες πατεράδων που είχαν κατηγορηθεί για κακοποίηση. «Το ιδεολόγημα του το οποίο χαρακτηρίστηκε σύνδρομο, δεν είχε κανένα επιστημονικό εύρημα, δεν στηρίζεται σε καμία έρευνα και μελέτη, αναπτύχθηκε βάση των δικών του παρατηρήσεων. Μέσα σε όλα αυτά που έλεγε, ήταν ότι η κοινωνία αντιδρά υπερβολικά στην παιδεραστία, ότι τα παιδιά θέλουν σεξ και είναι ικανά να αποπλανήσουν έναν ενήλικο, ότι οι μητέρες δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά και θα πρέπει να κρατούν συνδεδεμένα τα παιδιά με τον ενήλικα που τα παρενοχλεί» αναφέρει η έκθεση της επιτροπής (πηγή: ΧΕΝ Ελλάδας).

Η «Εφ. Συν» θα παρακολουθήσει και θα δημοσιεύσει το διάλογο και τις αντιδράσεις για το νέο τερατούργημα όχι μόνο την περίοδο της διαβούλευσης αλλά και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την κατάθεση στη Βουλή. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των μελών της ΕνΔΕ 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οξύνονται οι αντιδράσεις για τις απαράδεκτες (νέες) αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας