Δεκτή έκρινε την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμό 4/2022 απόφασή του, «κρίνοντας ότι η απόρριψη της προσφυγής του κατά της παράνομης μεταγωγής του στο Δομοκό, με επίκληση αναρμοδιότητας, δεν ήταν σύννομη». Τον λόγο έχει τώρα το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας, το οποίο –ως καθ’ ύλην αρμόδιο– καλείται να ερευνήσει τη νομιμότητα των πράξεων της πρώην γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο θα κρίνει τη νομιμότητα της απόφασης της γενικής γραμματέα με την οποία διατάχτηκε η μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στον Δομοκό, της ίδιας της υλικής πράξης της μεταγωγής και της απόρριψης της αίτησης του κρατούμενου για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι συνήγοροι υπεράσπισης τονίζουν πως η απόφαση του ΑΕΔ «αποτελεί δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και της μακράς δικαστικής μάχης που δόθηκε για την υπεράσπιση της υπόθεσης, προκαλώντας ανοίκειες επιθέσεις, τόσο από μερίδα των ΜΜΕ όσο και από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας που ενέχονταν στην κατάλυση του Κράτους δικαίου, με μόνο σκοπό την επιδείνωση των όρων ζωής του συγκεκριμένου κρατούμενου».
Ειδικότερα, η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της υπόθεσης που απασχόλησε τη δημοσιότητα στις αρχές του 2021, οπότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε σε μακρά απεργία πείνας, όταν μεταφέρθηκε εκτάκτως από τις αγροτικές φυλακές, όπου έκτιε την ποινή του από το 2018, στις φυλακές Δομοκού, φυλακές (υψίστης) ασφαλείας, με υπερσυνωστισμό και με συνθήκες διαβίωσης τιμωρητικά δυσμενέστερες για τον κρατούμενο.
Οπως αναφέρουν οι συνήγοροί του, η μεταγωγή έγινε σε συνέχεια φωτογραφικών διατάξεων νόμου της παρούσας κυβέρνησης με τον οποίο καθίσταντο απαγορευτικοί οι όροι παραμονής του στις αγροτικές φυλακές, ο οποίος νόμος, κατά γενική πεποίθηση, στόχευε ειδικά σε αυτόν τον κρατούμενο, εξ ου και στις φυλακές επονομάστηκε «νόμος Κουφοντίνα».
Οι συνήγοροι προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, που ήταν το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Λαμίας, το οποίο αρνήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα της μεταγωγής, κηρύσσοντας εαυτό αναρμόδιο. Το ίδιο έκανε αργότερα και το ΣτΕ. Κατόπιν τούτου, η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο έκανε τελικά δεκτή την αίτηση του επί 20 χρόνια κρατούμενου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας