Ανατρέποντας τη νομολογία που το ίδιο είχε δημιουργήσει στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος από την παράνομη δόμηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε διάσκεψη της Ολομέλειας που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι είναι συνταγματικός ο νόμος 4178/2013 που αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η νέα απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση και με την τοποθέτηση της Ολομέλειας τον Απρίλιο του 2013 σε ανάλογο νόμο του 2011, δίνει ανάσα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος που αναμένουν έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ από την «επιχείρηση» τακτοποίησης και επιβράβευσης της παρανομίας. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται κανονικά η υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, η οποία με βάση τον νόμο, λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου. Προς το παρόν έχει αποκλειστεί ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας.
Μετά την ανοιχτή συζήτηση στην Ολομέλεια στις 10 Οκτωβρίου, είχαν δημιουργηθεί ισχυρές εντυπώσεις ότι το ΣτΕ δύσκολα θα αποδεχόταν το σύνολο των ρυθμίσεων και ειδικά τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν από ελέγχους των πολεοδομιών και έχουν κριθεί κατεδαφιστέα με τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων. Τότε ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου είχε σπεύσει να δηλώσει ότι θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα εξαιρούνται από την τακτοποίηση αυτές οι περιπτώσεις.
Είναι άλλωστε το μοναδικό σημείο για το οποίο η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετο στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος). Το υπουργείο Περιβάλλοντος όμως είχε προλάβει να καταθέσει την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία, που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά φρόντισε να κάνει... εκπτώσεις! Με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί εκ των υστέρων να γίνει έλεγχος τον περιπτώσεων που υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, φρόντισε να εξαιρέσει από τις νέες διατάξεις όσα αυθαίρετα έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα τακτοποίησης και έχουν αρχίσει να πληρώνουν τα οφειλόμενα πρόστιμα.
Για όλα τα υπόλοιπα άρθρα η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4178/2013 δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη, παρόλο που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση, με την πληρωμή προστίμου που διαμορφώνεται ανάλογα με το εμβαδόν και το χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Υποστήριζαν ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός κατά το κεφάλαιο που προβλέπει την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση και τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, βασιζόμενοι σε αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ για παρανομίες που έγιναν μετά το 1983, αλλά φαίνεται πως... ξεχάστηκαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας