«Οταν είδα το πρώτο μαχαίρωμα, που ήταν πιο χαμηλά, δεν αγχώθηκα τόσο αλλά όταν είδα το μαχαίρωμα που ήταν κοντά στην καρδιά, κόπηκε εντελώς το αίμα μου. Νόμιζα ότι δεν θα προλάβω να φτάσω καν στο νοσοκομείο. Πίστεψα ότι μ' έχουν πετύχει ακριβώς πάνω στην καρδιά και ότι θα πεθάνω όπου να ναι». Ο Αλί από το Αφγανιστάν μαχαιρώθηκε το 2011 στον Αγ. Παντελεήμονα. Από μέλη της Χρυσής Αυγής. Μια υπόθεση που περιλαμβάνει τρεις κατηγορουμένους –ανάμεσά τους και η υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη– και μία δίκη που μόλις χθες αναβλήθηκε για 8η φορά.
Η μυστική διεύθυνση
Συναντήσαμε τον Αλί στο σπίτι ενός φίλου του. Τη δική του διεύθυνση την κρατάει μυστική. «Φοβάμαι πάρα πολύ ότι μπορεί να με βρουν και να με ξαναχτυπήσουν. Δεν μπορώ να βγω έξω για βόλτα, να περπατήσω. Είμαι συνέχεια κλεισμένος στο σπίτι. Κάθε φορά που πρέπει να πάω στο δικαστήριο με πιάνει άγχος και μεγάλος φόβος», μας λέει.
Ολα ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2011. Ηταν 9.30 το βράδυ στην οδό Περγάμου. Τρεις Αφγανοί κάθονται στα σκαλιά μιας πολυκατοικίας. Περιμένουν έναν τέταρτο να περάσει να τους πάρει για να πάνε να παίξουν ποδόσφαιρο. Αντί γι΄ αυτόν εμφανίζεται μια ομάδα 15 ατόμων. Τους ρωτούν από που είναι και όταν παίρνουν την απάντηση, τους επιτίθενται.
«Οι περισσότεροι φορούσαν μαύρες μπλούζες, κουβαλούσαν κράνη μοτοσικλέτας και είχαν ξύλα στα χέρια τους. Η πρώτη επίθεση έγινε με ένα μπουκάλι μπίρας με το οποίο με χτύπησαν στο κεφάλι. Αυτό που έκανα ενστικτωδώς εκείνη τη στιγμή ήταν να πιάσω το κεφάλι μου, που με πονούσε, και δεν αντιλήφθηκα το μαχαίρι με το οποίο με κάρφωσαν».
Ο Αλί ήταν αυτός που δεν κατάφερε να ξεφύγει. Τον πρόλαβαν στα σκαλιά της πολυκατοικίας. Τον μαχαίρωσαν δύο φορές στο στήθος και άλλες δύο φορές στην πλάτη. «Οταν πήγα στο νοσοκομείο οι γιατροί ήταν πανικόβλητοι γιατί πίστευαν ότι το μαχαίρωμα ήταν στην καρδιά και φώναζαν μεταξύ τους «τον έχουν πετύχει στην καρδιά!». Οι εξετάσεις έγιναν γρήγορα και διήρκεσαν 10 λεπτά. Αυτά τα 10 λεπτά πίστευα ότι ήταν τα τελευταία μου», μας λέει.
Εντωμεταξύ ο δράστης οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί έρχονται για διαμαρτυρία και τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο ένας από τους δύο φίλους του Αλί αναγνωρίζει έναν ακόμα άνδρα και μια γυναίκα.
Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι οι Γιάννης Λουκιανός, Γιώργος Μαρκουλάκης και η Θέμις Σκορδέλη, οι οποίοι αν και επρόκειτο για αυτόφωρη διαδικασία, δεν δικάστηκαν ούτε χθες, τρία σχεδόν χρόνια μετά το περιστατικό.
Ο Αλί έμεινε στο νοσοκομείο 16 μέρες. Παρά τον βαρύτατο τραυματισμό του, η κατηγορία είναι απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Η σοβαρότητα των τραυμάτων ωστόσο είναι αντιστρόφως ανάλογη της αστειότητας των δικαιολογιών που έχουν προβάλει οι τρεις για να μη δικαστούν.
Αρνήθηκαν να πλησιάσουν
Τη μία η Σκορδέλη αντιμετώπιζε… ψυχολογικά προβλήματα, την άλλη ο Λουκιανός είχε πάθει κολικό νεφρού, την άλλη απουσίαζε ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, ο αστυνομικός Ιωάννης Δήμος, ο οποίος δεν είχε κληθεί, την άλλη απουσίαζε ο μεταφραστής…
Χθες στο εδώλιο παρουσιάστηκε μόνο ο Γιάννης Λουκιανός και αυτό μετά την παρότρυνση του δικηγόρου του Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος δήλωσε μάλιστα δημόσια στο δικαστήριο, για τον πελάτη του, ότι δεν ανήκει στη Χρυσή Αυγή.
Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι δεν πλησίασαν καν το κτίριο 2, όπου στεγάζεται το Α΄ Αυτόφωρο Μονομελές, ενώπιον του οποίου δικάζονταν. Επικαλέστηκαν «φόβο για τη σωματική τους ακεραιότητα, από άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στο προαύλιο των δικαστηρίων για συμπαράσταση».
Μάλιστα, αρνήθηκαν να εμφανιστούν, ακόμη και όταν ο επικεφαλής της ασφάλειας των δικαστηρίων έστειλε είκοσι αστυνομικούς να τους οδηγήσουν φρουρούμενους στη δικαστική αίθουσα. Δεν παρουσιάστηκαν με το πρόσχημα ότι δεν είναι επαρκής η αστυνομική δύναμη και ότι για την παρουσία τους επιθυμούν να τους συνοδεύσει ολόκληρη διμοιρία.
Η δίκη αναβλήθηκε τελικά για τις 22 Ιανουαρίου 2014. «Δεν αντέχω άλλο. Συνέχεια αναβολές και πάλι αναβολές. Το μόνο που ζητάω είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Τίποτα παραπάνω», μας λέει ο Αλί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας