Ο εισαγγελέας, επιτέλους, παρενέβη. Προχτές το απόγευμα ζήτησε τον φάκελο του «σκηνοθέτη-ηθοποιού» και η έρευνα της Εισαγγελίας διευρύνεται ύστερα από μηνύσεις θυμάτων που έχουν καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση από τον γνωστό «σκηνοθέτη-ηθοποιό», ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές καταγγελίες. Επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καλείται ως μάρτυρας.
Αναμένεται ο Σπύρος Μπιμπίλας να καταθέσει την προσεχή Δευτέρα για τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΣΕΗ εις βάρος του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, ενώ καλείται να δώσει και στοιχεία για καταγγελίες που έχουν γίνει στο σωματείο και αφορούν άλλα πρόσωπα.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του «σκηνοθέτη-ηθοποιού». Ο Βασίλης, ο 40χρονος σήμερα άντρας που πρώτος κατέθεσε μέσω της δικηγόρου του Μαρίας Κουρτέλη στις 5 Φεβρουαρίου μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για συστηματική αποπλάνηση και κακοποίηση επί σχεδόν τέσσερα χρόνια όταν ήταν 15 χρόνων, αφηγήθηκε την τραυματική ιστορία του στην εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη στον Alpha.
Η μαρτυρία και αυτού του κακοποιημένου ανθρώπου είναι συγκλονιστική:
«Επί 4 χρόνια με κακοποιούσε και ήταν πολύ χειριστικός. Οταν έγινα 31 ετών κατάλαβα ότι υπήρξα θύμα κακοποίησης. Δεν ήμασταν σε καμία περίπτωση ζευγάρι και δεν είχαμε σχέση. Βλεπόμασταν σπάνια κι όταν βλεπόμασταν ήταν στο σπίτι του. Οσο περνούσε ο καιρός μαζί του, άρχισε να μου προτείνει να συνευρεθούμε σεξουαλικά και με άλλα άτομα, με άλλους μαθητές του».
Σε άλλο σημείο ο Βασίλης εξομολογείται: «Πήγαινα σπίτι του και υπήρχε πάντα εκεί ένα παιδί»... Παιδιά από τα ιδιωτικά σχολεία στα οποία δίδασκε τότε ο εν λόγω «σκηνοθέτης-ηθοποιός».
Ο καταγγέλλων δεν μένει στην Ελλάδα πια και όπως λέει, δεν τον ενδιαφέρει η δημοσιότητα. «Τον καταγγέλλω γιατί πρέπει να μιλήσουν κι άλλα θύματα. Ηθελα πάντα να το κάνω αλλά ένιωθα πολύ αδύναμος απέναντί του. Ημουν 19 ετών όταν τον συνάντησα για τελευταία φορά στο σπίτι του. Εκανα ένα πολύ μεγάλο ξέσπασμα και από την οργή μου τον αποκάλεσα παιδεραστή. Του έλεγα ότι εκμεταλλεύεσαι παιδιά, βγάζεις τη διαστροφή σου και γενικότερα του μίλησα πολύ άσχημα. Αυτός έκλαιγε κι εγώ του είπα ότι δεν τον λυπάμαι γιατί ένας παιδεραστής είναι πάντα ένας παιδεραστής. Τον παιδεραστή δεν τον φοβάμαι. Αυτός πρέπει να με φοβάται».
Δεν έχει συμβεί ξανά κάποιος να «απολαμβάνει» τέτοια... δημοφιλή ανωνυμία. Να βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας, στο στόμα όλων όχι με το όνομά του αλλά με την ιδιότητα (σκηνοθέτης-ηθοποιός), με τη θέση του (διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου), με την ηλικία του, με τις χρονολογίες παραστάσεών του.
Να μιλούν γι’ αυτόν συνεχώς, να χιλιοφωτογραφίζεται καθημερινά ως καταγγελλόμενος για πράξεις άθλιες, αλλά κανείς να μην προφέρει το όνομά του. Ομως και η υπουργός Πολιτισμού αποφεύγει να προφέρει το όνομά του, για άλλους λόγους εκείνη, της οποίας την παραίτηση ζητούν όλο και πιο επιτακτικά πλέον οι καλλιτέχνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας