Στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθούν και τυπικά οι έρευνες της υπόθεσης για το κύκλωμα δουλεμπορίας που φαίνεται να είχε στηθεί από αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ αλλά -όπως αποκαλύφθηκε προχθές με δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος»- και του Λιμενικού Σώματος, διατηρεί προς το παρόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είναι αποφασισμένη, εφόσον προκύψουν συγκεκριμένες ευθύνες, να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εντός των επομένων 24 ωρών ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικές έρευνες που διεξάγονται από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για το εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της δωροδοκίας από τους αξιωματούχους και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί σχετικό πόρισμα, από το οποίο, όπως δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, «φαίνεται να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη κυκλώματος».
Κύκλωμα που, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα μέρος του φέρεται να σχετίζεται και με τα τροφεία του κέντρου κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα αλλά και με τα ταξίδια επαναπατρισμού, ενώ η κύρια δράση του εντοπίζεται στην κάλυψη της παράνομης εισόδου, στη νομιμοποίηση της παραμονής μεταναστών και, εν τέλει, στην προώθηση όσων μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις του κυκλώματος.
Σε δήλωσή του πάντως προς την εφημερίδα μας ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης αρκέστηκε να πει: «Εχω στείλει όλα τα δημοσιεύματα στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου. Θα στείλω και το σημερινό [χθεσινό] και θα περιμένω τα αποτελέσματα». Οταν ρωτήθηκε τι θα πράξει εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες, μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση της περασμένης Τρίτης, όπου υπογραμμιζόταν ότι εάν εντοπιστούν επίορκοι η τιμωρία τους θα αποτελέσει «ένα καλό μάθημα» για το πώς το υπουργείο θα χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις.
Οι έρευνες για την υπόθεση ξεκίνησαν το 2013, μετά από πληροφορίες που υπήρξαν και ανέφεραν ότι δύο-τρεις αρχηγοί δουλεμπόρων, τουρκικής καταγωγής, είχαν επαφές με αξιωματούχους της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η οποία στις 16/12/2013 εξέδωσε το πόρισμα των ερευνών της.
Σε αυτό καταγράφονταν οι επαφές αξιωματούχων και δουλεμπόρων, ενώ περιέχονταν συνομιλίες και ανταλλαγή SMS στελεχών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με τους Τούρκους δουλεμπόρους. Αυτά τα στελέχη φέρονται να εξέδιδαν παράνομα πιστοποιητικά, διαβατήρια και άλλα έγγραφα. Τρεις μέρες αργότερα (19/12/2013) η Εισαγγελία επέστρεψε την υπόθεση στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με την εντολή να ερευνήσει εάν διαπράχθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ η διερεύνηση όσων αναφέρονταν στο πόρισμα ανατέθηκε σε δικαστικό λειτουργό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας