Βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα απήγγειλε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση της κακοδιαχείρισης του -γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ), με τη ζημία να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, άσκησε ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα εναντίον 17 ατόμων που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας κατά τη διετία 2012-2014, περίοδο διοίκησης του Γ. Τσακοπιάκου.
Πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ενώ αφορμή αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δήθεν δικαιούχων, οι οποίοι όμως είτε δεν είχαν υποβάλει ποτέ τις σχετικές αιτήσεις είτε τις είχαν υποβάλει και είχαν απορριφθεί.
Τα οικονομικά βοηθήματα βεβαιώνουν οι «δανειολήπτες» ότι ουδέποτε τα έλαβαν, ενώ φέρονται να τα καρπώθηκαν οι ποινικά ελεγχόμενοι. Η ποινική δίωξη αφορά τα κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα) και της εγκληματικής οργάνωσης.
Δάνεια 670.000 ευρώ!
Σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» αλλά και με νεότερες πληροφορίες βασιζόμενες στα αρχεία του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, στο διάστημα 2012-2014 εκταμιεύτηκαν από το Ταμείο δάνεια και οικονομικά βοηθήματα σε 572 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού συνολικού ύψους 670.600 ευρώ.
Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, 100 υπάλληλοι στο όνομα των οποίων εμφανίζεται να έχουν εκταμιευθεί δάνεια ή/και οικονομικά βοηθήματα συνολικού ποσού 206.250 ευρώ κατέθεσαν ενυπόγραφα ότι οι ίδιοι ουδέποτε αιτήθηκαν ή εισέπραξαν αυτές τις διευκολύνσεις.
Σε συνέχεια αρχικής μηνυτήριας αναφοράς τού τότε υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, η υπόθεση διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία τη χρέωσε στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη η τότε Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου ανέθεσε σε Ειδικούς Επιθεωρητές τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης ελέγχου.
Συγχρόνως, κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, προκειμένου να διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την ανάκτηση του πλήρους περιεχομένου τους.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών, οι φερόμενοι ως δανειολήπτες των βοηθημάτων, εκτός από τις υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε ζήτησαν ή έλαβαν κάποιο δάνειο, πολλοί από αυτούς, προκειμένου να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους, επισύναψαν και αντίγραφα των κινήσεων τραπεζικών τους λογαριασμών, στους οποίους δεν υπάρχει κάποια κατάθεση χρημάτων από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν την άνοιξη του 2018, σειρά από δεκάδες αιτήματα υπαλλήλων έφτασε στην τότε διοίκηση, ζητώντας να μάθουν εάν εμφανίζονται στα αρχεία του Ταμείου να έχουν ζητήσει και να έχουν λάβει δάνειο ή κάποιο οικονομικό βοήθημα.
Σε κάποιους από αυτούς απάντησαν ότι εμφανίζονταν να έχουν λάβει είτε δάνεια ύψους 1.500 ευρώ (το μέγιστο ποσό που μπορούσε να δοθεί ως δάνειο) είτε οικονομικά βοηθήματα (κυρίως 1.000 ή 1.500 ευρώ) είτε και τα δύο ταυτόχρονα.
Ανάμεσα σε άλλες, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου που είχε ζητήσει όντως δάνειο επικαλούμενη σοβαρούς οικονομικούς λόγους και απορρίφθηκε η αίτησή της από το Ταμείο με το επιχείρημα ότι τα δάνεια και τα βοηθήματα δίνονται μόνο για ιατρικούς λόγους και «με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών».
Παρ’ όλα αυτά, η ίδια υπάλληλος έμαθε στη συνέχεια ότι εμφανίζεται να έχει πάρει δάνειο 1.500 ευρώ, χωρίς να το έχει λάβει ποτέ, όπως υποστηρίζει. Η υπόθεση τώρα θα διαβιβαστεί σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.
Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έχουν κατατεθεί μηνύσεις από περισσότερους από 20 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, αν και στα αρχεία του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ εμφανίζεται στο όνομά τους να έχουν ζητηθεί, εγκριθεί και εκταμιευθεί δάνεια ή/και οικονομικά βοηθήματα, οι ίδιοι ουδέποτε τα αιτήθηκαν ή τα εισέπραξαν.
Ως γνωστόν, για το Ταμείο βρίσκεται σε εξέλιξη πολύπλευρη δικαστική έρευνα που αφορά την περίοδο διοίκησης του Γ. Τσακοπιάκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περιόδους 1999-2004 και 2009-2015 (Ιανουάριος) -συνεπώς και την περίοδο 2012-2014 που μπήκε στο μικροσκόπιο- γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ήταν η σημερινή υπουργός, Λίνα Μενδώνη.
Προς το παρόν, η άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων αφ’ ενός επιβεβαιώνει πλήρως καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην πλάτη των εργαζομένων, στο όνομα των οποίων συστάθηκε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αφ’ ετέρου αποδυναμώνει στον μέγιστο βαθμό τον πρόσφατο ισχυρισμό της κ. Μενδώνη, ότι το Ταμείο «είχε βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο και έχει επιχειρηθεί, συστηματικά, μεθοδευμένη κατασυκοφάντηση πολλών».
«Συγκάλυψη»
Οι διώξεις ασκούνται ενώ η υπουργός Πολιτισμού έχει προαναγγείλει τροπολογία που θα θέτει το Ταμείο σε «εκκαθάριση εν λειτουργία». Μια προαναγγελία που η αξιωματική αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα ο κ. Στρατής, κατήγγειλε ότι αποσκοπεί στη «συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων» του Ταμείου, υπονοώντας ότι ο εκκαθαριστής της αποκλειστικής επιλογής της υπουργού θα παρέχει επιλεκτικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη.
Αλλωστε, επί προηγούμενης κυβέρνησης, το Ταμείο είχε στην ουσία καταργηθεί, είχε κοπεί κάθε κρατική χρηματοδότηση και διατηρήθηκε ως νομικό μόρφωμα υπό την ιδιότυπη υπόσταση της «ένωσης προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα», με μοναδικό σκοπό να συνεχιστούν οι έλεγχοι.
Από την πλευρά της κ. Μενδώνη, έχουν μιλήσει ήδη οι κινήσεις της. Ο επί 15ετία (2002-2017) πρώην πρόεδρος του Ταμείου, Γ. Τσακοπιάκος, παρ’ ότι ελέγχεται πειθαρχικά λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από την υπηρεσία του για διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών (σύμφωνα με πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης), διορίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού μέλος σε τριμελή επιτροπή για την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων υπηρεσιών του υπουργείου. «Δηλαδή του δίνει (σ.σ.: η κ. Μενδώνη) ένα «χρίσμα» για να γυρνάει όλη την Ελλάδα ως «επιτετραμμένος» της υπουργού», έχει σχολιάσει η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Υπαλλήλων ΥΠΠΟ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας