Καθαρό προβάδισμα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου φαίνεται πως έχουν τρεις ανώτατες δικαστικοί. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού, την αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη και την αντιπρόεδρο Δήμητρα Κοκοτίνη.
Στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή με θέμα την ακρόαση υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, οι δύο πρώτες ισοψήφησαν (Καλού, Μπιτζούνη) και ακολούθησε με διαφορά μόλις δύο ψήφων η κ. Κοκοτίνη.
Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η διάσκεψη, προκειμένου να εκφράσει γνώμη και για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι συγκεκριμένες τρεις δικαστικοί θα προταθούν από την πλειοψηφία και για τη θέση του εισαγγελέα.
Στη χθεσινή ψηφοφορία, λιγότερες ψήφους, κυρίως από την αντιπολίτευση, συγκέντρωσαν η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αγγελική Αλειφεροπούλου, η αρεοπαγίτης Αρτεμισία Παναγιώτου και ο αρεοπαγίτης Γιώργος Χοϊμές.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Βουλής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και την τελική απόφαση αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο.
«Καθήμενη Δικαιοσύνη»
Τον Ιούνιο, αποχωρούν, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας των 67 ετών, τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας, όσο και η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου.
Ωστόσο, η δυνατότητα πλήρωσης της κενής θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από πρόσωπο που προέρχεται από τη λεγόμενη «καθήμενη Δικαιοσύνη» προκαλεί και πάλι τριβές μεταξύ των δικαστικών ενώσεων.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με διευκρινιστική ανακοίνωση, κάνει λόγο απλώς για διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης ως προς το επίμαχο -εδώ και πολλές δεκαετίες- ζήτημα της προαγωγής δικαστή ή εισαγγελικού λειτουργού (αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου) στη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απόψεις διαμετρικά αντίθετες, όπως φαίνεται καθαρά από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (που προηγήθηκε της διευκρινιστικής) στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
● Στο ισχύον καθεστώς, οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου» ούτε απονέμονται ως «υπηρεσιακή κορύφωση» μιας πολυετούς θητείας.
Τα κριτήρια
● Είναι εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η πολιτεία.
Τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί. Αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην επιλογή του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών, λέγοντας ότι η πλήρωση της εν λόγω θέσης επιβάλλεται να γίνει με επιλογή από τους υπηρετούντες αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας