Σε συνολικά 26 συλλήψεις προχώρησε η Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών της ΔΑΟΕ με τις κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιδόταν σε συστηματική εμπορία γυναικών, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος είναι παρόμοιος με εκείνων που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα, με αστυνομικές πηγές να κάνουν λόγο στην «Εφ.Συν.» για άλλο ένα «παρακλάδι» ευρείας εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στον τομέα του αγοραίου έρωτα, έχοντας ενίοτε την «προστασία» διεφθαρμένων ενστόλων και άλλες υψηλές διασυνδέσεις.
Ξανά η «Μαρίνα»;
Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα 9 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν υπό τον έλεγχό τους και εκμεταλλεύονταν αρκετούς οίκους ανοχής στην Αθήνα, τοποθετώντας μάλιστα διάφορους αλλοδαπούς «αχυράνθρωπους», ακόμα και με πλαστά στοιχεία, στη μίσθωση των ακινήτων που λειτουργούσαν ως οίκοι ανοχής.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι αρχές έφτασαν για άλλη μία φορά στη σεσημασμένη 73χρονη μαστροπό, γνωστή ως «Μαρίνα», με ιδιαίτερα πλούσιο «βιογραφικό». Η «Μαρίνα» βρισκόταν μέχρι πρόσφατα κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς έχει εμπλοκή σε κυκλώματα όπως στην υπόθεση «Αμαρυλλίς» (σ.σ.: για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 7,5 ετών με αναστέλλουσα ισχύ ώς το Εφετείο), αλλά και στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, όπως και παλιότερα του κυκλώματος trafficking της Ηλιούπολης με την εμπλοκή επίορκου αστυνομικού.
Επίσης, φέρεται να έχει εμπλοκή και στην πρόσφατη υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος προστασίας οίκων ανοχής με τη συμμετοχή της 37χρονης αστυνομικού που υπηρετούσε στην Οικονομική Αστυνομία, ενώ το όνομά της έχει βρεθεί και στη δικογραφία για την greek police mafia.
Οι γνωστοί-άγνωστοι
Η τελευταία φορά που συνελήφθη η «Μαρίνα» με σχεδόν πανομοιότυπες κατηγορίες, σε μια υπόθεση πολυεθνικού κυκλώματος που απασχόλησε ακόμα και τις αρχές των ΗΠΑ, ήταν το 2023. Ωστόσο, ακόμα και κρατούμενη για την υπόθεση «Αμαρυλλίς», τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2024 η 73χρονη συντόνιζε τη δράση του νέου κυκλώματος μέσα από τη φυλακή, δίνοντας οδηγίες μέσω της 55χρονης κόρης της. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο η ηλικιωμένη αποφυλακίστηκε μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση «Αμαρυλλίς», που είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από άνθρωπο που βρέθηκε κοντά στις έρευνες, οι οίκοι ανοχής στη Φυλής, στο Μεταξουργείο και σε περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και της Λιοσίων είναι «μοιρασμένοι» ανάμεσα σε κυκλώματα με τη συμμετοχή Βαλκάνιων και τη χρήση κυρίως Βούλγαρων διαχειριστών ως «αυτοφωράκηδων» με πλαστά στοιχεία ή ΑΦΜ. Αυτό που έχει αναβαθμιστεί είναι το ύψος της διακίνησης μαύρου χρήματος από την εποχή που εντάχθηκαν είτε αυτοβούλως είτε ως θύματα trafficking και γυναίκες από τη Λατινική Αμερική.
Τα κυκλώματα, ενίοτε και ανταγωνιστικά μεταξύ τους, εκτείνονται έτσι από τους «οίκους» που προσφέρουν αγοραίο έρωτα σε χαμηλές «ανταγωνιστικές τιμές» των 10-20 ευρώ ώς τα περισσότερο «πολυτελή» στούντιο των 50-60 ευρώ και τις συνοδούς μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και fora που κοστίζουν και πάνω από 150 ευρώ. Ανάλογα βέβαια με τις εισπράξεις, ένα μικρότερο ποσό καταλήγει στις γυναίκες που εκδίδονται και ένα μεγαλύτερο στα γρανάζια των κυκλωμάτων...
Η στρατολόγηση
Οσον αφορά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ένας Κολομβιανός και ένας Βούλγαρος είχαν αναλάβει την παραλαβή, μεταφορά και εγκατάσταση ευάλωτων γυναικών από χώρα της Λατινικής Αμερικής σε διαμερίσματα στην Αθήνα. Παράλληλα, τις κρατούσαν παράνομα σε αυτά μέσω εκβιασμών και χωρίς να τους επιτρέπουν να έχουν ελευθερία κινήσεων ώστε να διαφύγουν από τον έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης.
Αλλα μέλη, όπως δύο γυναίκες από τη Βουλγαρία, αναλάμβαναν τη λειτουργία των οίκων ανοχής, τη στρατολόγηση άλλων ευάλωτων γυναικών, ακόμα και την τακτική επέμβαση στους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχούσαν στους οίκους ανοχής, με σκοπό την καταγραφή μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας...
Στην οργάνωση υπήρχε και «λογιστής» που προχωρούσε σε εικονικές μισθώσεις χώρων για τη λειτουργία παράνομων οίκων ανοχής. Οπως καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε συνολικά 24 αλλοδαπές γυναίκες, από τις οποίες οι 20 εν δυνάμει θύματα εμπορίας ανθρώπων και 4 ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας