Αναίτιες προσαγωγές στη ΓΑΔΑ χθες το πρωί τεσσάρων φοιτητριών της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο ΕΜΠ, όπου έκανε έφοδο η αστυνομία με τις ευλογίες του πρύτανη Ι. Χατζηγεωργίου.
Η αστυνομική επιχείρηση, που αποτελεί ακόμα μία κλιμάκωση αυταρχικών αποφάσεων της πρυτανικής αρχής τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί εντός του χώρου του Κάτω Πολυτεχνείου. Είχε προηγηθεί αιφνιδιαστική επίσκεψη εργολάβου σε πρώην χώρο διδασκαλίας και αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της σχολής σε κτίριο δίπλα στο κτίριο Αβέρωφ. Υπήρξε διάρρηξη του χώρου και πετάχτηκαν έξω προσωπικά αντικείμενα και βιβλία των φοιτητών. Οι φοιτήτριες που ήταν παρούσες εκείνη την ώρα διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες και ρώτησαν τον εργολάβο που θα προχωρούσε σε εργασίες βαψίματος αν έχει ειδική άδεια, καθώς το συγκεκριμένο κτίριο είναι διατηρητέο.
Λίγη ώρα αργότερα εισέβαλαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο συγκρότημα της Πατησίων, προσήγαγαν τις φοιτήτριες -χωρίς κανένα λόγο- και στη συνέχεια τις οδήγησαν στη ΓΑΔΑ. Οι προσαγωγές θορύβησαν τους καθηγητές που βρίσκονταν στον χώρο, ενώ σε ερώτημα που έγινε τηλεφωνικά στον πρύτανη ως προς τον λόγο των προσαγωγών, η απάντησή του φέρεται πως ήταν ότι αυτές «παρανομούσαν». Ο ίδιος βέβαια διαψεύστηκε στη συνέχεια καθώς οι προσαγωγές δεν μετατράπηκαν σε συλλήψεις αφού δεν υπήρχε καμία κατηγορία εναντίον τους.
Σε επικοινωνία που είχαν με την «Εφ.Συν.» αρκετοί καθηγητές της Αρχιτεκτονικής καταδίκασαν την αστυνομική επιχείρηση, κατηγορώντας ανοιχτά τον πρύτανη Χατζηγεωργίου, χαρακτηρίζοντάς τον «σερίφη» που θέλει να δώσει τα διαπιστευτήριά του στην κυβέρνηση, ειδικά απέναντι σε μια σχολή της οποίας η κοσμήτορας δεν θεωρείται φίλα προσκείμενη στη «γαλάζια» παράταξη.
Το αδιανόητο γεγονός έρχεται ως συνέχεια όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στον ιστορικό χώρο, με σκοπό την αποξένωση του φοιτητικού σώματος, των κινημάτων και της γειτονιάς από το Πολυτεχνείο. Πρόσφατα το αμφιθέατρο ΤΜΑΧ, ένα από τα μεγαλύτερα στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου γίνονταν συνελεύσεις, προβολές και μαθήματα, έκλεισε και δεν έχει ξανανοίξει μέχρι και σήμερα. Το ίδιο συνέβη και με την αίθουσα Τ12 (αίθουσα που όλες τις μέρες και ώρες παρέμενε ανοιχτή και ήταν ένας χώρος όπου οι φοιτητές/τριες έκαναν τις εργασίες τους) που επίσης έκλεισε, βάφτηκε και από τότε ανοίγει σε ειδικές περιπτώσεις ως διδακτική αίθουσα, μέχρι και το κτίριο Γκίνη (ένα από τα τρία κτίρια του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ που στέγαζε συνελεύσεις και εκδηλώσεις) το οποίο κλειδαμπαρώθηκε και σχεδιάζεται να γίνει μουσείο και συνεδριακό κέντρο με roof garden. Ακολούθησαν πλήθος lock out («ολική απαγόρευση εισόδου σε οποιοδήποτε πρόσωπο») ειδικά τα Σαββατοκύριακα στο συγκρότημα Πατησίων ως μέσο καταστολής και ελέγχου των δράσεων που πραγματοποιούνται εντός πανεπιστημιακού ασύλου.
Επιπλέον, μόνο κάποιος άσχετος με την Αρχιτεκτονική Σχολή θα έπαιρνε την απόφαση να βάλει λουκέτο στη μεγάλη αίθουσα των «καμαρινιών» στο παλιό μηχανουργείο του κτιρίου προς την Μπουμπουλίνας, όπου επί δεκαετίες οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, ειδικά οι τελειόφοιτοι και οι μεταπτυχιακοί, κάνουν τις διπλωματικές τους εργασίες. Αυτός ο χώρος δεν έκλεινε ποτέ -ούτε βέβαια τα Σαββατοκύριακα- καθώς ως γνωστόν εκεί οι φοιτήτριες και οι φοιτητές κυριολεκτικά ξημεροβραδιάζονταν για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν υπάρχει πιθανότατα και καμία αρχιτεκτονική σχολή στον κόσμο που να κλείνει τα Σαββατοκύριακα χωρίς να δίνεται η πρόσβαση σε καθηγητές και φοιτητές.
Εξάλλου, όπως υπογράμμιζαν πρόσφατα σε επιστολή τους στην «Εφ.Συν.» δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες, εμβληματικές προσωπικότητες του αντιδικτατορικού κινήματος, σχετικά με το θέμα: «Οι χώροι του Πολυτεχνείου δεν ήταν ποτέ απλώς ένα άθροισμα κτιρίων, αλλά ένας τόπος δημιουργίας, έρευνας, διάδοσης της επιστημονικής γνώσης, ομαδικής εργασίας, γόνιμων αλληλεπιδράσεων και ώσμωσης με την κοινωνία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας