Μονόδρομος δείχνει η επανεξέταση όλων των στοιχείων και όσων μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα στη δικαστική έρευνα για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος μετά το πλήθος αποκαλύψεων σχετικά με τις εντολές που δόθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο. Καθώς ο κλοιός στενεύει γύρω από την κυβέρνηση με αφορμή και το e-mail Τριαντόπουλου, προστίθεται ακόμη μία ψηφίδα στο παζλ της συγκάλυψης και μαρτυρά σκανδαλώδεις χειρισμούς από τις πρώτες μέρες μέχρι και σήμερα.
Ο λόγος για την έγγραφη καταγγελία που έκανε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών Λάρισας μία εκ των δύο πυρονόμων που κατέληξαν να υπογράφουν τη μονοσέλιδη έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής λίγες ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η έγγραφη καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας χθες από ΜΜΕ και έχει δύο σκέλη: α) ασφυκτικές πιέσεις και απειλές που δέχθηκε για να συντάξει μία ταχεία έκθεση αυτοψίας, υπό τον φόβο πειθαρχικής δίωξης, για τη σιδηροδρομική σύγκρουση και β) διαρροή του υπηρεσιακού εγγράφου όταν ακόμη βρισκόταν σε πρωτόλειο στάδιο.
Πρόκειται για αρχείο που διέρρευσε πριν προλάβει καν να ολοκληρώσει την αυτοψία -ούτε να την υπογράψει- από «άγνωστο» προς εκείνη άτομο, που «εισήλθε στο ανακριτικό γραφείο, στον μοναδικό υπολογιστή (από τους τρεις Η/Υ) όπου κρατείται η εφαρμογή ανακριτικού, και εξήγαγε από το σύστημα, πριν από οποιαδήποτε διερεύνηση της υπηρεσίας μου την εγγεγραμμένη και ανυπόγραφη ακόμη από εμένα Εκθεση Απλής Αυτοψίας και χωρίς ημερομηνία λήξης».
Η καταγγέλλουσα σημειώνει πως η υπεξαγωγή του εγγράφου έγινε το διάστημα 7-8 Μαρτίου 2023 -διάστημα που ακόμη την υπόθεση χειριζόταν η τακτική ανακρίτρια, πριν αναβαθμιστεί- με την ίδια να δηλώνει βεβαιότητα για το χρονικό σημείο αφού «κατά το διήμερο εκείνο δεν είχε τεθεί ακόμη η ημερομηνία λήξης αφού τότε αναμέναμε εντολές για διενέργεια ανακριτικών πράξεων». Το ελλιπές αυτό έγγραφο διέρρευσε στον Τύπο με τη φράση «τα αίτια της φωτιάς οφείλονται στη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών». Τη διαρροή αντιλήφθηκε προ ημερών σε δημοσιεύματα και είναι σαφές πως δεν πρόκειται για διαρροή από τη δικογραφία αφού είναι ανυπόγραφο και ανολοκλήρωτο, άρα πρόκειται για προγενέστερο έγγραφο, προτού αυτό κατατεθεί, στην τελική του μορφή, στις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της διερεύνησης.
Οι πιέσεις
Η καταγγέλλουσα είναι στέλεχος της Πυροσβεστικής και κατηγορούμενη στην υπόθεση των Τεμπών. Συγκεκριμένα, βρίσκεται ανάμεσα στους 7 που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το μπάζωμα του πεδίου, κατόπιν μήνυσης των συγγενών. Η πυρονόμος κατηγορείται πως η αυτοψία της Πυροσβεστικής ήταν ελλιπέστατη με αποτέλεσμα «να χαθεί κρίσιμος χρόνος για την ποινική έρευνα». Μαζί της για τους ίδιους λόγους κατηγορούνται ο δεύτερος πυρονόμος που υπέγραψε την αυτοψία και μία αντιπύραρχος. Το γιατί δύο πυρονόμοι γενικών καθηκόντων, δηλαδή χαμηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος, ειδικευμένα κυρίως να ερμηνεύουν τα αίτια μίας οικιακής πυρκαγιάς και όχι μίας πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα σιδηροδρομικής σύγκρουσης, κατέληξαν να υπογράφουν την αυτοψία παρέμενε άγνωστο, ωστόσο η εξιστόρησή της διαφωτίζει:
«Δέχτηκα απειλές να απολογηθώ εγγράφως για υπηρεσιακή απείθεια αν δεν συντάξω - καταχωρήσω άμεσα την Εκθεση Απλής Αυτοψίας μέσα στο σύστημα ανακριτικών εγγράφων της εφαρμογής Ανακριτικού και να την πάω στο γραφείο του ενυπόγραφη μέχρι το μεσημέρι, λέγοντάς μου να βάλω 2ο Ανακριτικό Υπάλληλο τον Πυρονόμο [...] ο οποίος αρνήθηκε εντέλει να υπογράψει εκείνη την ημέρα».
Ποιοι ήταν οι λόγοι που, αν και εν τέλει υπέκυψαν στις πιέσεις, αρχικά αρνήθηκαν; Σύμφωνα με τα όσα είπε, η πυρονόμος διατάχθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 από τον διοικητή της να υποβάλει την έκθεση μία μέρα αργότερα, δηλαδή τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, είχε ελάχιστη παρουσία στο πεδίο, αφού με εντολές ανωτέρων της είχε περάσει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα αρκετές ώρες σε διαφορετικά σημεία, όπως σε νοσοκομεία ή την Τροχαία.
Πέραν όμως από το ότι η διενέργεια της αυτοψίας ήταν ανέφικτη μέσα σε ένα μόνο 24ωρο, η ίδια σημειώνει πως είχε απαγορευτεί «η συνεργασία με την Τροχαία Λάρισας που είχε την προανάκριση αρχικώς», ενώ συμπληρώνει πως επικαλέστηκε ότι «δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη συλλογή στοιχείων και από τις οποίες και αποκλειστήκαμε. Επιπλέον, δεν είχε συνταχθεί το Δελτίο Παροχής Βοηθείας του πυροσβεστικού Σταθμού και επιβάλλονταν η συνδρομή του ΚΑΕΕ Θεσσαλίας, της ΔΑΕΕ, για ένα τόσο τεράστιο και πολύπλοκο δυστύχημα, όπως και η συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων (που επίσης απέρριψε η διοίκησή μας)».
Η απάντηση του διοικητή ήταν ότι «δεν ξέρω να κάνω τη δουλειά μου, ότι η ΔΑΕΕ είναι ανεξάρτητη υπηρεσία και “δεν θα μου δώσει εμένα αναφορά πού είναι και τι κάνει”, ενώ τους πραγματογνώμονες τους έχει ορίσει η Αστυνομία και δεν μας αφορά» σημειώνει η πυρονόμος.
«Αποδέσμευση»
Ερωτήματα όμως προκαλούν και άλλες αναφορές για πιέσεις «άνωθεν» που καταγγέλλει η πυρονόμος και αποτυπώνουν τον πανικό στον οποίο βρισκόταν τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τη σιδηροδρομική σύγκρουση η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας: Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δύο πυρονόμοι κλήθηκαν από τον προϊστάμενό τους να πάνε μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής στον τότε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή (έκτοτε προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών). Η πυρονόμος περιγράφει: «Κληθήκαμε [...] να τους περιμένουμε απ' έξω και όταν μας ζητήθηκε να μπούμε, να πούμε στον εισαγγελέα ότι στο συμβάν παραβρεθήκαμε ως “ομάδα περιφρούρησης του χώρου”. Αρνηθήκαμε κατηγορηματικά με τον συνάδελφο να καταθέσουμε στον Εισαγγελέα κάτι τέτοιο και λίγη ώρα μετά μας αποδέσμευσε λέγοντάς μας ότι δεν είναι χρήσιμη η παρουσία μας εκεί». Η πυρονόμος συνεχίζει λέγοντας πως το περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Εισαγγελέα «δεν μας έγινε ποτέ γνωστό και παρόλο που επιμέναμε για αρκετές ημέρες η απάντησή τους ήταν “δεν σας αφορά”».
🔴 Αυτοψία για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κουλούρι πραγματοποιήθηκε χθες, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα (!), από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αθήνα, παρουσία των δύο δικαστικών πραγματογνωμόνων και του εφέτη ανακριτή. Ακόμη, κατέθεσαν μεταξύ άλλων ένας επιζών και ο τότε διοικητής της Τροχαίας Λάρισας, Βασίλης Βλαχογιάννης, που είπε «όχι» στο μπάζωμα, παραπέμποντας στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας