Μπορεί να πήρε μόλις 24 ώρες για να επιστραφεί ένας Αφγανός πρόσφυγας από τη Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά οι αρχές δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια αστραπιαία αντανακλαστικά μετά την πρόσφατη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που διατάσσει την επιστροφή του ανθρώπου στη Γερμανία.
Οπως γράφαμε τον περασμένο Ιούνιο («Κρατήσεις που καταστρατηγούν τον νόμο», «Εφ.Συν.» 27/6/2019) ο Α.Ου. είχε ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2018, έφυγε για Γερμανία ένα χρόνο μετά όπου συνελήφθη στα σύνορα και επεστράφη άμεσα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης διοικητικής διευθέτησης (διμερής Συμφωνία Seehofer) που υπέγραψε η χώρα μας με τη Γερμανία τον Αύγουστο του 2018. Σε βάρος του βγήκε απόφαση κράτησης προς απέλαση, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα που υπέβαλε στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Πειραιά για να συνεχιστεί η διαδικασία, με το Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου της Αμυγδαλέζας να εισηγείται και να πετυχαίνει παράλληλα τη συνέχιση της κράτησής του.
Στις 8 Αυγούστου, κατόπιν προσφυγής των πληρεξούσιων δικηγόρων του, το διοικητικό δικαστήριο του Μονάχου έκρινε ότι η απέλαση του Αφγανού από τα αυστρογερμανικά σύνορα πίσω στην Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματά του και γι’ αυτό διατάσσει την άμεση επιστροφή του αιτούντα άσυλο στη Γερμανία, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Βέβαια, η υλοποίηση της δικαστικής απόφασης εκκρεμεί μέχρι σήμερα, τρεις βδομάδες μετά την έκδοσή της και ενόσω ο πρόσφυγας βρίσκεται υπό κράτηση στην Αμυγδαλέζα για σχεδόν τρεις μήνες. Χθες, τέσσερις οργανώσεις (Aίτημα, Equal Rights Beyond Borders, RSA – Refugee Support Aegean, Pro Asyl) υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας προσφύγων, με κοινή ανακοίνωσή τους, απαιτούν την άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.
«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να μεταφερθεί ο πρόσφυγας στη Γερμανία είναι μια ακόμη μέρα σε αδικαιολόγητη κράτηση στην Αθήνα γι’ αυτόν! Η αυθαίρετη κράτησή του δείχνει τα κενά στο ελληνικό σύστημα προστασίας. Επιπλέον, το σύστημα υποδοχής της Ελλάδας παραμένει ανεπαρκές και αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και κενά στην προστασία των ατόμων. Σήμερα 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, οι περισσότεροι εξ αυτών σε υπερπλήρη hotspots όπως η Μόρια, ενώ τα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα είναι επίσης γεμάτα και οι συνθήκες εκεί είναι συχνά κακές.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν είναι τόπος επιστροφής των αιτούντων άσυλο», λέει η Νατάσα Στραχίνη από την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), με τον Σπύρο Ριζάκο από το ΑΙΤΗΜΑ να τονίζει: «Στην περίπτωση αυτή τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα παρέκαμψαν το δίκαιο της Ε.Ε., δηλαδή τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, εφαρμόζοντας μια διμερή διοικητική διευθέτηση. Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου αποκατέστησε το κράτος δικαίου. Τώρα και οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε η απόφαση του δικαστηρίου να εκτελεστεί άμεσα και ο αιτών άσυλο να επιστρέψει στη Γερμανία ούτως ώστε να εφαρμοστεί έστω και με καθυστέρηση η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, από τώρα και στο εξής θα πρέπει να σταματήσουν να εφαρμόζουν τη διοικητική διευθέτηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας