Εδώ και μία τριακονταετία το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μεταρρυθμίζεται, εντός και εκτός εισαγωγικών. Υπήρξαν «μεταρρυθμίσεις» που νομοθετήθηκαν και άλλες που έμειναν στα χαρτιά, καθώς προκάλεσαν τεράστιο κύμα αντιδράσεων. Ολες οι παρεμβάσεις είχαν περιοριστικό χαρακτήρα, στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, και επίκεντρό τους είχαν κυρίως την αύξηση των ορίων ηλικίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η δημογραφική επιβάρυνση του συστήματος και η επιδείνωση της αναλογίας εργαζόμενων-συνταξιούχων, και τον δραστικό περιορισμό των ασφαλιστικών παροχών. Καμία νομοθετημένη μεταρρύθμιση μέχρι σήμερα δεν έχει περάσει στην Ιστορία ως επιτυχής, κοινωνικά αποδεκτή και ως τελική ή έστω μακροπρόθεσμη λύση του ασφαλιστικού γόρδιου δεσμού.
Φυσικά, οι πιο δραστικές και επώδυνες παρεμβάσεις έγιναν στα χρόνια των μνημονίων, καθ’ υπόδειξη των δανειστών, που εξ αρχής συνέδεσαν ευθέως τη χρηματοδότηση του συστήματος με την κρίση χρέους. Οπως σημειώνουν οι συντάκτες του ασφαλιστικού οδηγού του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που προσφέρει η «Εφ.Συν.» με την έκδοση αυτού του Σαββατοκύριακου, η «μεταρρύθμιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν από τα πρώτα μέτρα που προέβλεπε το Μνημόνιο Συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ των άλλων, ως προϋπόθεση για τη δανειοδότησή της. Οι αλλαγές αυτές συντελέστηκαν σταδιακά με νομοθετικές παρεμβάσεις των Ν. 3863/2010, Ν. 3996/2011, Ν. 4093/2012, Ν. 4335/2015, Ν. 4387/2016, Ν. 4620/21 και Ν. 4826/2021.
Η κοινωνικοασφαλιστική παρέμβαση είχε αφετηρία τη διαπίστωση ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως ίσχυε, δεν ήταν βιώσιμο. Ωστόσο, οι αλλαγές που επέφερε είναι εξαιρετικά επώδυνες, καθώς εστιάζονται στη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας, χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος.
Οι παρεμβάσεις συντελέστηκαν με πληθώρα νομοθετικών ρυθμίσεων, γεγονός το οποίο, εκτός των άλλων, καθιστά την ασφαλιστική νομοθεσία περίπλοκη, δυσνόητη και συχνά αντιφατική.
Στόχος του πρακτικού οδηγού που έχουν επιμεληθεί οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι η κατανόηση του σκοπού της κοινωνικής ασφάλισης και η συνοπτική παρουσίαση και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της ασφάλισης στο e-ΕΦΚΑ τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (υπαγωγή στην ασφάλιση, εισφορές, παροχές) και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ανάλογα με τις κατηγορίες ασφάλισης που προβλέπονται στη νομοθεσία.
Επιχειρήθηκε μεθοδική συγκέντρωση της ύλης και ανάλυση κάθε θέματος με απλό τρόπο, σύμφωνα με τη διάταξη νόμου που ισχύει για κάθε περίπτωση και την ακολουθούμενη αντίστοιχα από το e-ΕΦΚΑ τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ασφαλιστική πρακτική.
Ο πρακτικός οδηγός ασφάλισης και συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει διαχωριστεί σε οκτώ ενότητες, ώστε ο χρήστης να ανατρέχει κάθε φορά στην πληροφορία που τον αφορά, ενώ παράλληλα παρατίθενται πίνακες με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Σε τελική ανάλυση ο οδηγός του ΙΝΕ ΓΣΕΕ λειτουργεί και ως μια εκλαϊκευτική κωδικοποίηση των βασικών διατάξεων της χαώδους ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στον οδηγό κάθε ασφαλισμένος θα βρει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τις ασφαλιστικές παροχές, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα πλασματικά χρόνια, τη διαδοχική ασφάλιση, όλα τα είδη σύνταξης και τη δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας