Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
albums-6-7

Δισκοκριτική: Θραξ Πανκc, Πάνος Βλάχος, Charli XCX, Paul Weller

Δύο νέα άλμπουμ από την Ελλάδα και δύο από την Αγλλία τα ακούσματα της εβδομάδας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Θραξ Πανκc
II
Self Release
★★★★☆

Η «ιστορία» τα έφερε έτσι ώστε να παρακολουθώ την πορεία της συγκεκριμένης τριάδας από τη Θράκη σχεδόν από την έναρξή της. Εχουμε μιλήσει πολλές φορές, τους έχω δει σε ακόμη περισσότερα live και εκτιμώ ότι συγκαταλέγονται στις καλύτερες μπάντες της χώρας. Η δική τους «επαναπροσέγγιση» της παραδοσιακής μουσικής είναι ξεχωριστή, καθώς συνδυάζουν άψογα τους θρακιώτικους ήχους (και όχι μόνο) με ένα μίγμα πανκ και ψυχεδέλειας δημιουργώντας μια καθηλωτική και συνάμα συγκινητική ατμόσφαιρα. Και με αυτόν τον τρόπο πορεύονται και στην τρίτη δουλειά τους που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες. Τεχνικά μιλώντας δεν θα βρούμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στον ήχο τους, όμως ο δίσκος έχει καλύτερη παραγωγή και επίσης στις συνθέσεις έχουν μπει ορισμένα έξτρα στοιχεία άλλοτε πιο ψυχεδελικά και άλλοτε πιο progressive.

Η βάση φυσικά παραμένουν η γκάιντα, το νταούλι και οι κιθάρες, με τις πολυφωνίες να δίνουν άλλη διάσταση στην ερμηνεία, αλλά το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλητικό. Και ο δίσκος τα έχει όλα: πιο «πανηγυριώτικες» στιγμές, όπως τα «Αγιά Μαρίνη», «Ντρίστα» και «Μηλίσω» (το οποίο ολοκληρώνεται με έναν επικό τρόπο), αλλά και ένα όμορφο τελείωμα με το «Βουνό». Οφείλουμε όμως να σταθούμε στο τραγούδι «Σπυριδούλα» που είναι πραγματικά ανατριχιαστικό. Οι Θραξ Πανκc παίρνουν ως βάση τη δραματική ιστορία της 12χρονης ψυχοκόρης που βασανίστηκε αγρίως από τα αφεντικά της τη δεκαετία του 1950.

Δημιουργούν όμως ένα συγκλονιστικό τραγούδι με ξεκάθαρες αναφορές στα θέματα της έμφυλης βίας, που είναι πλέον στην πρώτη γραμμή της δημόσιας σφαίρας. Στο ερώτημα λοιπόν πώς θα ακουγόταν η σύγχρονη παραδοσιακή μουσική, εμείς απαντάμε ακριβώς έτσι!

Χρήστος Καλλιμάνης

Πάνος Βλάχος 
Αυτολεξεί
Ogdoo Music Group
★★★☆☆

Το νέο άλμπουμ του ηθοποιού και τραγουδοποιού Πάνου Βλάχου περιλαμβάνει οχτώ τραγούδια, στα οποία «όσα μας εξουθενώνουν συνυπάρχουν με αυτά που μας βοηθούν να μη χάνουμε τον εαυτό μας». Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης με την αστείρευτη δημιουργικότητα υπογράφει τη μουσική, τους στίχους και ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια, ενώ τη μουσική σε δύο από αυτά έχει γράψει ο Κώστας Παρίσσης και σε ένα ο Βάιος Πράπας, ο οποίος συμμετέχει και ερμηνευτικά στον δίσκο μαζί με τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη και τη Νεφέλη Φασούλη. Ανάμεσα στα τραγούδια υπάρχει και μια πολύ ωραία διασκευή τού «Είναι γιατρός ο έρωτας», που έχει γράψει ο Νίκος Καλογερόπουλος για την ταινία του «Οι ιππείς της Πύλου».

Δώρα Σελλά

Charli XCX
BRAT
Atlantic Records
★★★☆☆

Τη γνωρίζετε την Charli XCX; Οι μεγαλύτεροι μάλλον όχι. Είναι ωστόσο ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της ποπ μουσικής. Εγγλέζα τραγουδίστρια (και τραγουδοποιός που δίνει κομμάτια της και αλλού), μόλις κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ, το έκτο της παρακαλώ, που την ανεβάζει επίπεδο. Και εμπορικά θα έλεγα μια και την έφτασε έως το νο3 στην Αμερική και το νο2 στην Αγγλία, αλλά την ανεβάζει επίπεδο κυρίως καλλιτεχνικά. Είναι η πιο τολμηρή δουλειά της και με έντονα προσωπικούς στίχους που αγγίζουν πολλά άτομα της ηλικίας της (ή και μικρότερα). Στα 31 είναι, αν αναρωτιέστε.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Paul Weller
66
Solid Bond
★★☆☆☆

Το «66» είναι το 17o προσωπικό άλμπουμ του Paul Weller, μίας από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής στην Αγγλία και όχι μόνο. Και όταν μιλάμε για τον Paul Weller εννοείται πως όλα ξεκινούν από ένα σημείο και πάνω, δεν θα ακούσεις κάτι άσχημο από αυτόν. Το ίδιο και στο «66». Χωρίς να προσφέρει κάτι το καινούργιο στον ήχο, στέκεται αξιοπρεπώς, ενώ έχει και μερικά τραγούδια (παράδειγμα το σπιντάτο «Jumple Queen» ή το ατμοσφαιρικό «Tonight») που μοιάζουν σαν να ξεπηδούν από τις παλιές καλές εποχές. Και των Style Council αν ρωτάτε, όχι μόνο των Jam.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσότερα σε κατηγορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας