Raye
My 21th Century Blues
Human Re Sources
★★★☆☆
Τι έχουμε εδώ; Εδώ λοιπόν έχουμε μια ζωντανή ηχογράφηση της Raye από το Royal Albert Hall του Λονδίνου. Είναι το «My 21st Century Blues» και τη συνοδεύουν η Heritage Orchestra αλλά και η Flames Collective, μια γκόσπελ χορωδία 30 ατόμων. Το «My 21st Century Blues» αποτελούσε το άλμπουμ της Raye που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά η τραγουδίστρια και εδώ το ακούμε ζωντανά παιγμένο σε μια σαφώς πιο πλούσια και πιο γοητευτική εκδοχή. «Αυτό το live άλμπουμ είναι ίσως το πιο υπέροχο πράγμα που έχω κάνει ποτέ» έγραψε η ίδια η Raye στο Instagram.
Πρόκειται για μια σόουλ και γκόσπελ πανδαισία. Μεγάλες στιγμές του άλμπουμ (και της συναυλίας φυσικά) αποτελούν το «Oscar Winning Tears» και το «Mary Jane» με τη συμμετοχή του Paul Murray, αλλά και το «Environmental Anxiety» με την εντυπωσιακή είσοδο της χορωδίας. Γενικώς το γκόσπελ διαπερνά αυτό το live της Raye, δηλαδή της Rachel Agatha Keen, μιας Βρετανίδας (από Γκανέζα-Ελβετίδα μητέρα και Αγγλο πατέρα) τραγουδίστριας αλλά και τραγουδοποιού που έχει γράψει κομμάτια για καλλιτέχνες όπως οι Beyoncé, Little Mix, Rihanna, David Guetta, John Legend και Ellie Goulding, για ονόματα-κολοσσούς όπως βλέπετε.
Η συναυλία και το live άλμπουμ κλείνουν με το επιβλητικό «Escapism», τη μεγαλύτερη επιτυχία της Raye που έγινε viral μέσα από το TikTok και εδώ ακούγεται ακόμα πιο «γεμάτο» και εθιστικό, με μεγαλύτερο βάθος. Αν και προσωπικά προτιμώ το «The Thrill Is Gone», έναν αληθινό ύμνο που πρέπει να τον ακούσετε. Ειδικά μετά το «Requiem» που προηγείται. Η Raye σε μαγεύει και αυτό είναι ένα live που πολύ θα ήθελα να έχω δει.
—
George Avramidis
Epileptic Light
★★★☆☆
Ο Γιώργος Αβραμίδης -τρομπετίστας-συνθέτης, ιδρυτικό μέλος των ΕΚΜΕΚ και των Polkar, μόνιμος συνεργάτης του Γιάννη Αγγελάκα είτε παλαιότερα με τους Επισκέπτες, είτε τώρα με τους 100ºC- κυκλοφόρησε το 5ο άλμπουμ του. Σε αυτό περιλαμβάνονται εννέα ορχηστρικές συνθέσεις του στις οποίες σύγχρονα ηλεκτρονικά beats και συνθεσάιζερ, παντρεμένα άλλοτε με τον καθαρό και άλλοτε με τον ηλεκτρονικό «βρόμικο» και «πειραγμένο» ήχο της τρομπέτας του, εμπνέονται από τη σύγχρονη δυστοπική πραγματικότητα και επιτυγχάνουν να περιγράψουν, με τρόπο που μόνο η καλή μουσική μπορεί να το κάνει, τις σκοτεινές πτυχές των κοινωνικών εξελίξεων αναδεικνύοντας όμως και κάποιες οάσεις, έστω κι αν αυτές μοιάζουν να είναι ουτοπικές. Η παραγωγή του «Epileptic Light» είναι του Νικόλα Πλάτωνος.
—
The Pleasure Dome
Equinox
Hound Gawd! Records
★★★★☆
Ορμητική είσοδος για τη βρετανική μπάντα στο post/punk στερέωμα με ένα ντεμπούτο χωρίς ανάσα. Δέκα τραγούδια-δυναμίτες και μια σοβαρή υποψηφιότητα για τις λίστες με τις κυκλοφορίες της χρονιάς. Από τις πρώτες νότες η τριάδα από το Bristol σε πιάνει από τον λαιμό και για τα επόμενα περίπου 35 λεπτά σε σφυροκοπά με αδυσώπητα γκάζια και έναν αλήτικο, συναυλιακό ήχο. Κάτι μου λέει ότι θα συζητήσουμε αρκετά για αυτή την μπάντα τα επόμενα χρόνια. Αλήθεια, τι συμβαίνει εκεί στο Bristol διαχρονικά;
—
Beirut
Hadsel
Pompeii
★★☆☆☆
Ενας αυτοαναφορικός δίσκος εξιλέωσης για τον εξαιρετικά ταλαντούχο Zach Condon. Ο αγαπημένος μουσικός και πολυοργανίστας βρέθηκε απομονωμένος σε ένα νορβηγικό νησί προσπαθώντας να ξεπεράσει ζητήματα ψυχικής υγείας, αλλά και ένα πρόβλημα στον λαιμό που παραλίγο να του κοστίσει την καριέρα, με «παρέα» ένα ξύλινο όργανο του 19ου αιώνα. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη ένα γλυκόπικρο άλμπουμ που ακούγεται εύκολα και διακρίνεται για τον συναισθηματισμό του, όμως οι Beirut δεν μπόρεσαν ποτέ να φτάσουν στα επίπεδα του αξεπέραστου ντεμπούτου τους «Gulag Orkestar».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας