Moa Bones
Gimme a hand
Gal & Pat Records
★★★★☆
Εντυπωσιακή επιστροφή στη δισκογραφία για τον ξεχωριστό Ελληνα τραγουδοποιό και πολυοργανίστα, ο οποίος κυκλοφορεί αναμφίβολα την πιο πολυσυλλεκτική δουλειά του και βάζει δυνατή υποψηφιότητα για να βρεθεί ανάμεσα στα καλύτερα εγχώρια άλμπουμ της χρονιάς που διανύουμε. Ο Moa Bones (το προσωπικό project του Δημήτρη Αρώνη) αφήνει εν μέρει στην άκρη τις πιο folk καταβολές του και πειραματίζεται με ήχους και μουσικά είδη, συνεργάζεται με γνωστούς και εκλεκτούς μουσικούς της αθηναϊκής σκηνής (όπως οι Σεραφείμ Γιαννακόπουλος και Στέλιος Προβής των Planet of Zeus, η Νεφέλη Λιούτα και η Sugahspank!), ενώ η χαρακτηριστική, γλυκόπικρη φωνή του και το γεμάτο ειλικρίνεια και με μια δόση παιδικότητας performance του αποτελούν την «κόλλα» που ενώνει τα πάντα.
Από την bluesy και ελαφρώς «μπιτλική» έναρξη του «Inevitable» στο επιβλητικό (με μια αίσθηση Tom Waits / Nick Cave) «Nocturnal» και από τις πιο indie στιγμές τού «Monster» ή το φουτουριστικό «Virus» στο νοσταλγικό «Let Them Go», που μας ταξιδεύει αρκετές δεκαετίες πίσω, ο δίσκος ξεχωρίζει για τις όμορφες μελωδίες και τις γεμάτες ενορχηστρώσεις. Και φυσικά το κλείσιμό του με το «This Long Dusty Road» επιβεβαιώνει την περιπετειώδη ατμόσφαιρα που διαπερνά ολόκληρο το άλμπουμ. Στα εννέα αυτά τραγούδια (όλα σε δική του μουσική και στίχους, πλην του «Younger Bones» που υπογράφει ο Βάνιας Απέργης) ο Moa Bones συνδυάζει μια πλειάδα «γνώριμων» μελωδιών και ηχοχρωμάτων με το δικό του προσωπικό στιλ και δημιουργεί ένα εξαιρετικά ζεστό και οικείο μουσικό περιβάλλον για τον ακροατή.
—
The Beatles
Now and Then
Apple/Minos EMI
★★★☆☆
Πενήντα τρία χρόνια μετά τη διάλυσή τους και 43 μετά τη δολοφονία του John Lennon οι εναπομείναντες Beatles (Paul Mccartney, Ringo Starr) κυκλοφόρησαν στις 2 Νοεμβρίου ένα τραγούδι του θρυλικού συγκροτήματος, που φυσικά χαρακτηρίστηκε ως το τελευταίο τους. Το κομμάτι, που ηχογραφήθηκε ξανά και μιξαρίστηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, βασίζεται σε μια ηχογράφηση του John Lennon το 1977 την οποία παραχώρησε στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας η Yoko Ono το 1994. Πρόκειται για μια ωραία psychedelic soft rock μπαλάντα, που σίγουρα δεν είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια των «Σκαθαριών», έχει όμως μεγάλη συναισθηματική αξία και είναι πολύ συγκινητικό ν’ ακούς ξανά μια ερμηνεία του Lennon με αυτήν την «καθαρή σαν κρύσταλλο» -όπως είπε ο Mccartney- φωνή του.
—
Κωστής Μαραβέγιας
Milky Way (Original Score)
Minos EMI
★★★☆☆
Το «Milky Way» είναι μια μίνι σειρά του Βασίλη Κεκάτου για το Mega, η οποία από το πρώτο της επεισόδιό κιόλας μας σαγήνευσε και μας έκανε να νιώσουμε ότι επιτέλους η ελληνική τηλεόραση μπήκε στον 21ο αιώνα. Τη μουσική της έγραψε ο Κωστής Μαραβέγιας, ο οποίος με τις 20 συνθέσεις του ανέλαβε να μετουσιώσει σε ηχοτοπία το μαγευτικό σύμπαν που φτιάχνει ο Κεκάτος -την ατμοσφαιρικότητα, την ποιητικότητα, την αισθητική που το χαρακτηρίζουν- και τα κατάφερε περίφημα. Εξίσου καλό είναι και το soundtrack της σειράς που υπογράφει η Kid Moxie.
—
Jon Voyager
Monsters
One Little Victory Records
★★☆☆☆
Ο Γιάννης Βογιαντζής είναι γνωστός στην ελληνική σκηνή ως frontman των εξαιρετικών Need, όμως η… όποια σχέση τού «Monsters» με το progressive metal τελειώνει εδώ. Σε αυτήν τη solo δουλειά του εξερευνά πιο «κλασικά» rock και alternative μονοπάτια με συνθέσεις πότε πιο σύγχρονες, πότε με αναφορές σε σπουδαίους μουσικούς παλαιότερων εποχών. Παρά τις υφολογικές διαφορές των τραγουδιών το άλμπουμ έχει μια μουσική συνέχεια, ενώ στα θετικά είναι η καθαρή παραγωγή και οι εξαιρετικές κιθάρες. Ενας έμπειρος μουσικός σε μια μεστή δουλειά γεμάτη συναίσθημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας