Βασιλεία, απόγευμα Τρίτης 17 Μαΐου, παραμονή του τελικού του Europa League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Σεβίλης.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γιούργκεν Κλοπ ρωτήθηκε για την κυριαρχία του ισπανικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.
Αναπόφευκτη ερώτηση, καθώς η αντίπαλός του είναι εκπρόσωπος της Πριμέρα Ντιβισιόν, ενώ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης που θα προκύψει από τον τελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ θα... μιλάει ισπανικά (Ρεάλ ή Ατλέτικο Μαδρίτης).
Ο 49χρονος τεχνικός της Λίβερπουλ παραδέχθηκε επί λέξει τα εξής:
«Το ισπανικό ποδόσφαιρο πράγματι κάνει τη διαφορά στην Ευρώπη. Αποτελεί τον συνδυασμό των πολύ καλών προπονητών, των διορατικών σκάουτ και της εξαιρετικής δουλειάς στα “φυτώρια”. Οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές είναι μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου. Μάλιστα, όταν βλέπεις τους παίκτες που δεν βρίσκουν θέση στη λίστα για το Euro 2016, σκέφτεσαι πόσο σημαντικοί θα ήταν για οποιαδήποτε άλλη εθνική ομάδα στη διοργάνωση. Το σκάουτινγκ είναι πιο εύκολο για τους Ισπανούς, καθώς πολλοί νεαροί Λατινοαμερικάνοι προτιμούν τη συγκεκριμένη χώρα και λόγω της κοινής γλώσσας. Αυτή τη στιγμή η ισπανική λίγκα είναι στην κορυφή και στόχος όλων εμάς των υπολοίπων είναι να δουλέψουμε πολύ για να τους φτάσουμε».
Τα λόγια του Γιούργκεν Κλοπ αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς πως ουσιαστικά εκπροσωπεί τις δύο λίγκες που φιλοδοξούν να εκθρονίσουν την Πριμέρα Ντιβισιόν: την αγγλική, ως προπονητής της Λίβερπουλ, και τη γερμανική ως ποδοσφαιράνθρωπος που ανδρώθηκε στην Μπουντεσλίγκα και ήταν μέλος της μέχρι πριν από έναν χρόνο...
Η απόπειρα όμως των υπολοίπων να αφαιρέσουν την ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία από την Ισπανία ήταν και φέτος αποτυχημένη.
Η Λίβερπουλ του Γερμανού τεχνικού «μετρήθηκε» απέναντι στη Σεβίλη και βρέθηκε λειψή. Απέναντι στη Σεβίλη, την 7η στην κατάταξη της λίγκας, αντίπαλός της δεν ήταν η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Ατλέτικο...
Το ευρωπαϊκό Σούπερ Κύπελλο θα διεξαχθεί για τρίτη σερί σεζόν ανάμεσα σε ισπανικές ομάδες.
Και η Πριμέρα Ντιβισιόν περηφανεύεται ότι στις προθήκες δικών της συλλόγων φιγουράρουν τα 13 από τα 22 ευρωπαϊκά κύπελλα των τελευταίων 11 χρόνων!
Παράλληλα, η εθνική ομάδα της χώρας κατέκτησε τις δύο τελευταίες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (2008, 2012).
Αν επιχειρήσει κανείς να εξηγήσει την επιτυχία της λίγκας, θα πρέπει κατ’ αρχάς να σταθεί στα χρήματα.
Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι πιο πλούσιοι σύλλογοι στον κόσμο (σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού οικονομικού περιοδικού «Forbes») και μπορούν να έλκουν τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα.
Βέβαια, το συγκεκριμένο επιχείρημα χάνει αρκετή ισχύ αν συγκρίνει κανείς την Πριμέρα Ντιβισιόν με την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, η οποία είναι μακράν το πρωτάθλημα όπου ρέει το περισσότερο χρήμα λόγω του τηλεοπτικού συμβολαίου-μαμούθ και των εξίσου μεγάλων συμφωνιών μάρκετινγκ.
Επίσης η γερμανική Μπουντεσλίγκα είναι πολύ δυνατή λόγω του επιπέδου οργάνωσης και της ευρωστίας των συλλόγων που δεν έχουν παθητικό.
Ομως όλα αυτά δεν είναι ικανά να εκθρονίσουν τη λίγκα.
Οπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο απερχόμενος προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Μανουέλ Πελεγρίνι, με θητεία και στην αγγλική και στην ισπανική λίγκα, «το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου είναι η Πρέμιερ Λιγκ, όμως η καλύτερη μπάλα στον κόσμο παίζεται στην Πριμέρα Ντιβισιόν».
Και ο Χόρχε Βαλδάνο, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή το 1986 και πρώην παίκτης και τεχνικός διευθυντής της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε εξηγήσει:
«Τα γύρω γύρω, δηλαδή η δουλειά στα γραφεία των διοικήσεων, τα άψογα γήπεδα, η σωστή οργάνωση, το μάρκετινγκ, όλα αυτά είναι τομείς όπου Αγγλοι και Γερμανοί υπερτερούν. Ομως όλα αυτά δεν είναι το παιχνίδι. Οι Ισπανοί έκαναν την κίνηση-κλειδί πριν από περίπου 15-20 χρόνια, όταν έδωσαν χρήματα, βαρύτητα και προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου βάσης, των φυτωρίων. Εκεί δημιουργήθηκαν παίκτες, πλάστηκαν προπονητές. Εκεί εξελίχθηκε το τίκι-τάκα με την μπάλα να παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η διαφορά τεχνικής, ατομικής και συλλογικής, μεταξύ των ισπανικών ομάδων και των υπόλοιπων είναι πολύ μεγάλη».
Η επιτυχία των συλλόγων της Πριμέρα Ντιβισιόν βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη δυνατότητά τους να αποκτούν τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και να καρπώνονται τα οφέλη από τον ανταγωνισμό τους.
Για παράδειγμα, το επταετές μπρα ντε φερ μεταξύ Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο (που κατέφτασε στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2009) διατηρεί το ισπανικό πρωτάθλημα στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Και το παραδέχεται ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας: «Είναι ευλογία η εδώ παρουσία τους για τη λίγκα μας. Τι θα γίνει όταν πια θα φύγουν ή θα κρεμάσουν τα παπούτσια τους; Θα πρέπει να βρούμε παίκτες ανάλογης ποιότητας».
Μέχρι να γίνει αυτό πάντως, η ευρωπαϊκή υπεροχή της Πριμέρα Ντιβισιόν δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Ακόμα και αν η Μπουντεσλίγκα παραμείνει το πιο άρτια οργανωμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης και η Πρέμιερ Λιγκ το πιο εξελιγμένο σε θέματα μάρκετινγκ, η ισπανική λίγκα θα διατηρήσει τον... έλεγχο της μπάλας, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, με την πάντα επικίνδυνη και φιλόδοξη Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και με αυτόφωτα αστέρια όπως η Σεβίλη, που έχει μπει πλέον στα βιβλία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ιστορίας με τα 5 τρόπαια Europa League που κοσμούν το «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας