Εχουν περάσει 1.136 μέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε η διεθνής αθλητική κοινότητα αντέδρασε μαζικά και η μία μετά την άλλη οι αθλητικές ομοσπονδίες απαγόρεψαν τη συμμετοχή στις διοργανώσεις τους αθλητών και ομάδων από τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και από τη Λευκορωσία που στήριξε τον Ρώσο ηγέτη στην εκστρατεία του.
Ειδικά στο ποδόσφαιρο η αρχική αντίδραση της FIFA του Τζάνι Ινφαντίνο, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν από τον καιρό της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία, ήταν να επιτρέψει στις ρωσικές εθνικές ομάδες να αγωνίζονται υπό την επωνυμία της ομοσπονδίας τους, χωρίς τη σημαία ή τον εθνικό τους ύμνο στις διοργανώσεις. Ομως ήταν σφοδρή η αντίδραση πολλών και σημαντικών ομοσπονδιών -μεταξύ των οποίων και η κραταιά αγγλική FA-, ώστε ο Ινφαντίνο γρήγορα συντάχθηκε με την UEFA για αποκλεισμό των Ρώσων από όλες τις διοργανώσεις. Η ρωσική ομοσπονδία προσέφυγε τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο Αθλητικών Διαφορών (CAS) της Λωζάννης, όμως αυτό αποφάσισε υπέρ των δύο συνομοσπονδιών.
Με τον καιρό όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέτρεψε στους Ρώσους και Λευκορώσους να μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις ως ουδέτεροι, αρκεί να μην είχαν εκφράσει άποψη υπέρ του πολέμου και να μην έχουν δεσμούς με τον στρατό. Ετσι έκαναν την εμφάνισή τους στους περσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 32 αθλητές από τις δύο χώρες (15 με ρωσικά διαβατήρια και 17 με λευκορωσικά). Το παγκόσμιο τένις εξ αρχής αποφάσισε ότι δεν θα αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους, απλώς θα μετέχουν στο σιρκουί αντρών και γυναικών χωρίς τα διακριτικά της χώρας τους.
Στο πλαίσιο της πιο ήπιας αυτής στάσης υπήρξαν σχέδια από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου το 2023 να επιτρέψει στις ομάδες Παίδων και Κορασίδων (U17) της Ρωσίας να μετάσχουν στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2024. Ομως πολλές ομοσπονδίες αντέδρασαν έντονα ξανά απειλώντας με μποϊκοτάζ, οπότε το πλάνο ναυάγησε.
Οι τελευταίοι μήνες όμως, και ειδικά δύο συγκεκριμένα γεγονότα, έχουν κάνει τον ρωσικό αθλητισμό να ελπίζει βάσιμα σε επιστροφή στη διεθνή σκηνή. Η ανάδειξη της Κέρστι Κόβεντρι στην προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου έχουν συνοδευτεί από μηνύματα ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.
Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της ΔΟΕ, που επίσημα θα διαδεχτεί τον Τόμας Μπαχ τον Ιούνιο, κατέστησε σαφές ότι είναι ενάντια στην απαγόρευση συμμετοχής αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω πολέμων. Είπε μάλιστα ότι σύντομα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διεθνείς φορείς ώστε να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει στο ολυμπιακό κίνημα ως οντότητα και όχι με μεμονωμένους αθλητές. Ο λόγος; Θεωρεί ότι υπάρχουν ασυνέπειες στην τρέχουσα προσέγγιση με την τιμωρία της Ρωσίας τη στιγμή που εδώ και χρόνια μαίνονται σκληροί πόλεμοι στη δική της ήπειρο, την Αφρική, χωρίς να αποβάλλονται αθλητές των εμπλεκομένων χωρών: «Πρέπει να υπάρξουν σαφέστερες πολιτικές και καθοδηγητικά πλαίσια, ώστε ως κίνημα να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι αθλητές θα είναι παρόντες και ασφαλείς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».
Η πρόεδρος από τη Ζιμπάμπουε εξήγγειλε επίσης ότι από τις πρώτες μέρες της θητείας της θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να έχει διευθετηθεί έως τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 που θα διεξαχθούν στο Μιλάνο και την Κορτίνα ντ’ Αμπέτζο.
Το ιδανικό βέβαια θα είναι να έχει επιτευχθεί η εκεχειρία στο ουκρανικό μέτωπο, να τελειώσει ο πόλεμος. Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και δύο μήνες, απλά ένας εκ των συνδαιτημόνων είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πλέον ασταθής, ευέξαπτος και εκρηκτικός Ντόναλντ Τραμπ. Από τη μία λέει πως «η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για την εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της» και αποκαλεί «δικτάτορα χωρίς εκλογές» τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από την άλλη όμως είναι «πολύ θυμωμένος και τσαντισμένος (pissed off!) με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κωλυσιεργία της εκεχειρίας. Απείλησε μάλιστα τη Μόσχα με το αγαπημένο του... όπλο: επιπλέον δασμούς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στο άκουσμα της κινητικότητας στο εν λόγω μέτωπο οι Ρώσοι έχουν αναθαρρήσει και ανασκουμπώνονται. Ο Βαλερί Καρπίν παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία της Ροστόφ, ώστε να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του ως ομοσπονδιακού τεχνικού της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρωσίας, την οποία έχει αναλάβει από τον Ιούλιο του 2021. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην Εθνική αντρών» δήλωσε αινιγματικά. Στα τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εισβολή στην Ουκρανία και την αποβολή της από τη σκηνή της UEFA και της FIFA, η Ρωσία έχει δώσει 18 φιλικά παιχνίδια, με αντιπάλους από Ασία και Αφρική σε 16 από αυτά, ενώ έπαιξε και εναντίον δύο παραδοσιακών συμμάχων του Κρεμλίνου, της Σερβίας και της Κούβας.
Με τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 να έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι πολύ δύσκολο να μετάσχει η Ρωσία στο συγκεκριμένο τουρνουά. Ομως, αν επιτευχθεί η εκεχειρία, τότε πολύ πιθανό να εμφανιστεί στο προσεχές Nations League και στα προκριματικά του Euro 2028. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ήταν ξεκάθαρος προχθές: «Οταν τελειώσει ο πόλεμος, η Ρωσία θα ξαναγίνει δεκτή». Για να συμπληρώσει ο Τζάνι Ινφαντίνο: «Ελπίζω σύντομα να ξαναφέρουμε τη Ρωσία στο ποδοσφαιρικό τοπίο μας, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι όλα θα έχουν λυθεί».
Και στην μπασκετική Ευρωλίγκα, που μετράει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ομάδα του ρωσικού στρατού) μεταξύ των ιδρυτών της, έχει εδώ και καιρό ανοίξει παρασκηνιακός διάλογος για την επιστροφή τής οκτάκις πρωταθλήτριας Ευρώπης στα παρκέ της διοργάνωσης. Οπως σε όλες τις μεγάλες διεθνείς ομοσπονδίες, έτσι και στις διοργανώτριες αρχές του μπάσκετ, τιμωρήθηκαν μεν οι αθλητές και οι ομάδες, όμως οι Ρώσοι και Λευκορώσοι παράγοντες κράτησαν τις καίριες θέσεις τους και ασκούν την υπόγεια επιρροή τους. Προκειμένου, όταν δοθεί το σύνθημα, να πατηθεί άμεσα το κουμπί τού Reset...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας