Την περασμένη εβδομάδα «έσκασε» στα social media ένα βίντεο για την επιστροφή του Πανιωνίου στις επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου, έστω και αν πρόκειται για τη Super League 2. Σίγουρα άγγιξε τους φίλους της ομάδας, αλλά και τους περισσότερους φιλάθλους της χώρας, θυμίζοντας ότι ο Ιστορικός είναι ο πιο συμπαθής σύλλογος στη χώρα.
Τι μεσολάβησε από το 2020 που το σωματείο βρισκόταν στο όριο της διάλυσης; Πώς οι «κυανέρυθροι» μπήκαν ξανά στις ράγες; Υπάρχουν οι αρμόδιοι για να μας απαντήσουν. Φίλοι, συνάδελφοι και πάνω απ’ όλα Πανιώνιοι... Ηταν από αυτούς που δεν σταμάτησαν να πιστεύουν, έχοντας πάντα εκείνο το κασκόλ στον τοίχο που γράφει ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ...
Στην Πλατεία υπάρχει ξανά ζωή
⇒ Του Μιχάλη Κ. Λαδόπουλου*
Καλοκαίρι 2020. Στην Ελλάδα ο Covid βρίσκεται σε έξαρση εξαπολύοντας το δεύτερο κύμα του, αλλά στη Νέα Σμύρνη δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα προς αντιμετώπιση. Ο Πανιώνιος βιώνει αν όχι τη χειρότερη, σίγουρα μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία την πλέον πολυεπίπεδη. Και δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι τα «βαριά χαρτιά» του συλλόγου, οι ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, είχαν υποβιβαστεί, όσο ότι ο αφανισμός και η διάλυση αποτελούσαν τα πιο πιθανά σενάρια για το μέλλον τους.
Την ίδια στιγμή η «μάνα» του συλλόγου ή, αν προτιμάτε, το «μητρικό σωματείο», ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κλείνοντας μετ’ επιτάσεως το μάτι στη φθορά. Πνιγμένος στα χρέη, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο άδειους όσο και μπλοκαρισμένους από τους οφειλέτες, με το γήπεδο χωρίς φως και νερό λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των διακανονισμών για τους απλήρωτους λογαριασμούς, με τους νεαρούς αθλητές του στίβου να «προπονούνται» (τα εισαγωγικά επιβεβλημένα) υπό το σεληνόφως (στην κυριολεξία). Με, με, με…
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι μέσα σε αυτό το ερεβώδες τοπίο το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 2020 ο Πανιώνιος γιόρτασε τα 130ά γενέθλιά του με χορούς, τραγούδια, συνθήματα, με καπνογόνα και βεγγαλικά, με ό,τι τέλος πάντων απαιτείται για μια φιέστα. Μη νομίσει όμως κανείς ότι η γιορτή για μια τόσο σημαντική επέτειο είχε οργανωθεί από κάποιον επίσημο φορέα της ομάδας. Είχε οργανωθεί από τους οργανωμένους της ομάδας, τους «Πάνθηρες», ίσως σε μια προσπάθεια να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ιστορία δεν διαγράφεται από μια «στραβή», όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή, κι ότι η ζωή συνεχίζεται ή τουλάχιστον πρέπει να συνεχιστεί.
Την ίδια εποχή και από τον ίδιο πυρήνα ξεκίνησε η προσπάθεια της έμπρακτης απόδειξης ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Με συνελεύσεις επί συνελεύσεων στα τσιμέντα της Θύρας 3 (που ξεκινούσαν με το φως του απογεύματος και ολοκληρώνονταν με τους φακούς των κινητών, αφού το ρεύμα ήταν κομμένο) γεννήθηκε ο «Ορφέας» και από εκεί και πέρα το νερό άρχισε σιγά σιγά να μπαίνει στο αυλάκι. Με την κατάσταση να είναι εντελώς εκτός ελέγχου, «τα παιδιά από τα τσιμέντα» άρχισαν να αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά και τα ουκ ολίγα που εμφανίζονταν στην πορεία. Και το έκαναν αρχικά με «εξωθεσμική» με τα κοινά του ερασιτέχνη, στη συνέχεια με την είσοδο κάποιων από αυτούς στο διοικητικό συμβούλιο και στο τέλος με την ανάληψη της διοίκησής του.
Με ατελείωτο τρέξιμο, εκατοντάδες εργατοώρες δουλειάς, μεγάλη παραμέληση της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής τους ζωής, ο Θοδωρής, ο Νικήτας, η Αλκηστις, η Γαβριέλλα, οι Δημήτρηδες, οι Γιώργηδες, ο Αλέξης και πολλοί άλλοι έκαναν ουσιαστικά σκοπό ζωής τους τη σωτηρία του Πανιωνίου και τα κατάφεραν. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί ξεμπλόκαραν και άρχισαν να αποκτούν και «περιεχόμενο». Οι (νέοι) διακανονισμοί των οφειλών τηρούνται πλέον ευλαβικά και ο Πανιώνιος απέκτησε και πάλι τη ζωή και την αίγλη που του αξίζουν.
Ολα αυτά μαζί με την προσπάθεια κάποιων άλλων ανθρώπων που, παρακινημένοι από «τα παιδιά από τα τσιμέντα», κράτησαν στη ζωή τις δύο «προμετωπίδες» του συλλόγου. Η διοικούσα επιτροπή του Αλέξανδρου Βανδώρου, του Φάνη Κωσταρίδη και του Δημήτρη Σκούρα, μαζί με τον Κυριάκο Σκούρα που ανέλαβε το θέμα της ρύθμισης των χρεών, δεν άφησαν το ποδόσφαιρο να διαλυθεί και να καταλήξει στη Γ’ κατηγορία των πρωταθλημάτων της Αθήνας, ενώ ο Κώστας Ρούπτσος έκανε και πάλι την ομάδα ΠΑΕ και το δίδυμο του Θοδωρή Μικρόπουλου με τον Παναγιώτη Ηλιάδη έφεραν στον «ίσιο δρόμο» το μπάσκετ. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Ο Πανιώνιος είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους εγγεγραμμένους αθλητές και αθλήτριες σε όλη την Ελλάδα, το μπάσκετ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, το ποδόσφαιρο έφυγε από τα ερασιτεχνικά μονοπάτια και άρχισε να βαδίζει στην επαγγελματική λεωφόρο, το βόλεϊ έχει γυναίκες και άντρες στην ελίτ, οι μικρές ομάδες πρωταγωνιστούν στα περισσότερα αθλήματα, οι υποδομές αναπτύσσονται και στην Πλατεία υπάρχει ξανά ζωή.
*Δημοσιογράφος ΕΡΑ ΣΠΟΡ
Το «σχολείο» της Γ΄ Εθνικής
⇒ Του Μάκη Διόγου*
Τέσσερα χρόνια στην Γ’ Εθνική ήταν πολλά για τον Πανιώνιο. Πολλά, αλλά και λυτρωτικά για τον ιστορικότερο σύλλογο της χώρας. Το καλοκαίρι του 2020 ο Ιστορικός βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον αφανισμό του. Στην Super League 2 δεν μπορούσε λόγω χρεών να αγωνιστεί, ενώ και η συμμετοχή στην Γ’ Εθνική έμοιαζε αδύνατη. Ευτυχώς η κινητοποίηση των οργανωμένων οπαδών (Panthers Club), της συμμετοχικής κίνησης φιλάθλων «Ορφέας» και του ερασιτέχνη Πανιωνίου έδωσε λύση και ο Πανιώνιος, με κορμό την τότε Κ17, κατέβηκε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Από τον πρώτο χρόνο κιόλας στα «νταμάρια», ο Πανιώνιος προσπάθησε να σταθεί στα πόδια του και φυσικά να επιστρέψει άμεσα στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η διοίκηση του ερασιτέχνη έβαλε την ομάδα σε νέες υγιείς βάσεις, με γνώμονα πάντα πως όταν θα επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες να μπορεί να δημιουργηθεί ΠΑΕ. Ο Πανιώνιος τελικά έμεινε τέσσερα χρόνια σ’ εκείνα τα αλώνια. Μεγάλο ποδοσφαιρικό σχολείο για την «κυανέρυθρη» οικογένειά μας.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Πανιώνιος «ανέβηκε» στη Super League 2 χωρίς να κάνει καμία «έκπτωση» στις αρχές του. Αγωνιστικές, κοινωνικές, ιδεολογικές. Το περασμένο καλοκαίρι δημιουργήθηκε ΠΑΕ με τον επιχειρηματία Κώστα Ρούπτσο να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Ανθρωπος του ποδοσφαίρου (ασχολείται και με τον Κένταυρο Βριλησσίων) ο Ρούπτσος ανέλαβε τον Ιστορικό με στόχο αφ’ ενός την οικονομική εξυγίανση, αφ’ ετέρου την αγωνιστική αναβάθμιση. Δύσκολο το έργο που αναλαμβάνουν οι άνθρωποι της «κυανέρυθρης» ΠΑΕ, όμως ο Πανιώνιος από την ίδρυσή του είναι «γεννημένος» για τα δύσκολα. Στάθηκε όρθιος μέσα από τη φωτιά της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τη δεκαετία του ‘80 ξεπέρασε δύο υποβιβασμούς στην τότε Β’ Εθνική. Και σήμερα με «οδοιπορικό» τεσσάρων χρόνων στην κακοτράχαλη Γ’ Εθνική, επανέρχεται στη S.L.2 με μοναδικό στόχο του χρόνου τέτοιο καιρό να γράφουμε για την επιστροφή του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκεί που είναι η φυσική του θέση!
*Δημοσιογράφος Star Channel
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας