Του μηνύσαμε από την «Εφ.Συν.» «είναι πολύ πιθανό ο, μεγάλος παίκτης μα και επιχειρηματίας της καριέρας του, Κριστιάνο Ρονάλντο, να σου ζητήσει χρήματα για τα... πνευματικά δικαιώματα του εντυπωσιακού ρεκόρ που πέτυχες!». Γέλασε. Αλλωστε εδώ και μια εβδομάδα, από την ημέρα κατάρριψης του ρεκόρ, ισοδύναμο έκστασης, «ό,τι κι αν λέω, γελώ σε όποιον βρω μπροστά μου!» μας απάντησε. Επιβεβαίωσε «αλήθεια, από μικρό παιδί θαύμαζα τον Ρονάλντο απ’ όλους τους άλλους ανθρώπους των σπορ».
Το προηγούμενο Σάββατο, ο 16χρονος Γκάουτ Γκάουτ, πολιτογραφημένος Αυστραλός, γιος προσφύγων από το Νότιο Σουδάν, στο Μπρισμπέιν όπου έγινε το αυστραλιανό σχολικό πρωτάθλημα, «προκάλεσε αναφωνητά και αναφιλητά με την επίδοσή του» όπως μας είπε ο Τζον Χάρτμεν, στέλεχος της ομοσπονδίας στίβου από την Καμπέρα.
Ετρεξε («πέταξε», γιατί αν δείτε την κούρσα, θα συμφωνήσετε) τα 200 μέτρα σε 20΄΄.04, νέο ρεκόρ Αυστραλίας.
Εσπασε ρεκόρ ηλικίας 56 ετών! Προηγούμενος κάτοχος ήταν ο Πίτερ Νόρμαν (20΄΄.06) όταν, πίσω από τους μαύρους Αμερικανούς Σμιθ (19΄΄.82) και Κάρλος (19΄΄.92), είχε κάνει δικό του το χάλκινο μετάλλιο στην -πριν και μετά τη διεξαγωγή της- μυθική κούρσα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό (1968).
Τους εντυπωσιακούς χρόνους είχαν διαδεχθεί στο βάθρο οι ταυτόχρονοι χαιρετισμοί, γνωστοί ως «Black Power», των Σμιθ - Κάρλος με υψωμένες τις γροθιές, σε μια από τις μεγαλειώδεις στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηταν Οκτώβριος του 1968, τον Απρίλιο είχε δολοφονηθεί ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Μάιο είχε εκδηλωθεί η ανατρεπτική φοιτητική εξέγερση στο Παρίσι, ο πόλεμος στο Βιετνάμ έσπερνε τον θάνατο. Στην ίδια εκρηκτική εποχή ο αγώνας των μαύρων για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων είχε βρει φωνή με τις δυο υψωμένες γροθιές. Ο τρίτος, ο λευκός Αυστραλός Νόρμαν, είχε συνηγορήσει μετά την κάθοδο από το βάθρο: «Εχουν δίκιο για τα δικαιώματα που ζητούν, είμαι λευκός, απορρίπτω, όμως, τον ρατσισμό!» είχε πει ο Νόρμαν για τους «μαύρους πάνθηρες», όπως ονομάστηκαν οι Σμιθ, Κάρλος. Οσα μόλις διαβάσατε δεν είναι μόνο η υπόμνηση συγκλονιστικών γεγονότων άλλης εποχής αλλά και η αναφορά μας - τελευταίο ερέθισμα προς τον Γκάουτ Γκάουτ. Απάντησε: «Ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει, να γίνει τρόπος διαμαρτυρίας ώστε να ζουν οι άνθρωποι, όποιοι κι αν είναι, με ειρήνη, αγάπη, κατανόηση» ψέλλισε, συγκινημένος όπως καταλάβαμε, ο εντυπωσιακός έφηβος δρομέας ταχύτητας.
Νεότερος του «βασιλιά»!
Στην ιστορική (επειδή έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα σε μικρότερη ηλικία από τον «βασιλιά» Γιουσέιν Μπολτ) κούρσα του «πώς έτρεχε, παράλληλα, η σκέψη;», τον ρωτήσαμε. «“Πάμε! Να δώσεις χαρά σε όσους σ’ αγαπούν!” πάντα σκέπτομαι...» απάντησε. Δυο μέρες μετά δήλωσε και στην αυστραλιανή τηλεόραση «στέλνω τη χαρά του ρεκόρ και στο νότιο Σουδάν, όπου η ζωή ψάχνει να βρει τον δρόμο της...». Ντόπινγκ; «Ποτέ! Αφού μπορώ αλλιώς, γιατί να χαλάσω το όνειρο που ζω;».
Εύλογη είναι η αναφορά του στην πατρίδα των γονέων. Αναζήτησαν καλύτερη τύχη στην Αυστραλία το 2008, σε περίοδο έντασης για την αφρικανική χώρα. Τρία χρόνια μετά (2011) επήλθε η απόσχιση του νότιου Σουδάν. Ο ίδιος γεννήθηκε στη γη των καγκουρό. Δεν συνιστά σοφία αλλά εύλογη σκέψη η πεποίθηση πως το μέλλον ανήκει στον «νέο Μπολτ» όπως ήδη, εύλογα λόγω της προοπτικής των χαρισμάτων του, τον ονομάζουν τις τελευταίες ημέρες αθλητές, προπονητές μα και κοινοί πολίτες απ’ όλο τον κόσμο! Τον Αύγουστο στη Λίμα του Περού, ο Γκάουτ Γκάουτ, «θαυματουργός μπέμπης» όπως τον χαρακτήρισε ο προπονητής Μάθιου Στίνελ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε γιορτάσει το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αθλητών κάτω των 20 ετών (20΄΄.60 ο χρόνος του). Το 2022, σε ηλικία 14 χρόνων (!), είχε τρέξει τα 100 μέτρα σε 10΄΄.57 ενώ δοκιμάζει, σπανιότερα, τις δυνάμεις του και στα 400 μέτρα. Το περσινό του 47΄΄.51 είναι αξιοπρόσεκτη επίδοση, αλλά... ταπεινή συγκριτικά με τις εκρήξεις του στα σπριντ!
Καλωσορίστε τον νεότερο υποψήφιο ανατροπέα φυσικών νόμων...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας