Το Μπράιτον φιλοξενεί από την Κυριακή το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος και χιλιάδες μέλη, όπως και σύσσωμα τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν κατακλύσει την παραλιακή λεωφόρο.
Πρώτη φορά έπειτα από τριάντα και πλέον χρόνια, του κόμματος ηγείται ο αριστερός Τζέρεμι Κόρμπιν, που φιλοδοξεί να το μετασχηματίσει σε ένα κόμμα-κίνημα κατά της λιτότητας.
Τα χιλιάδες νέα μέλη που προσχώρησαν στο κόμμα μετά την εκλογή Κόρμπιν, όπως και πολλοί ακτιβιστές που παρακολουθούν τις «προσυνεδριακές» συζητήσεις που οργανώνονται είναι ενθουσιασμένοι.
Τη Δευτέρα το βράδυ συνάντησα σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις, στην οποία και συμμετείχα ως ομιλήτρια, τον Τζορτζ Χάρις, δημοσιογράφο της «Guardian»: «Πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα», μου είπε. «Οχι με την πρώτη ματιά, αλλά, αν κοιτάξεις τα πηγαδάκια, βλέπεις ότι κάτι έχει αλλάξει!».
Στους διαδρόμους του «Grand Hotel», όπου οργανώνονται πολλές από τις παράλληλες με το συνέδριο εκδηλώσεις (δίπλα στον κυρίως συνεδριακό χώρο), κυκλοφορούν τα συνηθισμένα «κοστούμια»: ανερχόμενοι πολιτικοί παράγοντες που παραπέμπουν στη συστημική, καθωσπρέπει εικόνα των Νέων (και τώρα παλιών...) Εργατικών του Τόνι Μπλερ.
Πολλοί από τους συνέδρους, εκλεγμένοι προτού ο Κόρμπιν κερδίσει το χρίσμα των Εργατικών, ανήκουν σε αυτό το δεξιό κομμάτι του κόμματος και ήδη παίζουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης μέσα στο κόμμα.
Γι’ αυτούς, ο Κόρμπιν και οι θέσεις του δεν είναι «εκλέξιμες», μια και κινούνται πολύ πιο αριστερά του πολιτικού «κέντρου» που οι ίδιοι θα ήθελαν να καταλάβουν.
Το γεγονός αυτό, μαζί με πιέσεις από τα εργατικά συνδικάτα που ανησυχούν για την κατάργηση θέσεων εργασίας στον αμυντικό τομέα εξηγούν και την αναβολή της συζήτησης για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος «Trident», η κατάργηση του οποίου θεωρείται μια από τις πιο ακραίες θέσεις του Κόρμπιν.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγράφουν το γεγονός ως την πρώτη εσωκομματική ήττα του αρχηγού των Εργατικών, ωστόσο, συνολικότερα, το συνέδριο σηματοδοτεί μια νέα πολιτική κατεύθυνση για το κόμμα: της κατάργησης της λιτότητας και την πρόταση μιας νέας οικονομικής προσέγγισης.
Ηδη έχει συγκροτηθεί ομάδα οικονομολόγων, που διαφωνούν με την επιβολή μέτρων λιτότητας ως λύση της οικονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων του Τομά Πικετί και του Τζόζεφ Στίγκλιτς, που θα επεξεργαστεί τη νέα οικονομική πρόταση του κόμματος.
Και λίγο από Ελλάδα...
Η ελληνική κρίση και οι αγώνες μας κατά της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού δεν έλειψαν από τις εκδηλώσεις του συνεδρίου.
Ως προσκεκλημένη της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών στην εκδήλωση της Εργατικής Συνέλευσης κατά της Λιτότητας (Labour Assembly Against Austerity), μιας ομάδας που έχει καλέσει επανειλημμένα εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου σε δημόσιες εκδηλώσεις μαζί με τον ίδιο τον Κόρμπιν, μίλησα για την ανάγκη συνεργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην κατάμεστη αίθουσα, Δευτέρα απόγευμα, ΜΜΕ και κοινό περίμεναν την ομιλία του Τζον Μακντόνελ (του νέου υπουργού Οικονομικών της σκιώδους κυβέρνησης), της Ντάιαν Αμποτ (σκιώδους γενικής γραμματέως σε ζητήματα Διεθνούς Ανάπτυξης) και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων της Εργατικής Αριστεράς, που ακόμη μια φορά χαιρέτισαν με συγκίνηση των αγώνα του ελληνικού λαού.
Στην ίδια αίθουσα ακολούθησε αμέσως μετά μικρότερη συγκέντρωση της νέας πρωτοβουλίας Ελληνικής Αλληλεγγύης του Εργατικού Κόμματος, συνδεδεμένη με την πολιτικά πιο πλατιά βρετανική Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Ελλάδα.
Καλεσμένη μεταξύ άλλων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μίλησε για το ελληνικό χρέος.
Παρά την εμφανή απουσία εκπροσώπων άλλων αριστερών δυνάμεων και των ελληνικών κινηματικών δράσεων από αυτή τη δεύτερη εκδήλωση (έλλειψη που οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, μάλλον σε οργανωτικές αδυναμίες των Βρετανών οργανωτών παρά σε πολιτική επιλογή), το παράδειγμα του ελληνικού λαού παραμένει σημαντική πηγή έμπνευσης για κάθε φορέα που εναντιώνεται στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων τόσο στη Βρετανία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αν, όπως έχει προαναγγείλει ο Κόρμπιν, πραγματοποιηθεί το πανευρωπαϊκό συνέδριο κατά της λιτότητας, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου συνεργασίας.
* Επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής και Πολιτικών Επικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας (University of East Anglia), Syriza London
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας