«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί άμεσο στόχο». Αυτή είναι η λιτή αλλά γλαφυρή δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ που δείχνει ξεκάθαρα το κλίμα που επικρατεί εδώ στη Βρετανία, αναφορικά με το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
Γι’ αυτό, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και όλους τους πιθανούς στόχους. Ούτως ή άλλως, η Βρετανία εδώ και μήνες βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο βαθμό συναγερμού για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα. Εν τω μεταξύ χθες συνεδρίασε η επιτροπή έκτακτης ανάγκης «Κόμπρα» για να δει πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες που συλλέγουν η αντιτρομοκρατική και οι μυστικές υπηρεσίες. Οι τελευταίες από την πρώτη στιγμή συνεργάζονται στενά με τις αντίστοιχες γαλλικές και ήδη, τουλάχιστον, ένας αξιωματικός της Σκότλαντ Γιάρντ βρίσκεται στο Παρίσι για να βοηθήσει στις έρευνες της εκεί αντιτρομοκρατικής.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η επίθεση αποτελεί «πρόκληση για την ασφάλειά μας» και «απειλή για τις αξίες μας», ενώ οι αναλυτές υπογραμμίζουν τον επαγγελματισμό των τρομοκρατών. «Εκτέλεσαν την αποστολή τους με απόλυτη ψυχραιμία, πράγμα που φανερώνει ότι ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Οι Βρετανοί σοκαρισμένοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη γαλλική πρωτεύουσα. Οπως και σ’ άλλες πόλεις της Ευρώπης έτσι και εδώ στο Λονδίνο άνθρωποι κρατώντας κεριά και πλακάτ που έγραφαν «je suis Charlie», συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τούς στη μαζική αυτή δολοφονία.
Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι των χθεσινών βρετανικών εφημερίδων. «Πόλεμος στην Ελευθερία» λέει η Daily Telegraph, «Προσβολή για τη Δημοκρατία» η Guardian, «Μαύρη μέρα για την Ελευθερία» η εφημερίδα Independent.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος μέσα στις γιορτές, σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη, ήταν ένα σενάριο που ακουγόταν έντονα τον προηγούμενο μήνα. Δυστυχώς επαληθεύτηκε παρά το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης γνώριζαν την απειλή και είχαν πάρει τα απαραίτητα μέτρα.
Την αιματηρή αυτή επίθεση εκμεταλλεύτηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος έκανε λόγο για την παρουσία «πέμπτης φάλαγγας» στην Ευρώπη. «Υπάρχουν ενδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στο Παρίσι, που το έχουμε δει και στο Λονδίνο, είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας, κυρίως σε αυτές τις χώρες μιας πέμπτης φάλαγγας», είπε ο αρχηγός του άκρως ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP). Για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στις χώρες μας, που έχουν το ίδιο διαβατήριο με εμάς και οι οποίοι μάς σιχαίνονται». Οπως όμως διευκρίνισε, με μια δόση ειρωνείας «αυτοί είναι πολύ λίγοι».
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ όσο και της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Ο πρώτος εξέφρασε την απογοήτευση του λέγοντας πως το να υπονοεί ο Φάρατζ ότι «οι Βρετανοί μουσουλμάνοι, που είναι παθιασμένοι Βρετανοί και υπερήφανοι για τη μουσουλμανική τους πίστη, αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης, είναι πλάνη». Ενώ με τη σειρά της η Μέι έκανε λόγο για πολιτική ανευθυνότητα.
Με αυτά και με τ’ άλλα όμως για μια ακόμη φορά έχουν ανεβεί έντονα και επικίνδυνα οι ευρωσκεπτικιστικοί τόνοι εδώ στη Βρετανία, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να ζητά από την Ανγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη επίσκεψη της εδώ στο Λονδίνο, τη συνολική αναθεώρηση των Συνθηκών της Ε.Ε. με στόχο τη δραστική μείωση της μετακίνησης μεταναστών που προέρχονται από χώρες της Ενωσης.
Αν και η Γερμανίδα Καγκελάριος του το αρνήθηκε κατηγορηματικά, παρόλα αυτά για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών εντός της Ε.Ε., λέγοντας πως «η κατάχρηση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης θα πρέπει να εξεταστεί, όπως άλλωστε και κάθε σύστημα εθνικής ασφάλισης το οποίο θα πρέπει να προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας