Εκλαμβάνοντας την Κοινωνική Οικονομία ως θεσμό ενίσχυσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και καταπολέμησης της ανεργίας και της φτώχειας, στόχος των διοργανωτών είναι η συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας, η ενδυνάμωσή του ώστε να αποτελέσει κοινωνικό εταίρο που θα διαβουλεύεται με την πολιτεία και την Ε.Ε. για τη χάραξη πολιτικών για την κοινωνική οικονομία και την κατανομή των σχετικών πόρων.
Ειδικότεροι στόχοι του Συνεδρίου είναι η γνήσια εκπροσώπηση των φορέων κονωνικής οικονομίας, μέσω ενιαίου φορέα στο δημόσιο διάλογο, η κατανομή και η διαχείριση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων που αφορούν στην κοινωνική οικονομία με αδιάβλητες διαδικασίες και αποτελεσματικότητα, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης Διαχειριστικής Αρχής για τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας στην οποία θεσμικό λόγο θα έχουν οι φορείς της και η συγκρότηση ενός αυτοοργανωμένου “Παρατηρητηρίου-Πλατφόρμας” της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα.
Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να παρέμβουν με εισηγήσεις δεκάδες ακαδημαϊκοί και ειδήμονες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσίων φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, ομίλων, ενώσεων, κοινωνικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα αναπτύξουν πλευρές που καλύπτουν όλο το φάσμα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Την Παρασκευή 10 Ιουνίου οι εισηγήσεις θα επικεντρωθούν σε τέσσερις ενότητες:
► Θεσμικό Περιβάλλον για την Κ.ΑΛ.Ο,
► Νέες Τάσεις της Κοινωνικής Οικονομίας στον Διεθνή Χώρο,
► Κοινωνικές Επιστήμες και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, και
► Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνική Οικονομία.
Το Σάββατο 11 Ιουνίου οι εργασίες θα διεξαχθούν σε τρεις κύκλους:
⚫ Στον Α' Κύκλο θα αναλυθούν οι θεματικές: Αγροδιατροφή και Κοινωνική Οικονομία, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Δια Βίου Εκπαίδευση και Κοινωνική Οικονομία, Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Μικροπιστώσεις για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.
⚫ Στον Β Κύκλο θα συζητηθούν: η Κοινωνική Φροντίδα – Υγεία και Κοινωνική Οικονομία, ο Εθελοντισμός και Εθνικοτοπικές Ομοσπονδίες, τα Εργαλεία και οι Δομές Υποστήριξης του Συνεργατισμού και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η Αχρήματη και Ανταλλακτική Οικονομία, τα Δίκτυα Παραγωγών – Καταναλωτών και ο Συνεργατισμός και Καινοτομία.
⚫ Και ο Γ Κύκλος θεματικής θα ασχοληθεί με την Κοινωνική Οικονομία στους τομείς του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικολογίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αλλά και με τη Συμμετοχική Δημοκρατία.
Την Κυριακή 12 Ιουνίου θα υπάρχει ένα ανοιχτό βήμα για συζήτηση, θα διατυπωθούν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις ενώ σε στρογγυλό τραπέζι θα παρουσιαστεί η Πρόταση Συμφώνου Συνεργασίας για την Ίδρυση Συνδέσμου Κοινωνικής Οικονομίας.
10-12 Ιουνίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κτήριο ΔΕΚΣΟΙ, Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή 22.Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα του Συνεδρίου
➤ Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει πως δεν συμμετέχει στο Συνέδριο
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας