Εναν παγκόσμιο χάρτη με πρωτοβουλίες στον χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που σκοπός είναι να διευρύνεται φωτίζοντας εναλλακτικές που αυξάνονται διεθνώς αλλά παραμένουν στο σκοτάδι, έχει φτιάξει η ιστοσελίδα για την Κ.ΑΛ.Ο. socioeco.org.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αποτελεί μια προσπάθεια συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών και πηγών για τον τομέα, όπως αναλύσεις, μελέτες περιπτώσεων (case studies), συνεντεύξεις, καταγραφές πρωτοβουλιών και προτάσεων από όλο τον κόσμο σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές γλώσσες.
Επίσης, προσπαθεί να παρουσιάσει εγχειρήματα και δρώντες από όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν τον τομέα ως ένα πραγματικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού.
Για όσους θέλουν να μελετήσουν περισσότερο υπάρχει συλλογή από πτυχιακές και διδακτορικές διατριβές από το 2007 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, γίνεται μια φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας εγκυκλοπαίδειας κοινωνικής οικονομίας (solecopedia) στην οποία οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους στο θέμα, όπως στη γνωστή wikipedia.
Ο χάρτης είναι σχεδιασμένος με τρόπο που θα προωθεί την ορατότητα της Κ.ΑΛ.Ο. και τις λύσεις που παρέχει σε όλο το οικονομικό φάσμα, καλύπτοντας τις ανάγκες των ανθρώπων.
Θέλει να δείξει ότι αυτοί οι τομείς αφορούν τη διατροφή, την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την εύρεση κατοικίας, την πρόσβαση σε γη και νερό, την παραγωγή ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, καλύπτει πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για νέους και γυναίκες και εναλλακτικά ΜΜΕ που στηρίζουν την κοινωνική οικονομία.
Ζητούμενο είναι να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να δουν τι είδους πρωτοβουλίες υπάρχουν, να εμπνευστούν, να πάρουν πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν δίκτυα αλληλεγγύης.
Ανάμεσα στα ελληνικά εγχειρήματα που συναντάμε στον χάρτη βρίσκονται η «Εφ.Συν.», η Αλληλεγγύη για Ολους και το ελληνικό παράρτημα της Fair Coop.
Επίσης, το Τοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας που βρίσκεται στον Βόλο.
Οι δημιουργοί καλούν τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται στον χώρο να επικοινωνήσουν μαζί τους ώστε να καταγραφούν και να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους και τα προβλήματά τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας