Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Η Αθήνα «Επιχειρεί Κοινωνικά»

«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην πόλη μας υπάρχει, αναπτύσσεται και δίνει το δικό της μήνυμα στη γιορτή μας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου 2016», γράφει η πρόσκληση του Let’s be social (το όνομα αυτής της γιορτής) που διοργανώνει το «Επιχειρώ Κοινωνικά», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων.

Στόχος είναι να δοθεί ορατότητα σε έναν χώρο που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα της Αθήνας και των κατοίκων της και μέσα από εκθέσεις, βιωματικές δράσεις, ζωντανά εργαστήρια και ομιλίες να έρθουν σε επαφή οι πολίτες με φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Να μετάσχουν σε παράλληλες δράσεις, μαθαίνοντας, π.χ., πώς να κάνουν κομποστοποίηση με τους συνεταιριστές του «Μελανθώ», χαλαρώνοντας κάνοντας γιόγκα με τους Yoga στο Αλσος, ανακαλύπτοντας πώς μια αφίσα μπορεί να είναι οικολογική με τους Birdland, διασκεδάζοντας με τη Συντεχνία του Γέλιου και γνωρίζοντας δημιουργικά και από πρώτο χέρι τη δράση δεκάδων κοινωνικών επιχειρήσεων.

Η Γιορτή Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι μία μόνο από τις πρωτοβουλίες του «Επιχειρώ Κοινωνικά», προγράμματος που ξεκίνησε το 2014 με χρηματοδότηση του ERDF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) για να συμβάλουν οι δημοτικές αρχές στη μεταρρυθμιστική δράση που μπορεί να φέρει στην πόλη το οικοσύστημα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

«Επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε ώστε οι κοινωνικές επιχειρήσεις να παράγουν κοινωνικό όφελος χωρίς συνεχείς εξαρτήσεις από την Πολιτεία ή από φορείς χορηγιών, γιατί όταν συμβαίνει αυτό η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη επί της αρχής», εξηγεί ο Γιώργος Κεράνης από την ομάδα τού «Επιχειρώ Κοινωνικά».

«Μέσα από τις δράσεις μας επιδιώκουμε να δοθούν απαραίτητα εργαλεία σε αυτές τις επιχειρήσεις για να μπορούν να λειτουργούν με αυτονομία και να είναι βιώσιμες ώστε να αναπτυχθεί ένα υγιές οικοσύστημα».

Με αυτό ως στόχο, μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός εργαλείου αξιολόγησης κοινωνικών επιχειρήσεων με κεντρικό άξονα το πόσο υπηρετούν τη συνθήκη της συνάφειας, της συνέπειας και της συνοχής μεταξύ του κοινωνικού τους σκοπού, των μέσων για την επίτευξή του και των αποτελεσμάτων της δράσης τους.

Διαμορφώθηκε ένα ερωτηματολόγιο (βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στην προσέγγιση του ΕΜΕS -Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνας για την Κοινωνική Οικονομία), το οποίο αποτελεί ένα αντικειμενικό σύστημα κριτηρίων για την επιλογή των επιχειρήσεων που μπορούν να μετάσχουν στο πρόγραμμα.

«Πρωταρχικός του σκοπός δεν είναι ο αποκλεισμός, αντίθετα, είναι να γίνει όχημα για να ανακαλύψουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις τα αδύναμα στοιχεία τους και να βελτιώσουν τη λειτουργία τους», συνεχίζει ο Γ. Κεράνης. «Γι’ αυτό και είναι ανοιχτό για όλους τους φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας, χωρίς περιορισμούς στη νομική τους μορφή ούτε προϋπόθεση να θέλουν να μετάσχουν στις δράσεις του προγράμματος».

Εως σήμερα στο πλαίσιό του έχουν πραγματοποιηθεί δύο σεμινάρια συμβουλευτικής, στα οποία συμμετείχαν 38 κοινωνικές επιχειρήσεις και ομάδες με ώριμες ιδέες, που ξέρουν δηλαδή τι θέλουν να κάνουν.

Από τις 17 υπό σύσταση που συμμετείχαν, ήδη οι 7 ίδρυσαν ΚοινΣΕΠ ενώ προχώρησαν και 3 συμπράξεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σεμινάριο περί «Επενδυτικής Ετοιμότητας» με στόχο να παράσχει εξειδικευμένες υπηρεσίες επενδυτικού σχεδιασμού και δικτύωση με δυνητικούς επενδυτές σε 12 κοινωνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Το επόμενο βήμα είναι η θεματική εξειδίκευση με εκπαιδευτικά προγράμματα σε επιμέρους τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός, η υγεία, το προσφυγικό, ξεκινώντας από τον Ιούλιο με φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας για και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αλλά και η δημιουργία ευκαιριών για συνέργειες με τη διαμόρφωση ενός πιλότου για ένα δίκτυο συνδεδεμένων κοινωνικών επιχειρήσεων.

«Η Γιορτή Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Δήμου της Αθήνας είναι η καλύτερη ευκαιρία να κοινοποιηθεί η δουλειά που έχει γίνει» λέει η Νατάσα Πενταγιώτη, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας του «Επιχειρώ Κοινωνικά».

«Θέλαμε να δώσουμε λόγο στις κοινωνικές επιχειρήσεις και να ανακαλύψουν οι πολίτες στην πράξη πως στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν κοινωνικές επιχειρήσεις και ομάδες που παράγουν, προσφέρουν, είναι βιώσιμες και έχουν όραμα και κοινωνικό αποτύπωμα».

 «Let’s be social» - 10-11 Ιουνίου. Στο πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (Τριφυλίας και Λάμψα, Αμπελόκηποι).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Αθήνα «Επιχειρεί Κοινωνικά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας