Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

«Να επενδύσουν οι νέοι τις γνώσεις και δεξιότητές τους σε συνεταιρισμούς»

Λένε πως δεν μπορείς να γίνεις αυτό που δεν βλέπεις, αλλά ούτε κι αυτό που δεν γνωρίζεις. Και οι νέοι της Ευρώπης, που σε τεράστια ποσοστά βλέπουν και γνωρίζουν μόνο την ανεργία, την υποαπασχόληση και την έλλειψη προοπτικών, έχουν τώρα την ευκαιρία να μάθουν για ένα άλλο μοντέλο απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, το συνεταιριστικό, που ανήκει και ελέγχεται δημοκρατικά από τα μέλη του και λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος CoopStarter 2.0, που φιλοδοξεί μέσα από την κατάρτιση και τη μεταφορά γνώσης και εμπειριών να εμπνεύσει τους νέους να «επενδύσουν» τις ιδέες και τις δεξιότητές τους σε συνεταιρισμούς, όπως λέει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Λουί Κουζάν, συντονιστής του προγράμματος.

Συνέντευξη

● Σε μια εποχή όπου ανεργία και επισφάλεια συνιστούν την καθημερινότητα της νεολαίας στην Ευρώπη, αποτελεί απάντηση το να γίνουν επιχειρηματίες, όπως συχνά προτείνεται από επίσημες πολιτικές, αναλαμβάνοντας μόνοι τους όλους τους κινδύνους και τα κόστη;

Οποιος έχει κάνει κάποια επιχείρηση ξέρει το επίπεδο προσωπικής δέσμευσης που απαιτεί, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλεί.

Τα εθνικά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας αναπτύχθηκαν γύρω από το καθεστώς του εργαζόμενου μισθωτού, αποκλείοντας άλλες μορφές εργασίας (ανεξάρτητους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιτέχνες κ.λπ.).

Αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό αν λάβουμε υπόψη τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των νέων επιχειρήσεων: η πλειονότητα των νεοφυών επιχειρήσεων κλείνουν μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυσή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία ενός συνεταιρισμού αποτελεί λύση.

● Γιατί θεωρείτε ότι το να ιδρύσουν συνεταιρισμούς οι νέοι μπορεί να κάνει τη διαφορά;

Για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον, ο συνεταιρισμός δίνει περιθώρια μεγαλύτερης συμμετοχής και επιτυχίας από άλλες μορφές επιχειρήσεων: επιτρέπει να μοιραστούν οι κίνδυνοι ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων, έχει καθημερινή στήριξη από τα μέλη του (κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις), ενώ προσφέροντας ένα πιο ασφαλές περιβάλλον είναι πιο προσιτός σε κοινότητες που συνήθως δεν έχουν πρόσβαση στην επιχειρηματικότητα, όπως οι νέοι, οι γυναίκες και οι μειονότητες.

Δεύτερον, εμφανίζονται νέα μοντέλα συνεταιρισμών, όπως συνεταιρισμοί ελεύθερων επαγγελματιών, που επιδιώκουν να συνδυάσουν το καθεστώς του freelancer με εκείνο του εργαζόμενου: μπορούν έτσι οι νέοι να δρουν αυτόνομα, ενώ συγχρόνως είναι ενταγμένοι σε μια κοινότητα με την οποία μοιράζονται βοήθεια και πηγές, και εν τέλει μπορούν και να επωφεληθούν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ., επιδόματα ανεργίας).

Και τρίτον, εμείς δίνουμε μια ευρύτερη έννοια στον όρο «επιχειρηματικότητα», γιατί θεωρούμε ότι εμπεριέχει κι όλες εκείνες τις ατομικές και συλλογικές διαδικασίες που οδηγούν στη δημιουργία ενός οικονομικού σχεδίου.

Ενας/μία φοιτητής/τρια που οργανώνει στο πανεπιστήμιό του ένα μεγάλο φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο, ένας γονιός που συνεργάζεται με γείτονες για να συντονίσουν υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών τους, μέλος ενός δήμου που κινητοποιεί πολίτες για να μετάσχουν σε πρόγραμμα βιώσιμης ενέργειας... Ως ενεργοί πολίτες είμαστε καθημερινά επιτηδευματίες της ίδιας μας της ζωής και αυτές οι δεξιότητες και η γνώση πρέπει να αναγνωρίζονται και να αξιολογούνται καλύτερα σε επιχειρηματικά σχέδια που να στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των τοπικών κοινοτήτων.

● Ποια είναι τα εργαλεία που προτείνει το CoopStarter 2.0 για να εμπνεύσει τους νέους να στραφούν στο συνεταιριστικό μοντέλο;

Προσφέρουμε ένα πλαίσιο ώστε συνεταιριστικές ενώσεις και οργανώσεις νέων να μπορούν να συνεργάζονται σε σχέδια κατάρτισης νεολαίων ηγετών, με στόχο να εντοπίσουν τις δικές τους επιχειρηματικές δεξιότητες και εμπειρίες και να τις επενδύσουν σε ένα συνεταιριστικό επιχειρηματικό σχέδιο.

Η ιδέα μας, λοιπόν, είναι να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε νέους που θέλουν να δουλεύουν με άλλους ανθρώπους για να δώσουν απαντήσεις στις ανάγκες των κοινοτήτων τους, να βιοπορίζονται από αυτή την ενασχόληση.

Πρακτικά, αναπτύσσουμε περιεχόμενα κατάρτισης που συνδυάζουν την καθοδήγηση και υποστήριξη σε συνεταιριστικά μοντέλα και τις δράσεις των νέων.

Οι εκπαιδευτές μας αξιοποιούν μεθοδολογίες κατάρτισης που χρησιμοποιούν οι οργανώσεις νέων (τυπική και άτυπη εκπαίδευση) για να εισαγάγουν τεχνικό περιεχόμενο σχετικό με όλα τα στάδια που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία μιας συνεταιριστικής επιχείρησης.

● Ποια είναι τα αποτελέσματα έως σήμερα; Εχετε εικόνα για το πόσοι νέοι έχουν απευθυνθεί για ενημέρωση στους 8 εταίρους του προγράμματος ή έχουν ιδρύσει κάποιο συνεταιρισμό έπειτα από στήριξή τους;

Τα μέλη του δικτύου CoopStarter 2.0 είναι «μέντορες συνεταιρισμών», π.χ., μέλη συνεταιριστικών ενώσεων που παρέχουν στήριξη σε συνεταιριστές επιχειρηματίες.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να προωθήσει την ανταλλαγή εργαλείων και πρακτικών ανάμεσα στους «μέντορες συνεταιρισμών», έτσι ώστε να αναβαθμίσουν το επίπεδό τους και να μπορούν να στηρίξουν καλύτερα επίδοξους συνεταιριστές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ερχόμαστε σε άμεση επικοινωνία με αυτούς. Αντίθετα πιστεύουμε ότι θα βρουν τις πιο προσιτές πηγές μέσω των τοπικών κόμβων επικοινωνίας.

Ο ιστότοπός μας παροτρύνει τους επισκέπτες να επικοινωνήσουν με τους πλησιέστερους προς αυτούς «μέντορες συνεταιρισμών».

Γι’ αυτό και δεν έχουμε έναν ακριβή αριθμό όσων έχουν ωφεληθεί έως τώρα από τη βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης που προσφέρουν αυτοί οι «μέντορες».

● Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε παιδαγωγικά εργαλεία. Ανάμεσά τους, εκπαιδευτικό υλικό για τους «μέντορες», διδακτικό υλικό για νέους ηγέτες και υποστηρικτικό υλικό για να μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις τοπικές τους κοινότητες.

Εως το καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη της «βάσης γνώσης», που θα επιτρέψει σε όσους ενδιαφέρονται να ιδρύσουν έναν συνεταιρισμό ή να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής και καθοδήγησης για συνεταιριστικές επιχειρήσεις να γνωρίζουν ποια εκπαιδευτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη.

Στα τέλη του 2018 θα υλοποιηθεί πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτών, ώστε οι «μέντορες» να γνωρίσουν αυτά τα νέα παιδαγωγικά εργαλεία και να μπορέσουν να σχεδιάσουν τις δικές τους τοπικές πρωτοβουλίες.

Στις αρχές του 2019, 12 νέοι ηγέτες από 6 χώρες θα παρακολουθήσουν πενθήμερη κατάρτιση στο Μάντσεστερ και επιστρέφοντας στις χώρες τους θα δοκιμάσουν στην πράξη πια να εφαρμόσουν τα αρχικά στάδια ίδρυσης ενός συνεταιρισμού.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020 με σχετικές ενημερωτικές δράσεις, μοίρασμα των εμπειριών που αποκτήθηκαν και καμπάνιες ευαισθητοποίησης όσων μετέχουν σε κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα είτε νομοθετικά είτε ακολουθούμενων πολιτικών που αντιμετώπισαν οι συνεταιριστές επιχειρηματίες.

Το CoopStarter 2.0 είναι ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Erasmus +, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 250.000 € και διάρκεια 3 χρόνια. Υλοποιείται από οκτώ εταίρους: Συνεταιρισμοί Ευρώπης, Legacoop της Λιγουρίας (Ιταλία), Kooperationen (Δανία), Δίκτυο ΚΑΠΑ (Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ελλάδα), Promo Jeunes ASBL (Βέλγιο), CJDES (Γαλλία), AEGEE (Βέλγιο) και YECN (Δίκτυο Νέων Ευρωπαίων Συνεταιριστών).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Να επενδύσουν οι νέοι τις γνώσεις και δεξιότητές τους σε συνεταιρισμούς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας