Κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη ψάχνουν βιώσιμες λύσεις από νεοσύστατες επιχειρήσεις ή όποιο νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μπορεί να προτείνει και να υλοποιήσει μια καινοτόμα ιδέα για την αντιμετώπισή τους μέσω της πλατφόρμας Social Challenges Innovation Platform.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουν ήδη υποβληθεί συνολικά 30 διαφορετικές κοινωνικές «προκλήσεις», που αφορούν τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του προσφυγικού, του τουρισμού, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή ιδιώτες μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις πλέον καινοτόμες λύσεις για κάποια από αυτά τα προβλήματα έως τις 15 Απριλίου.
Από αυτές θα επιλεγούν 81 (το πολύ τρεις ανά πρόκληση) στη βάση κριτηρίων όπως το περιεχόμενο της πρότασης, η παρουσίασή της, ο βαθμός του κοινωνικού της αντίκτυπου, το πόσο καινοτόμα είναι και αν έχει ήδη εφαρμοστεί ή όχι.
Καθένα από τα 81 σχέδια που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτηθεί με 30.000 ευρώ για την υλοποίησή του, ενώ μέλη των φορέων που τα πρότειναν θα παρακολουθήσουν ένα ενδεικτικό πρόγραμμα υποστήριξης και καθοδήγησης διάρκειας έξι μηνών, κατά το οποίο θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και διαβούλευση με τους αντίστοιχους φορείς που έθεσαν και ζητούν λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Με αυτόν τον τρόπο και με εκπαιδευτικά σεμινάρια η Social Challenges Innovation Platform (Πλατφόρμα Καινοτόμων Κοινωνικών Προκλήσεων) υποστηρίζει όσους περάσουν στην επόμενη φάση, προκειμένου να αναπτυχθεί και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα το σχέδιο.
Στην Ελλάδα και με επίκεντρο την Κυψέλη, οι «προκλήσεις» είναι δύο και έχουν τεθεί από το Impact Hub και τον Δήμο Αθηναίων, με την προοπτική μετά την εφαρμογή των λύσεων να μπορούν να προσαρμοστούν σε περισσότερες γειτονιές της αθηναϊκής πραγματικότητας ή και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Η πρώτη αφορά τη διατροφή και τη σπατάλη τροφίμων και συνοψίζεται σε μία ερώτηση και δύο προϋποθέσεις:
«Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την προσβασιμότητα σε τρόφιμα και να καταπολεμήσουμε τον υποσιτισμό; Ας εφαρμόσουμε βιώσιμα συστήματα τροφής από τον παραγωγό στους καταναλωτές, που μειώνουν το παγκόσμιο φαινόμενο της σπατάλης του φαγητού. Ομως, παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι τα υγιεινά τρόφιμα θα είναι προσιτά σε όλους τους πολίτες προκειμένου να μειωθεί και η επισιτιστική ανασφάλεια για τις πιο ευάλωτες ομάδες».
Σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι επίσης η καλύτερη προμήθεια και διαχείριση των τροφίμων και των απορριμμάτων τους, με γνώμονα τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στο αστικό περιβάλλον και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με το πώς γίνεται να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή στις λιγότερο προνομιούχες συνοικίες δημιουργώντας ταυτόχρονα ασφαλείς γειτονιές για όλους.
Πεδίο της πρόκλησης είναι η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και το αίσθημα του «ανήκειν», ώστε να αισθάνονται μέρος της, να αυξηθεί η συμμετοχή τους στη βελτίωση των πόλεων και να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για την καλύτερη διαβίωσή τους, αλλά και την αναβάθμιση της γειτονιάς τους.
Η πρόταση για αυτή τη λύση θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι επιδίωξη αποτελεί και η κοινωνική ενσωμάτωση, απαραίτητη σε μια εποχή που πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν πληγεί από τις συνέπειες της κρίσης. Η ρητορική του μίσους, η απάθεια, η παραίτηση, η εγκληματικότητα και ο φόβος είναι συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Το πρόγραμμα, ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Global Impact, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηματικών και Καινοτομικών Κέντρων (EBN) και τη META Group. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δημιουργήσουν τα προφίλ τους στην πλατφόρμα για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εμπρόθεσμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας