Ωραία έκπληξη έκανε η Ενωση Αμερικανών κριτικών δίνοντας φέτος το βραβείο Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς στo «Adieu au Langage» (φωτ.) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Η 3D δημιουργία του σπουδαίου 84χρονου Γαλλο-Ελβετού σκηνοθέτη αναφέρεται σε έναν σκύλο, που φέρνει σε επαφή ένα ζευγάρι. Αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που ξεκίνησε με το «Les trois désastres». Παράλληλα ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Μεγαλώνοντας», ο Τίμοθι Σπολ της αντρικής ερμηνείας για το «Mr. Turner», ο Γουές Αντερσον αυτό του σεναρίου για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest», η Μαριόν Κοτιγιάρ της γυναικείας ερμηνείας για το «Δύο ημέρες, μία νύχτα» των αδελφών Νταρντέν.
Κλωνάρη στο Μπομπούρ
Το Κέντρο Πομπιντού, που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην καλλιτεχνική διαδρομή της Μαρίας Κλωνάρη, δεν μπορεί να ξεχάσει την πρωτοπόρα Ελληνίδα εικαστικό και κινηματογραφίστρια, που πέθανε πέρυσι στις 13 Ιανουαρίου. Εναν χρόνο μετά, και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου, οργανώνει αφιέρωμα στο έργο της. Θα προβληθούν οι ταινίες της «Pulsar» (συνδημιουργία με την Κατερίνα Θωμαδάκη), ψηφιακό βίντεο από τη σειρά «Cycle de l’ Ange» και «Selva» (φωτ.), έργο του 1981-83 από τη σειρά «Portraits». Θα παραστεί, φυσικά, και θα προλογίσει η Κατερίνα Θωμαδάκη.
Δεν είμαι προβοκάτορας
«Δεν θέλω να προκαλέσω», δήλωσε στο περιοδικό «Paris Review» ο Μισέλ Ουελμπέκ. «Απλώς επιταχύνω την Ιστορία, συμπυκνώνω μια αληθοφανή διαδικασία». Αναφέρεται, φυσικά, στο νέο του μυθιστόρημα «Soumission», στο οποίο η Γαλλία το 2022 αποκτά μουσουλμάνο πρόεδρο. «Εάν υποθέσουμε ότι οι μουσουλμάνοι θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ακόμα κι αν αυτό έπαιρνε μερικές δεκαετίες, θα ήταν δυνατόν να πάρουν την εξουσία. Προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση ενός μουσουλμάνου που θέλει να ψηφίσει. Τι μπορεί να κάνει; Βρίσκεται σε εντελώς σχιζοφρενική κατάσταση, αφού η θρησκεία του έχει πολιτικές συνέπειες. Ετσι, κατά τη γνώμη μου, ένα κόμμα μουσουλμανικό είναι μια ιδέα που κάποια στιγμή θα επιβληθεί».
Β. Γεωργ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας