Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Υπέρ της φορολόγησης της ενοικίασης σπιτιών μέσω πλατφόρμων όπως το Airbnb, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Υπέρ της φορολόγησης του Airbnb ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Θέση υπέρ της φορολόγησης της ενοικίασης σπιτιών μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb, παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, σε μια περιοχή που εκατοντάδες καταλύματα ενοικιάζονται με αυτό τον τρόπο. Η Νομαρχιακή Επιτροπή θεωρεί δίκαιο το νομοθέτημα καθώς δεν είναι δυνατόν κάποιος που εισπράττει χρήματα και να μην αποδίδει φόρους.

Η ανακοίνωσή της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε δημοσιεύματα που αφορούν το θέμα της φορολόγησης εισοδημάτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου airbnb. Μάλιστα τα δημοσιεύματα κινούνται σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις: Κάποια ψέγουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη διευθέτηση του θέματος, από την άλλη το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιγράφεται περίπου ως φορομπηχτικό.

Καθώς το θέμα αφορά εξόχως τον τουριστικό νομό μας θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

• Το θέμα έχει πράγματι καθυστερήσει και επείγει να λυθεί. Οι μισθώσεις αυτού του τύπου πολλαπλασιάστηκαν κυρίως το καλοκαίρι που μόλις πέρασε.

• Αποτελεί αίτημα της κοινωνίας η κατανομή των φορολογικών βαρών να γίνεται με ισονομία και δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να γίνονται κινήσεις για φορολόγηση της “σκιώδους φιλοξενίας” όπως καταγράφεται επίσημα και τα πρωτοσέλιδα να γράφουν για “χαράτσια”.

• Για το θέμα της οικονομίας διαμοιρασμού, κοινή επιτροπή μελέτησε και κατάρτισε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουριστικής ταυτότητας της χώρας και των τουριστικών επιχειρήσεων.

• Η διαδικασία για τη διαμόρφωση νομικού πλαισίου βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει την τελική πρόταση στη Βουλή. Μέσα από το νέο πλαίσιο και μετά από διαβούλευση με όλους τους τουριστικούς φορείς έχουν προβληθεί όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη και υγιής τουριστική δραστηριότητα και να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα διαφυγόντα έσοδα που αναλογούν.

• Είναι ένα δίκαιο νομοθέτημα γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος που εισπράττει χρήματα όχι από την κύρια αλλά από δευτερεύουσα επαγγελματική δραστηριότητα να μην αποδίδει φόρους, ενώ είναι ανταγωνιστής επιχειρήσεων με πρωτεύουσα και φορολογητέα την ίδια δραστηριότητα. Άλλωστε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν από πλατφόρμες και αποδίδουν φόρους, το απαιτούν. Η πλειοψηφία των εκμισθωτών που αποκτούν εισόδημα έως 12.000 ευρώ προτείνεται να φορολογηθεί με χαμηλό φορολογικό συντελεστή (15%). Για υψηλότερα ποσά ο φόρος θα φθάνει μέχρι και το 45%.

• Η νόμιμη και διαφανής λειτουργία θα αναβαθμίσει και τις προσφερόμενες υπηρεσίες».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπέρ της φορολόγησης του Airbnb ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας